Σε «αγώνα δρόμου» έχει μετατραπεί η ολοκλήρωση των τελευταίων τμημάτων στα μεγάλα έργα τω σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, με την Ελλάδα να αποκτά στο επόμενο τρίμηνο ένα από τα πληρέστερα δίκτυα οδικών αξόνων στην Ευρώπη, συνολικού μήκους άνω των 900 χλμ.
Μικρή ανάσα αναμένεται να δοθεί στους οδηγούς τον επόμενο μήνα, με την παράδοση σε κυκλοφορία και του τμήματος Κιάτο – Ξυλόκαστρο, ενώ σύμφωνα με τους υπεύθυνους μηχανικούς του έργου της Ολυμπίας Οδού, εντός της προθεσμίας θα έχουν παραδοθεί όλα τα τμήματά της, ώστε να είναι έτοιμη για χρήση στους κυρίως άξονές της.
Η Ολυμπία Οδός συνδέει τις τρεις Περιφέρειες και την Αθήνα με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας.Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται μια σειρά από σημαντικές επεκτάσεις στους οδικούς άξονες, με κορύφωση το ερχόμενο Πάσχα σε πλήθος σημείων ανά την Ελλάδα.
Ολυμπία Οδός
Από τον ερχόμενο Μάρτιο, ο νέος, σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος θα προσφέρει αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα προς και από το λιμάνι της Πάτρας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές, ενισχύοντας τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή.
Η συνολική πρόοδος κατασκευής στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα στο τέλος Νοεμβρίου 2016 αγγίζει το 88%, ενώ τα μεγάλα και δύσκολα από τεχνικής απόψεως έργα όπως σήραγγες, γέφυρες και lane cover βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Σήμερα, στην Κορίνθου – Πατρών είναι εγκατεστημένα έξι εργοτάξια, που ενεργούν σε συνολικά 20 εργοταξιακές ζώνες, και σ’ αυτά απασχολούνται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι.
Από την ημέρα Έναρξης Παραχώρησης, τον Αύγουστο του 2008, μέχρι και σήμερα οι προσπάθειες για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, με το συνολικό αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων να παρουσιάζει σημαντική μείωση, της τάξης του -60% (13 θανατηφόρα ατυχήματα το 2016 έναντι 33 το 2008).
Η Ολυμπία Οδός είναι το μοναδικό έργο που κατασκευάζεται σε παράλληλες συνθήκες κυκλοφορίας στο 85% του δρόμου, καθιστώντας το έτσι ένα από τα δυσκολότερα έργα που γίνονται σήμερα στη χώρα. Η διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού είναι σε άλλα σημεία μονόπλευρη και σε άλλη αμφίπλευρη.
Τα 380 μεγάλα τεχνικά έργα (σήραγγες, γέφυρες, άνω και κάτω διαβάσεις κ.ά.) της Κορίνθου – Πατρών πέρα από το ότι αποτελούν θεαματικές κατασκευές, θα συμβάλουν στην ασφαλή και ταχεία μεταφορά. Σημαντικά είναι όμως -αν και λιγότερο θεαματικά- τα πάνω από 400 έργα αντιστήριξης καθώς και η πυκνότητα των κόμβων.
Στο τμήμα αυτό κατασκευάζονται 12 σήραγγες συνολικού μήκους 16 χλμ. Οι τέσσερις από αυτές, μήκους 8,2 χλμ., αποτελούν ένα σύμπλεγμα σηράγγων στην περιοχή της Παναγοπούλας, μεταξύ Αιγίου και Ρίου. Εκεί κατασκευάζεται και η μεγαλύτερη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 4 χιλιομέτρων, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα.
Το σύμπλεγμα των σηράγγων της Παναγοπούλας είναι μια κατασκευαστική επιτυχία καθώς λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής χρειάστηκαν ειδικές μελέτες για την κατασκευή τους.
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε το πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση και παράδοση της Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα, τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου στην κυκλοφορία.
Η υπογραφή έρχεται μετά από εισήγηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη από την Διευθύνουσα Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου-Βορείου Ελλάδος και αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο στην κατασκευή του έργου.
