Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΑμερικανός Πρέσβης: «Είμαι εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης»

Αμερικανός Πρέσβης: «Είμαι εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης»

Επαίνους επιφύλαξε για την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Πάιατ, ξεδιπλώνοντας παράλληλα την αμερικανική ατζέντα για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Δ. Βαλκανίων.

Επαίνους για την σοβαρότητά της στα ενεργειακά, αλλά και απογοήτευση για το πώς αντιμετωπίζει τις επενδύσεις και ειδικότερα αυτήν του Ελληνικού.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τ. Πάιατ, εν όψει του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ- Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, όπου θα εκπροσωπήσει την ελληνική πλευρά ο Γ. Κατρούγκαλος. Την ίδια στιγμή όμως δεν έκρυψε την απογοητευσή του για την καθυστέρηση της υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Τζ. Πάιατ τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που εξομαλύνουν τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και δημιουργούν ένα προβλέψιμο πλαίσιο κανονισμών, επιτρέποντας στις ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, μας παρείχε μία μοναδική πλατφόρμα για ευρείες συζητήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα για να βρεθούν τρόποι για την επίτευξη αυτών των στόχων και την αύξηση των επενδύσεων (…) Πιστεύω λοιπόν ότι είμαστε εν πολλοίς στο σωστό δρόμο, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας (…) Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου είναι που ακόμη δεν έχουμε δει κάποια σημαντική πρόοδο στο έργο του Ελληνικού, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, να προσελκύσει επενδύσεις από τις ΗΠΑ και να μεταμορφώσει το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας».

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την πρόθεση των ΗΠΑ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή, ο Τ. Πάιτ συμμετέχοντας πριν από λίγο, στο πάνελ για τις επικείμενες επαφές στην Ουάσινγκτον (στρατηγικός διάλογος), σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να περάσει σε ένα νέο επίπεδο τις σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας. Με ποιόν τρόπο;

 • υποστηρίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως προαγωγού των αμερικανικών συμφερόντων στην Ε.Ε.
 • με εμβάθυνση της αμυντικής πολιτικής
 • αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της πραγματικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που εξυπηρετεί και τα αμερικανικά συμφέροντα

Ο Τ. Πάιτ επέμεινε στο θέμα των ενεργειακών, εστιάζοντας στο έργο της Αλεξανδρούπολης για την αεριοποίηση LPG, παρατηρώντας, μάλιστα, ότι αυτή η απόφαση της ελληνικής πλευράς «σπάει» το μονοπώλιο της Gazprom. Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής και η Βουλγαρία, ενώ αποκάλυψε ότι είναι πιθανόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες να γίνει η πρώτη πώληση αμερικανικού υγραερίου.

Όσον αφορά στην παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, ο Αμερικανός πρέσβης εστίασε στη συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- Αιγύπτου και σχολίασε «θέλουμε πολύ να αναπτυχθούμε σε αυτές τις χώρες», με φόντο στον στρατηγικό ανταγωνισμό στην Α. Μεσόγειο, που «φουντώνει».

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης (13/12) στην Ουάσινγκτον θα γίνουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, με ενίσχυση ακόμα κι από το Λευκό Οίκο, κάτι- που όπως τόνισε- δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν για την Ελλάδα. Αποκάλυψε, δε, ότι η ομάδα του έχει αλλεπάλληλες επαφές στην Αθήνα με υπουργούς της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Aμερικανός πρέσβης, με φόντο την παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ και των διμερών επαφών που πυκνώνουν- έκανε ειδική αναφορά στη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Aμερικανό υπουργό Εμπορίου Γ. Ρος- αναφέρθηκε στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή. «Πατώντας» στην πρόσφατη Σύνοδο Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, ο Τ. Πάιατ σημείωσε ότι «συστήνουμε την Ελλάδα για ηγετικό ρόλο», μιλώντας για ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Λίγα 24ωρα πριν από το τετ-α-τετ Τσίπρα- Πούτιν, ο αμερικανός πρέσβης φρόντισε, δε, να καταστήσει σαφές ότι τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τα ρωσικά. Αιχμή, φυσικά, τα ενεργειακά, όπου ο Τ. Πάιτ ανέδειξε όλα τα έργα που έχουν τις αμερικανικές «ευλογίες»:

 • επέκταση Ρεβυθούσας (για αεριοποίηση αμερικανικού LNG)
 • νέα πλατφόρμα Αλεξανδρούπολης
 • αγωγός ΤΑΡ
 • αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας

Αναπτύσσοντας το αμερικανικό ενδιαφέρον στο πεδίο Μεταφορές- Logistics, στον Τουρισμό (αύξηση απευθείας πτήσεων και Σικάγο από του χρόνου), Καινοτομία, Αγροτοδιατροφικό τομέα, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε και τι αναμένουν οι ΗΠΑ, έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον:

 • επίλυση θεμάτων αδειοδότησης Καζίνο
 • Projects υποδομών (π.χ. Λιμάνι Αλεξανδρούπολης)
 • Ολοκλήρωση πώλησης ΕΛΠΕ
 • Κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου
 • προστασία πνευματικών δικαιωμάτων

Τα πιο σημαντικά