Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΑλβανία: Ετοιμάζονταν να εμποδίσουν τους Έλληνες που θα πάνε στην κηδεία του...

Αλβανία: Ετοιμάζονταν να εμποδίσουν τους Έλληνες που θα πάνε στην κηδεία του Κατσίφα

Σύμφωνα με πληροφορίες του europost.gr, που προέρχονται από Βορειοηπειρώτες, αλλά και άλλους Έλληνες πολίτες, που μετακινούνται προς τη Βόρειο Ήπειρο για να παραστούν αύριο στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, οι Αλβανικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει από σήμερα τους τελωνειακούς ελέγχους στις εισόδους από Ελλάδα προς Αλβανία. Με προφανέστατη την πρόθεση να εμποδίσουν την πρόσβαση του πλήθους των επισκεπτών, που συρρέει προς τους Βουλιαράτες και να αποθαρρύνουν και άλλους να προσέλθουν στην περιοχή.

Με εντολές που προέρχονται απευθείας από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής  οι τελωνειακές αρχές κάνουν ό, τι μπορούν για να δημιουργήσουν προβλήματα στους εισερχομένους στην Αλβανική επικράτεια, δημιουργώντας μια εικόνα που δεν είναι καθόλου συνήθης.

Τα προβλήματα αναμένεται ότι θα ενταθούν τις επόμενες ώρες, καθώς εκατοντάδες πούλμαν και ΙΧ απ’ όλη την Ελλάδα κατευθύνονται προς τα σύνορα για να μπορέσουν οι επιβάτες τους να παραστούν στην αυριανή κηδεία του δολοφονηθέντος από την Αλβανική αστυνομία Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών αστυνομικών και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο είναι σε εξέλιξη από χθες το βράδυ καθώς η αλβανική πλευρά εκφράζει ανοικτά την ανησυχία της για το ενδεχόμενο επεισοδίων κατά τη διάρκεια της κηδείας του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα.

46b367348baae810319359f4c03a1b48

Συνεργασία ελληνικών και αλβανικών Αρχών για τα μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλβανική πλευρά έχει εκπονήσει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για θέματα τάξης, στο οποίο θα συμμετέχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι πληροφορίες τους αναφέρουν ότι πάνω από 2.000 άτομα θα βρίσκονται στην κηδεία του 35χρονου ενώ κομβικό είναι το σημείο του ελέγχου διαβατηρίων. Για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και μικροεντάσεις συμφωνήθηκε και από τις δύο χώρες να αυξηθούν τα άτομα στον διαβατηριακό έλεγχο και να συμμετέχουν και ειδικές ομάδες ώστε να αποφευχθεί η μακροχρόνια αναμονή.

Η Κακαβιά θα είναι το σημείο στο οποίο θα υπάρχουν Αλβανοί και Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι στην ουσία θα ανταλλάσσουν τις πληροφορίες τους, μεταξύ των αστυνομιών των δύο χωρών.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας της αλβανικής αστυνομίας είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας θα βρίσκεται στην περιοχή που θα γίνει η κηδεία του 35χρονου για να δίνει συνεχώς εντολές για ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ελέγχους των πούλμαν που θα μεταφέρουν Έλληνες για την κηδεία του 35χρονου και κυρίως οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται κατά τη διαδρομή μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής γνωρίζει ότι μεγάλο ποσοστό ατόμων θα κινηθούν κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα και την περιοχή της Αττικής.

Πηγή: CNN, europostΤα πιο σημαντικά