Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΑλλάζουν όλα από Ιούλιο: Τέλος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, έρχεται ο προσωπικός αριθμός...

Αλλάζουν όλα από Ιούλιο: Τέλος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, έρχεται ο προσωπικός αριθμός – Τι θα γίνει με δίπλωμα και ταυτότητα

Νέο “προσωπικό αριθμό”, αλλά και αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ειδικότερα, το τέλος του ΑΜΚΑ και την εισαγωγή νέου προσωπικού αριθμού βασισμένο στο ΑΦΜ συν τρία ψηφία, τα οποία θα είναι τα πρώτα του νέου αριθμού ανακοίνωσε ο υπουργός.

Πρόκειται για τον «Προσωπικό Αριθμό», ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και ουσιαστικά όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με αυτόν τον «κωδικό».

Με τον “προσωπικό αριθμό” όλες οι συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο

Ο νέος αυτός αριθμός θα χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, για την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Θα αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο, που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και δεν μεταβάλλεται.

Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλοεπιδρά με αυτόν τον κωδικό.

Εξάλλου, από τον Ιούλιο, η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα θα βρίσκονται στο κινητό μας τηλέφωνο, σε μια εφαρμογή τύπου wallet.

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης «ήδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητα από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον Covid, εκεί όπου είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούσε κάποιος να προσθέσει και την ταυτότητά του.

Τώρα η ταυτότητα θα αποκτήσει κανονική μορφή κι εντός της χώρας θα μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με την ταυτότητά του και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό του».

Κάθε πολίτης θα μπαίνει με τους κωδικούς του στο gov.gr και θα κατεβάζει την αστυνομική του ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, τα οποία θα έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή στο smartphone του.

Κλείνοντας, ο υπουργός επεσήμανε πως «η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Τα πιο σημαντικά