Στο τέλος Μαρτίου 2017, θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα 25 χλμ που περιλαμβάνει την μεγαλύτερη οδική Σήραγγα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, δηλαδή τη Σήραγγα Τεμπών μήκους 6 χλμ, και ακόμα δύο Σήραγγες 2 χλμ (πάλι στα Τέμπη) και 3 χλμ στον Πλαταμώνα.
Επίσης θα λειτουργήσουν τα 14 χλμ ανοιχτής οδοποιίας που είναι μεταξύ των Σηράγγων αλλά και στην ένωση του έργου με την Εθνική Οδό στον Ευαγγελισμό και τη Σκοτίνα.
Με την παράδοση του τμήματος αυτών των 25χλμ. και μετά από έργα 30 και πλέον ετών, κλείνει ο κύκλος και ο βασικός οδικός άξονας της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη μήκους 500χλμ. θα είναι σε όλο του το μήκος κλειστός αυτοκινητόδρομος.
Το τμήμα Ευαγγελισμός – Σκοτίνα θα διανύεται σε περίπου 12 λεπτά γρήγορης ασφαλούς οδήγησης αντί για 30 λεπτά σήμερα, δηλαδή περίπου 20 λεπτά γρηγορότερα ενώ το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διανύεται σε περίπου 4 ώρες. Τα πρώτα έργα αναβάθμισης είχαν ξεκινήσει την δεκαετία του 1980 και αφορούσαν τμήματα που ξεκινούσαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Στα 100 λεπτά Αντίρριο – Γιάννενα
Έτοιμη μέχρι το Μάρτιο του 2017 θα είναι και η Ιόνια Οδός, καθιστώντας συντομότερα και ασφαλέστερα τα οδικά ταξίδια στη δυτική Ελλάδα.Πρόκειται για ένα έργο 196 χιλιομέτρων, από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων. Με δύο παρεμβάσεις και την παράδοση μικρών τμημάτων του δρόμου η διαδρομή Ιωάννινα – Αντίρριο στο προσεχές διάστημα θα μειωθεί ριζικά ο χρόνος της διαδρομής.
Πρόκειται για δυο μεγάλα τμήματα από Κουβαρά μέχρι Αμφιλοχία και από Φιλιππιάδα ως Γιάννενα, συνολικού μήκους 105 χλμ. Υπολογίζεται ότι μαζί με την παράκαμψη του Αγρινίου ο χρόνος της διαδρομής αυτής θα μειωθεί κατά σχεδόν μια ώρα, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου τον Μάρτιο του 2017 το ταξίδι από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ως τα Ιωάννινα θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά, την ώρα που σήμερα απαιτούνται τρεις ώρες!
Σε όλο το μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί διοδίων. Ο πρώτος (με κατεύθυνση από Πάτρα προς Ιωάννινα) αμέσως μετά τη σήραγγα της Κλόκοβας, ο δεύτερος στο Αγγελόκαστρο, ο τρίτος στο Μενίδι και ο τέταρτος στο Τέροβο.
Αυτοκινητόδρομος Μορέα
Αυλαία με τον περιμετρικό δακτύλιο Καλαμάτας
Η Πελοπόννησος συνεχίζει ενεργά τη σταδιακή ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που αναπτύσσονται στη χώρα, με αυλαία να ρίχνει ο Περιμετρικός δακτύλιος της Καλαμάτας μήκους 11,5 χιλιομέτρων, που αποτελεί και το τελευταίο κομμάτι του Μορέα.
Σε πρώτη φάση, στο τμήμα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, δόθηκαν σε κυκλοφορία τα 7,5 χλμ από την Θουρεία Μεσσηνίας έως τον κόμβο της Καλαμάτας και στην συνέχεια αναμένονται τα υπόλοιπα από τον κόμβο της περιοχής έως το τέλος του δρόμου. Με την πλήρη ολοκλήρωση του έργου, πέφτει η αυλαία στον αυτοκινητόδρομο μήκους περίπου 200 χλμ., μαζί με τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη, τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο εξ ολοκλήρου «ελληνικών συμφερόντων». Στην εταιρεία παραχώρησης το 71,6% ελέγχει η Άκτωρ, το 15% η J&P Αβαξ, η οποία μπήκε εκ των υστέρων στο έργο, τηρώντας την αρχική συμφωνία που φαίνεται να υπήρξε για τον οδικό άξονα και το 13,3% η Ιντρακάτ.
