Αλλάζει η εικόνα των δρόμων της Αθήνας – Ασφαλτοστρώνεται το 50% του οδικού δικτύου

17 Μαρτίου, 2021 2:16 ΜΜ
More videos

Σε εξέλιξη είναι το μεγαλύτερο έργο ασφαλιστικών παρεμβάσεων που έχει δημοπρατηθεί ποτέ και έχει ξεκινήσει και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την εικόνα των δρόμωντης πόλης και θα τους κάνει σύγχρονους και ασφαλείς.

Σημειώνεται πως με παρεμβάσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη, στις γειτονιές της Αθήνας, περισσότεροι από 1.050 δρόμοι και παράδρομοι ασφαλτοστρώνονται, καλύπτοντας 450 χιλιόμετρα από τα περίπου 1.000 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της πόλης. Στόχος είναι η συνολική αναβάθμιση στην ποιότητα των μετακινήσεων σε αντίθεση με τις αποσπασματικές παρεμβάσεις επισκευών που πραγματοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός προγράμματος ευρύτατης κλίμακας που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, «έρχεται για να δώσει τέλος σε μία εικόνα που αδικούσε μέχρι σήμερα την Αθήνα» και προστίθεται στις ασφαλτοστρώσεις 160 χιλιομέτρων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί από προηγούμενη εργολαβία.

Επισημαίνεται πως μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο θα έχουν ασφαλτοστρωθεί πάνω από 139 δρόμοι της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, 139 δρόμοι της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, 86 της 3ης, 93 της 4ης, 66 της 5ης, 128 της 6ης και 97 δρόμοι της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, ενώ εντός του 2021 αναμένεται να δημοπρατηθεί και η ασφαλτόστρωση του υπόλοιπου οδικού δικτύου της πόλης, φτάνοντας στο 100% των δρόμων της.

Μία τέτοια παρέμβαση που καλύπτει ολόκληρο το δίκτυο της Αθήνας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται για πρώτη φορά με στόχο την αλλαγή της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας σε όλες τις γειτονιές. Ανήκει στο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό της καθημερινότητας που ξεκινά από τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας, την τοποθέτηση 2.000 κάδων απορριμμάτων στα πεζοδρόμια και τις πλατείες, την προμήθεια νέων κάδων οικιακών απορριμμάτων και ανακύκλωσης, τη φροντίδα του πρασίνου αλλά και τη δημιουργία των Pocket Park εκεί όπου μέχρι σήμερα υπήρχαν σκουπιδότοποι και εγκαταλελειμμένοι χώροι.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο συντονίζει ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Βασίλης– Φοίβος Αξιώτης, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος δεκαετιών που αποτελούσε δυσφήμιση για την πόλη αλλά και τροχοπέδη για τις μετακινήσεις των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της, με προβλήματα που αντιμετωπίζονταν κατά περίπτωση από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, σε δρόμους κακής ποιότητας από τη φθορά του χρόνου ή άλλων έργων.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα της πόλης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζεται. Επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της Αθήνας και τις παθογένειες δεκαετιών στο σύνολό τους. Σε όλη την πόλη. Έτσι, με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος και με τα 160 χιλιόμετρα που ήδη έχουμε ασφαλτοστρώσει, θα έχουμε ξεπεράσει το 50% του οδικού δικτύου και θα φτάσουμε στο 100%, σε όλους τους δρόμους» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.