Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΑλέξης Τσίπρας: «Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα αλλά να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα αλλά να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα θέματα της ακρίβειας, των μετεκλογικών συνεργασιών αλλά και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τη λήξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο ΟΡΕΝ κάνοντας αναφορά στα θέματα της ακρίβειας, εξηγώντας τις θέσεις του κόμματός του για την αντιμετώπισή της, μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και για το αίτημά του να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

«Η κυβέρνηση έχει λερωμένη την φωλιά της για θέματα ακρίβειας. Πώς γίνεται η χώρα να έχει την ακριβότερη τιμή μεγαβατώρας σε όλη την Ευρώπη εδώ και μήνες;» αναρωτήθηκε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το κύριο ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα να είναι χειρότερη και ακριβότερη; Η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει αφήσει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας πρωτοφανές» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς λέμε το απλό: Δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος., Θα το κάνουυμε όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και θα βάλουμε πλαφόν στην χονδρική τιμή, θα παρέμβουμε στο χρηματιστήριο ενέργειας. Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα αλλά να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα. Τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί σηκώθηκε και έφυγε από τη Συνοδο Κορυφής χωρίς να πάρει τίποτα ενώ οι άλλες χώρες πέτυχαν παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας;»

Σε συνθήκες κρίσης ενεργειακής το πλαίσιο με το χρηματιστήριο ενέργειας είναι προβληματικό, ειδικά, δε, στην Ελλάδα που έχεις μια ρηχή αγορά με μόνο τέσσερις παραγωγούς. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και το πληρώνει ο καταναλωτής» επέμεινε για το θέμα της ενέργειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δολοφονικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μην λαμβάνονται μέτρα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στους λογαριασμούς του ρεύματος που εκτρέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναφέροντας το παράδειγμα συνεργάτη του που πήρε 4μηνιαίο λογαριασμό με 2.500 ευρώ για το σπίτι που μένει μαζί με τη σύζυγο και το μικρό παιδί του.

«Τι περιμένει 8 μήνες ο κ. Μητσοτάκης;» αναρωτήθηκε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ΔΕΗ έχει βγάλει κέρδη από τις τσέπες των καταναλωτών. Είναι δυνατόν να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εν μέσω κρισης με golden boys που φτιάχνουν βιογραφικά στην πλάτη μας; Για ποιον δουλεύει η ΔΕΗ με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη; Αυτό που ζούμε είναι παραλογισμός και εγκληματική πολιτική απέναντι στην κοινωνία» κατέληξε για το θέμα της ενέργειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος οι προτάσεις μας για την ακρίβεια

Με αφορμή τα όσα είπε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πως δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος οι προτάσεις του για την ενέργεια. «Βεβαίως θα υπάρξει και κάποιο κοστος που είναι αντιμετωπίσιμο»

«Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όμως θα ανακουφίσει τους πολίτες γιατί οι πολίτες θα βάζουν 25 ευρώ λιγότερο στα ντεπόζιτα κάθε φορά. Δεν έχουν πει ότι έχουν δώσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την κρίση; Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο της κρίσης τα μέτρα που δεν ανακουφίζουν κανέναν είναι ήδη 1 δισ. ευρώ. Άρα λοιπόν λάθος δίνουμε τα λεφτά αυτά» είπε ο κ. Τσίπρας ενώ για την πρότασή του σχετικά με τον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι «δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος γιατί αυτή τη στιγμή έχει φτάσει πολύ ψηλά ο πληθωρισμός».

«Γιατί επιχείρησαν μια αύξηση της πλάκας του 2%; Δεν ήξεραν ότι έρχεται μια μεγάλη κρίση και μια άνοδος του πληθωρισμού» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας την ανάγκη για μερική διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας «γιατί τα χρέη αυτά δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν» και προτείνοντας αυτό να γίνει «όπως έγινε επί των ημερών για τα ασφαλιστικά χρέη».

«Αν δεν το κάνεις αυτό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Είναι κοστολογημένα και ρεαλιστικά αυτά που παρουσιάσαμε στο συνέδριο. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και πολύ περισσότερα από τα μέτρα Μητσοτάκη για τα οποία δεν ξέρουμε πού πήγαν» πρόσθεσε.

Τσίπρας: Έχει ξεκαθαρίσει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

«Είναι απολύτως εμφανής η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν χρειάζεται να είσαι δημοσκόπος για να το δεις αυτό. Όσον αφορά το αν ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει ή θα χάσει τις εκλογές αυτό έχει ξεκαθαρίσει. Όταν μιλάει η τσέπη σου τότε αλλάζουν τα πράγματα» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας «νομίζω ότι έχει κριθεί η απάντηση» στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές

«Αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης μπορεί να μην ήταν στην πολιτική ζωή. Ως παλαιότερος στην πολιτική ζωή δεν με απασχολεί το αν θα έχω υψηλότερου ή χαμηλότερους τόνους. Οι αρνητικές πρωτιές όχι μόνο στην ακρίβεια αλλά και την πανδημία, το δύσκολο δεν θα είναι να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Αν εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης την τετραετία θα εξαντλήσει την πιθανότητά του να έχει αξιοπρεπές αποτέλεσμα αλλά και τα δικά μας πυρομαχικά για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης».

