Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024
ΕλλάδαΑλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας: Πού και πότε η αίτηση για την...

Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας: Πού και πότε η αίτηση για την προπληρωμένη κάρτα

Επίδομα ανεργίας: Ξεκινά η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα της ΔΥΠΑ. Καλά και κακά νέα. Πότε πρέπει να κάνετε αίτηση και πού. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί

Πολύ σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που θα ισχύουν με το επίδομα ανεργίας, αλλά και άλλα επιδόματα που θα ξεκινήσουν να πληρώνονται με προπληρωμένη κάρτα αντί για μετρητά με κατάθεση στον λογαριασμό τους, στο μεγαλύτερο ποσό που λαμβάνουν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παίρνουν χρήματα στα χέρια τους για να… τα κάνουν ό,τι θέλουν αλλά θα ελέγχεται και θα υπάρχει περιορισμός στο πού τα ξοδεύουν.

Πρόκειται για το επίδομα ανεργίας, αλλά και το επίδομα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αρχικά, αναμενόταν η υποχρεωτική καταβολή μέσω της προπληρωμένης κάρτας θα ξεκινήσει πιθανότατα από το τελευταίο τρίμηνο του 2024, όμως, τώρα όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή για τις αρχές του 2025. Ή και αργότερα;

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν αίτηση για την προπληρωμένη κάρτα. Το θέμα, μεταξύ άλλων, είναι και το πού και πότε.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για τις αλλαγές που ξεκινούν:

Το νέο επίδομα ανεργίας – Πώς λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, δηλαδή μέσω της προπληρωμένης κάρτας αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Όσοι, δε, επιλέγουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσό (άνω του 50%) μέσω κάρτας θα τυγχάνουν κινήτρων.

Αν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει επίδομα ανεργίας ύψους 500 ευρώ από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα μπορεί να κάνει ανάληψη τα 250 ευρώ και τα υπόλοιπα 250 να τα δαπανήσει μέσω της προπληρωμένης κάρτας. Εννοείται ότι μπορεί να ξοδέψει το σύνολο του ποσού σε ηλεκτρονικές αγορές, όχι όμως σε μετρητά.

Ακόμα, οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρμόδιοι φορείς.

Όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής των επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας καθορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση.

Πότε ξεκινά η προπληρωμένη κάρτα – Πότε κάνουμε αίτηση

Η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Σύμφωνα με τη διαδικασία οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα. Η αίτηση θα πρέπει να γίνει όταν ξεκινήσει η εφαρμογή της κάρτας.

Με την χρήση της προπληρωμένης κάρτας και την θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 10 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Πόσο θα είναι το νέο επίδομα ανεργίας

Ως προς τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, είπε ότι μπαίνουν δύο καθοριστικοί παράγοντες που αναδιαμορφώνουν την αρχιτεκτονική του: το ποσό του επιδόματος και η περίοδος λήψης του, θα εξαρτώνται από τον μισθό που λάμβανε όταν ήταν εργαζόμενος και την προϋπηρεσία του.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι επίδομα θα πάρουν οι 1 εκατ. νέοι που εργάζονταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και δεν είχαν μεγάλο μισθό ή προϋπηρεσία. «Κάποιοι πίνακες που διέρρευσαν από το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι θα πάρουν το μισό επίδομα από το υφιστάμενο. Αν συμβεί αυτό, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει να δει και τη νομοθέτηση.

Τα επιδόματα που δεν θα δίνονται με προπληρωμένη κάρτα

Τα επιδόματα που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα είναι: το ανεργίας, από πλευράς ΔΥΠΑ, το επίδομα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από πλευράς ΟΠΕΚΑ.

Δεν θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας επιδόματα, ενισχύσεις, και παροχές όπως:

  • το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη,
  • το επίδομα διαθεσιμότητας,
  • στέγασης,
  • Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων,
  • η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,
  • αναπηρικά επιδόματα,
  • το επίδομα ομογενών προσφύγων,
  • τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφαλίστου υπερήλικα,
  • στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες,
  • η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018,
  • η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019
  • και η μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέρφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Τα πιο σημαντικά