Αλέξης Τσίπρας: «Ανοίγουμε σήμερα το δρόμο της ειρήνης»

17 Ιουνίου, 201811:38 ΠΜ
More videos

Με αυτή την υπογραφή η κυβέρνηση δεσμεύει την Ελλάδα και τους Ελληνες πολίτες να αναγνωρίσουν την ύπαρξη μακεδονικής υπηκοότητας στους σλαβόφωνους, αλβανόφωνους κλπ κατοίκους των Σκοπίων, τους αναγνωρίζει επίσημα ότι το σλαβικό ιδίωμα που μιλάνε είναι «μακεδονική» γλώσσα και τους αναγνωρίζει ως κατοίκους της βόρειας πλευράς της «Μακεδονίας».

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα έχει τραγικές συνέπειες τα επόμενα χρόνια για την χώρα, ένα λάθος που ιστορικά μοιάζει μόνο με τις ήττες του 1897, του 1922 και του 1974.

Το κακό είναι ότι αυτή την φορά, ούτε καν πολεμήσαμε…

Τελετή υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Ανοίγουμε σήμερα το δρόμο της ειρήνης,
της συναδέλφωσης και της συνεργασίας. Τελετή υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο χωριό Ψαράδες, Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ είναι αυτοί που θα υπογράψουν, ενώ θα παρίστανται και οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας βρίσκονται πολύ μακριά από το σημείο το οποίο έχει σφραγιστεί με χιλιάδες αστυνομικούς.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για την προστασία από καιρικά φαινόμενα.

A. Τσίπρας: Το δικό μας ραντεβού με την ιστορία

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.

«Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος», συνέχισε.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News