Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΑλλαγή ώρας Οκτώβριος 2022: Πότε αλλάζει η ώρα, προσοχή μην το ξεχάσετε

Αλλαγή ώρας Οκτώβριος 2022: Πότε αλλάζει η ώρα, προσοχή μην το ξεχάσετε

Πότε αλλάζει η ώρα τον Οκτώβριο 2022 και γιατί;

Η εφαρμογή της θερινής ώρας ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021.

Τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα.

Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Αυτό σημαίνει πως η οριστική κατάργηση αλλαγής ώρας θα καθυστερήσει.

Ο κ. Σκρέκας κλήθηκε να δώσει απάντηση για το τι θα γίνει φέτος με την αλλαγή ώρας και αν τελικά το μέτρο θα καταργηθεί.

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Συνεπώς, το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί -τουλάχιστον φέτος- και η αλλαγή ώρας φέτος θα γίνει κανονικά όπως κάθε φορά.

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε θα αλλάξει μέσα στο 2022;

Για την ακρίβεια, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου του Οκτωβρίου, όταν θα περάσει τις 12 το βράδυ (άρα είναι Κυριακή 30.10.2022), όταν φτάσουμε 04:00 ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, το κάνουμε 03:00.

Αλλαγή ώρας Οκτώβριος 2022:

Η αλλαγή ώρας 2022 θα γίνει την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου.

Τότε στις 4 το πρωί θα πρέπει να γυρίσετε τα ρολόγια 1 ώρα πίσω.

Τα πιο σημαντικά