«Είναι επιβεβλημένο και έντιμο να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες. Αν για έναν χρόνο συνεχίζει την ίδια πολιτική αδράνειας θα οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση. Όταν ο πολίτης δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση».

Τσίπρας: Λάθος η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ερωτηθείς για τους υψηλούς τόνους είπε ότι τη δεκαετία του ’80 ήταν πολύ πιο υψηλούς τόνους παρατηρώντας ότι στα εθνικά θέματα δεν ισχύει το ίδιο και κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για εθνικολαϊστική προσέγγιση στο Σκοπιανό. «Τα τελευταία 3 χρόνια και παλαιότερα οι τόνοι δεν ήταν οξείς στα εθνικά θέματα με εξαίρεση αυτό» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την στάση για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι σαφής ως προς την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και καταδίκης της ρωσικής εισβολής αλλά δεν έχει κανένα λόγο να στείλει πολεμικό υλικό και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι μέρος της κρίσης. Πέραν των υποχρεώσεων του ΝΑΤΟ είναι λάθος στρατηγική να βγαίνει στη σέντρα γιατί η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που πρέπει να συνομιλεί και με άλλες χώρες γιατί δεν είναι Λουξεμβούργο ή Ολλανδία»

«Δεν μας υποχρέωσε καμία απόφαση της ΕΕ να το κάνουμε αυτό. Ήταν μεγάλο λάθος που δεν πρόσφερε κανένα όφελος στη χώρα. Η στρατηγική του πρόθυμου συμμάχου δεν μας έχει προσφέρει κάτι ως χώρα» πρόσθεσε.

Τσίπρας: Σε γκρίζα ζώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο είπε ότι «δεν ξέρω τι βλέπει και τι δεν βλέπει. Καλό θα είναι εκτός του τι δεν θέλει να μας πει τι θέλει. Εϊναι κοντά 4 μήνες στην αρχηγία. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά γιατί κινείται στη γκρίζα ζώνη του «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ». Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις δεν θα ήμασταν η δύναμη που ψήφισε την απλή αναλογική. Πιστεύουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας που μπορεί να είναι και πιο σταθερές

«Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να μας πει ποιες είναι οι προγραμματικές του θέσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ στο ερώτημα για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής απάντησε ότι τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο ελληνικός λαός με βάση τις προτάσεις στην κάλπη. Πριν ο κ. Ανδρουλάκη να μιλήσει για πρόσωπα ας μιλήσει για θέσεις. Αν ο κ. Ανδρουλάκης καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα θα διεκδικήσει να είναι πρωθυπουργός. Αλλιώς τι; Θα μας εμφανίσει κάποιον άσσο στο μανίκι; Έτσι γίνονται οι συνεργασίες;»

«Η απεύθυνση μου δεν είναι μόνο για το ΚΙΝΑΛ αλλά και για άλλες δυνάμεις. Εμείς διεκδικούμε να υπάρξει πολιτική αλλαγή, να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς και να δοθεί μια ανάσα στον κόσμο. Όποιος κινείται στην γκρίζα ζώνη πρωτίστως κάνει ζημιά στο κόμμα του» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «το ΚΙΝΑΛ το 2012-2015 συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και γι’ αυτό πήγε στο 6% και ο κ. Ανδρουλάκης ήταν τότε γραμματέας του κόμματος και ακολουθούσε εκείνη την πολιτική που έκλεισε την ΕΡΤ και προκάλεσε οικονομική ασφυξία. Εμείς λέμε τι ακριβώς θέλουμε και λέμε ότι ζητάμε να είμαστε πρώτο κόμμα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικές δυνάμεις»

Τσίπρας: Δεν είναι σπάνιες οι εντάσεις στα συνέδρια της Αριστεράς
Όσον αφορά, τέλος, στα όσα συνέβησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «εμείς κάνουμε διάλογο με πάθος και πολλές φορές αυτές οι εντάσεις σε διαδικασίες δεν είναι σπάνιες και πρωτόγνωρες».

Ειδικά, δε, για τη σχέση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε «δεν ισχύουν» τα περί έντασης σημειώνοντας ότι «έχει γίνει από μια μεγάλη μερίδα του τύπου η προσπάθεια να περάσει η εικόνα ότι τσακώνομαι. Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει η μεγάλη εικόνα που δημιουργεί μια πλήρη αμφισβήτηση στην εικόνα των δημοσκοπήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω και δεν μπορεί να κερδίσει».

Τα πιο σημαντικά