Ο Μορέας είναι από τις πρώτες παραχωρήσεις που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2007 ακολουθώντας μια ικανοποιητική πορεία. Το παράδοξο ήταν ότι το έργο σταμάτησε σε διαφορετικό χρόνο από τους άλλους αυτοκινητόδρομους και χρειάστηκε αναθεώρηση της σύμβασης για να ξεμπλοκάρει πέρυσι τον Δεκέμβριο. Το Δημόσιο μάλιστα χορήγησε πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ στις τράπεζες με τη διασφάλιση ότι τα δάνεια της εταιρείας παραχώρησης θα μπορούν να εξοφληθούν, ακόμη και αν υποχωρήσει η κυκλοφορία του δρόμου. Είχε προηγηθεί στα μέσα του καλοκαιριού η ολοκλήρωση του Λεύκτρο – Σπάρτη που είχε εγκαινιαστεί από τον υπουργό υποδομών και η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας.
Με την παράδοση της Περιφερειακής Καλαμάτας, ολοκληρώνεται πλήρως ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας, πρώτος από τους συνολικά 5 αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Κεντρική Οδός – Ε65
Ετοιμο το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα
Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ξεκινάνε οι κατασκευαστικές εργασίες στο νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 Λαμία – Ξυνιάδα, ενώ το Μάρτιο του 2017 ολοκληρώνεται το έργο με σύμβαση παραχώρησης που αφορά στο τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, στο οποίο το τελευταίο διάστημα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής, χάρις στις συστηματικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να επιλύσει μια σειρά εκκρεμοτήτων και εμπλοκών που εμπόδιζε την απρόσκοπτη πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών.
Ο Ε65 στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι έτοιμος και απομένει ένα 10% για να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο η Θεσσαλία να έχει το κεντρικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου, όπως συμβατικά ορίζεται μετά την αναθεώρηση. Μετά από απόφαση της Διυπουργικής προχωρά η ανάθεση του πρώτου τμήματος για να υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία, ενώ ολοκληρώνονται στους πρώτους μήνες του 2017 η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπορέσει να προχωρήσει και το Βόρειο τμήμα του Ε65.
Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε το πρώτο τμήμα
Κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Ξάνθη – Σύνορα
Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη – Εχίνος – ΕλληνοΒουλγαρικά Σύνορα: «Δημάριο -Σύνορα (χ.θ. 8+172- χ.θ.16+147) – Κατασκευή του υποτμήματος από χ.θ. 9+660 έως χ.θ.12+820». Πρόκειται για ένα έργο με μήκος 3,16χλμ που περιλαμβάνει και την κατασκευή της Σήραγγας Συήνης. Το έργο έχει κόστος 18.627.600 ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τραβώντας το ενδιαφέρον των τεχνικών εταιρειών της χώρας. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε.
Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται μέχρι το τέλος του 2020 ενώ στο έργο περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014-2020.
Ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού, Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα, είναι συνολικού μήκους 49χλμ. και ανήκει στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή του υποτμήματος, μήκους 3,16 χλμ.( χ.θ. 9+660 έως χ.θ. 12+820), του τμήματος Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συνολικού μήκους 8 χλμ. (από χ.θ. 8+172 έως χ.θ. 16+147).
Η κατασκευή του τμήματος Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα με διατομή 7,5μ / 10,5μ εκπληρώνει του στόχους της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για την υλοποίηση του διασυνοριακού άξονα Ξάνθη – Εχίνος – Rudozem – Plovdiv.
Στο φυσικό αντικείμενο του παρόντος έργου επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή τεσσάρων γεφυρών και της μονής αμφίδρομης) σήραγγας Συήνης.Στο έργο επίσης περιλαμβάνονται οι απαραίτητες δαπάνες για απαλλοτριώσεις, μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ), καθώς και δαπάνες διαχείρισης και επίβλεψης.
[imerisia]