Από την Παρασκευή τίθεται σε εφαρμογή η χαλάρωση των capital controls, με βασικότερη αλλαγή τη σωρευτική ανάληψη του ποσού των 1.800 ευρώ ανά μήνα για κάθε λογαριασμό.
Η χαλάρωση των περιοριστικών όρων περιλαμβάνει επίσης νέα μέτρα για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες και θα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη.
Επίσης οι επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος λογαριασμός.
Θα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετική τράπεζα από εκείνη που τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.
Πάντως περαιτέρω ανάληψη άνω του ποσού των 1.800 ευρώ, ισχύει μόνο για όσους καταθέτουν φυσικό χρήμα στην τράπεζα (ανάληψη έως και το 100% των ποσών που καταθέτουν) και για εμβάσματα από το εξωτερικό (ανάληψη του 50% του ποσού του εμβάσματος).
Στην ουσία κάποιος πολίτης που έχει λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα σε ορίζοντα ενός έτους θα μπορεί να κάνει ανάληψη συνολικά 21.600 ευρώ, δηλαδή λιγότερα απ’ όσα μπορεί να βγάλει σήμερα από τα ATM ή από τα γκισέ των τραπεζών!
Δείτε πώς προκύπτει το αποτέλεσμα αυτό: Από 1η Σεπτεμβρίου το ανώτατο όριο αναλήψεων τον μήνα θα διαμορφωθεί στα 1.800 ευρώ. Επί 12 μήνες (η διάρκεια του χρόνου με τα σημερινά δεδομένα, διότι, πού ξέρεις…) το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 21.600 ευρώ.
Τι ισχύει σήμερα; Κάθε κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι του ποσού των 420 ευρώ την εβδομάδα (εφόσον αντέχει ο λογαριασμός του). Χωρίς πολλά λόγια, 420 x 52 εβδομάδες = 21.840 ευρώ!
Δηλαδή η… χαλάρωση που προανήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι τόσο… μεγάλη που από 1η Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι 1η Σεπτεμβρίου του 2018 το συνολικό ποσό που θα μπορεί να σηκώσει κάποιος από τις τράπεζες (αν είναι από τους λίγους τυχερούς με τόσα χρήματα στην τράπεζα) θα είναι κατά 240 ευρώ μικρότερο απ’ αυτό που μπορεί να βγάλει σήμερα, με τις ρυθμίσεις που ισχύουν.