Αλέξης Τσίπρας: «Τις ομορφότερες μάχες δεν τις δώσαμε ακόμα»

18 Μαρτίου, 2018 11:09 ΠΜ
More videos

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα και ευχαρίστησε για την πρόσκληση στο Φόρουμ. Έστω κι αν σήμερα είναι η ονομαστική του γιορτή (σ.σ. Αλέξιος). «Μακάρι να μπορούσα να σας κεράσω. Ελπίζω να σας κεράσω με αυτά που θα πω», είπε αρχικά, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα σύμβολο στη μάχη κατά της λιτότητας. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη με πυρήνα την Αριστερά που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Και έκλεισε την ομιλία του με ένα μήνυμα για το μέλλον. «Οι μάχες που έχουμε να δώσουμε είναι σημαντικές. Κερδίσαμε, όταν δώσαμε αυτές τις μάχες. Τις πιο όμορφες μάχες και τις πιο όμορφες νίκες δεν τις έχουμε ακόμα δει», κατέληξε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αρχή της κρίσης

«Η κρίση του 2008 έφερε στην επιφάνεια κοινωνικούς ανταγωνισμούς που τελούσαν σε ύπνωση. Όπως, τον ανταγωνισμό κεφαλαίου-εργασίας που είχε υπερπροσδιοριστεί από το καθεστώς της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης αλλά και τα προβλήματα της ΕΕ που οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν επισημάνει.

Ανέδειξε το δημοκρατικό έλλειμμα, την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη.​ Συγκεκριμένες επιλογές δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η καπιταλιστική κρίση τη μορφή που πήρε στην ΕΕ. Επιλογές με το ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών δυνάμεων», επεσήμανε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Αν πιστεύαμε τους ιεραπόστολους του νεοφιλελευθερισμού, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι η κρίση ήταν κάτι σαν φυσικό φαινόμενο. Ή αγκύλωσης στο αόρατο χέρι της αγοράς», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα η χρήση της φυσικής ή της μεταφυσικής ακόμα. Κι ακόμα περισσότερο η στροφή των ελίτ», σημείωσε.

«Εμείς οι ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις για τα αίτια της κρίσης και τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Αν θέλουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό να ηγεμονεύσουμε».

Τα αίτια της κρίσης

Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν στην κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας είεπ: «Για μας ήταν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η κρίση του καπιταλισμού τη συγκεκριμένη μορφή που πήρε στην Ευρώπη. Επιλογές με το ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών δυνάμεων, οι οποίες αναδείχθηκαν σε κυρίαρχο πόλο πανευρωπαϊκά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Λαϊκή Δεξιά αλλά και στα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας. «Γιατί υπήρξαν και μεγάλα – τα συντριπτικά μεγαλύτερα για να είμαστε ακριβείς – τμήματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που βάδισαν το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ του προοδευτικού μπλοκ σε ολόκληρη την ήπειρο. Παίρνοντας μάλιστα στην πλάτη τους πολλές φορές, πολιτικές απορύθμισης της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα πριν τη κρίση, τη δεκαετία του 2000».

«Η ΕΕ πάντοτε ήταν πεδίο ανταγωνισμού διαφορετικών πολιτικών σχεδίων. Τις πρώτες δεκαετίες, συνυπήρχαν διαφορετικές αρχές στο πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού συμβιβασμού. Σταδιακά, ο ελεύθερος ανταγωνισμός μετατράπηκε σε ολοκληρωτικό κυρίαρχο των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων σε βάρος κάθε άλλης αξίας», συμπλήρωσε.

Η ακροδεξιά που «μεγαλώνει»

«Σήμερα, η Ευρώπη βλέπει τις συνέπειες των πράξεων των συντηρητικών πολιτικών της ηγεσιών. Η ακροδεξιά, αυξάνει την εκλογική βάση και την επιχειρησιακή της δράση, με στόχο μετανάστες, ομοφυλόφιλους, συνδικαλιστές και όποιον η φρικτή ιδεολογία της κατατάσσει ως εχθρό του κάθε έθνους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη βλέπει τους οπαδούς του εθνικού απομονωτισμού, όχι απλά να κερδίζουν έδαφος αλλά και να πετυχαίνουν ισχυρά πλήγματα έναντι της ευρωπαϊκής ιδέας, όπως στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Βλέπει τους κάθε λογής δημαγωγούς, να εκμεταλλεύονται τις δομικές αδυναμίες της Ένωσης και να αποκτούν πρωτοφανή πολιτική και εκλογική επιρροή.

Βλέπει κράτη μέλη της Ένωσης, κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, να αγνοούν τις αρχές και τις συμφωνίες της και να ορθώνουν τείχη και φράχτες, απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου και της τρομοκρατίας, που ψάχνουν καταφύγιο και μια νέα ζωή στις χώρες της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη πια μιλά μια άλλη γλώσσα»

«Η σημερινή Ευρώπη μιλά μια άλλη γλώσσα, διαφορετική από τη μητρική της», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η μάχη δεν είναι μόνο ανάμεσα στους νεοφιλελεύθερους και την ακροδεξιά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και μίλησε για έναν ακόμη πόλο: τον προοδευτικό.

«Είναι κρίσιμο και αναγκαίο να μιλήσουμε σήμερα για την ανάγκη μιας νέας αριστεράς στην Ευρώπη, μιας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς, που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις αλλά και τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης», σημείωσε.

Η νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά ότι θα πρέπει να είναι «πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ό,τι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή, πιο οικολογική, πιο δικαιωματική και αντιεθνικιστική από ό,τι ο μέσος όρος της σημερινής παραδοσιακής ευρωπαϊκής αριστεράς», είπε.

«Με απώτερο στόχο να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση και στη προσπάθεια για τις αναγκαίες προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που θα βρει ξανά τη χαμένη της αίγλη και τη λαϊκή αποδοχή, στη βάση των αξιών της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Υπάρχει ο πόλος των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, σημείωσε, αλλά παρατήρησε πως «προσέρχεται στον πολιτικό και κοινωνικό ανταγωνισμό κατακερματισμένος και ο κατακερματισμός, η πολυδιάσπαση είναι ότι ακριβώς επιθυμούν όσοι επιδιώκουν την ιστορική ήττα όχι μόνο του αριστερού ευρωπαϊσμού αλλά και των ιδρυτικών αξιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Η Σοσιαλιστές και η… ΠΑΣΟΚοποίηση

Οι ευθύνες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας για την πρόσδεση στο άρμα της ευρωπαϊκής λαϊκής δεξιάς είναι δεδομένες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και αναγνωρίζονται από τους πολίτες είπε. Και τόνισε πως αυτό ξεκίνησε από την Ελλάδα και μάλιστα ονομάστηκε «πασοκοποίηση» γιατί ξεκίνησε από την Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι «ο χώρος αυτός, όμως, εξέφρασε ιστορικά μεγάλο μέρος του κόσμου της εργασίας και διαμόρφωσε την ταυτότητα του, στη βάση των εμβληματικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος».

Υπογράμμισε πως «είναι δεδομένο ότι η συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη, περνά μέσα από τις επιλογές και των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας». 

«Σήμερα πληθαίνουν οι φωνές που βρίσκονται στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών που γέννησαν την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και ασκούν εκ των έσω σκληρή κριτική σε λογικές ταύτισης με το νεοφιλελεύθερο συντηρητικό μπλοκ», σημείωσε.

«Έχουμε αργήσει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός πως οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν καθυστέρησαν λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Χρειάζεται συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο, έφερε τα ιστορικά υψηλά στην ανεργία των νέων. Το σχέδιο της ακροδεξιάς υπόσχεται στους νέους μόνο φόβο, μίσος και διχασμό. Και διαρκή ανταγωνισμό ανάμεσα στους λαούς. Είναι ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να δώσουν τη μάχη για την Ευρώπη που θα αφορά τα όνειρα των νέων ανθρώπων», σημείωσε.

Μόνη διέξοδος η επανίδρυση της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Πρασίνων και η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι οι τρεις πόλοι της προσπάθειας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως «δεν χωρά αμφισβήτηση ότι στον εν εξελίξει πολιτικό ανταγωνισμό, δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης. Οι ανοιχτές προκλήσεις για την επόμενη μέρα, εξάλλου, δεν το επιτρέπουν. Τώρα είναι η ώρα που η κάθε πολιτική δύναμη καλείται να πάρει στρατηγικές αποφάσεις».

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για την επόμενη», σημείωσε. Και πρόσθεσε πως αυτό είπε θα γίνει «με ένα ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο για μια Ευρώπη για τους πολίτες της. Επανασυνδέοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

«Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης, είναι η μόνη διέξοδος. Είναι ανάγκη δώσουμε τη μάχη με στόχο να προχωρήσουμε στην οικονομική αλλά και κοινωνική εμβάθυνση», επεσήμανε.

[ert]