ΕλλάδαΑλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ο μοναδικός από την 17 Νοέμβρη που δεν έχει πάρει...

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ο μοναδικός από την 17 Νοέμβρη που δεν έχει πάρει άδεια από τις φυλακές – Γιατί δεν τον αποφυλακίζουν οι αρχές;

Ξεχωριστή θέση στο αποψινό ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά στο ΣΚΑΙ έχει ο φερόμενος ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Εμείς σήμερα αποκαλύπτουμε ότι είναι ο μοναδικός από τα μέλη της 17 Νοέμβρη που δεν έχει λάβει ποτέ ούτε μία ημέρα άδεια από τις φυλακές. Σε αντίθεση με τον Κουφοντίνα που έχει πάρει άδειες επί κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ . Τι ακριβώς συμβαίνει;

220715173956 giotopoulos

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στις 17 Ιουλίου 2002, δεν έχει πάρει άδεια ποτέ και δεν έχει βγει από τη φυλακή ούτε για μία μέρα εδώ και 19 χρόνια, παρότι όλοι οι ισοβίτες, μετά από ορισμένα χρόνια κάθειρξης, δικαιούνται άδεια. Οι δικαστικές αρχές έχουν απορρίψει όλα του τα αιτήματα, επί όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν αυτά τα χρόνια. Μετά και την έβδομη απόρριψη άδειας, σταμάτησε για αρκετά χρόνια να ζητά. Κατάθεσε ξανά αίτηση το 2018, αλλά δεν έλαβε καν απάντηση.

Δείτε το βίντεο:


Γιωτόπουλος: Δεν με αποφυλακίζουν με γελοίες δικαιολογίες

Με επιστολή του μέσα από τη φυλακή, µέσω του Documento, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, καταγγέλλει την απροκάλυπτη καταπάτηση των δικαιωµάτων των κρατουµένων στις φυλακές Κορυδαλλού και την ακύρωση στην πράξη της υφ’ όρων απόλυσης για τη µεγάλη µάζα που δεν ανήκει στους «ηµέτερους εγκληµατίες του λευκού κολάρου», η οποία οδηγεί και στην ντε φάκτο κατάργηση του ευεργετικού υπολογισµού των ηµερών ποινής λόγω εργασίας, σπουδών, ηλικίας κ.λπ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, τα δικαιώματά πολλών κρατουμένων, καταπατούνται καθημερινά, σε μία φυλακή που βασιλεύουν η διαφθορά, η αθλιότητα και το αλαλούμ.

Να σημειωθεί ότι, Αλ. Γιωτόπουλος έχει εκτίσει µε ευεργετικό υπολογισµό 42 έτη και 8 µήνες, δηλαδή 23 έτη πραγµατικής ποινής, 16 έτη και 5 µήνες λόγω ηλικίας και 3 έτη και 3 µήνες για σπουδές (µέχρι το master, χωρίς να υπολογίζονται τα έτη για το διδακτορικό) και σύµφωνα µε τον νόµο θα έπρεπε µετά την έκτιση των 19 πραγµατικών ετών να έχει ήδη αποφυλακιστεί µε όρους, αφού τα υπόλοιπα 6 έτη είναι µε ευεργετικό υπολογισµό και τα διαθέτει απ’ τα σχεδόν 20 έτη κράτησής του, όµως παραµένει κρατούµενος µε αποφάσεις που χαρακτηρίζονται από «κατ’ επίφαση» νοµιµότητα.

Αναλυτικά παρακάτω η επιστολή

«Σύμφωνα με τον κανονισμό, δύο μήνες μετά την κοινοποίηση στον κρατούμενο της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου στην αίτηση του για υπό όρο απόλυση αυτός έχει το δικαίωμα να υποβάλει νέα αίτηση αποφυλάκισης.

Σύμφωνα όμως με το άρθρο 110 παρ. 2, του παλαιού αλλά και του νέου Π.Κ., πρέπει να υπάρχει αίτηση της διεύθυνσης της φυλακής, ένα ή δύο μήνες πριν. Στις 12 Απριλίου συμπληρώθηκαν 2 μήνες από τότε που μου κοινοποίησαν (12-2-25) την απόφαση απόρριψης της αίτησής μου που ήταν η τέταρτη. Η νέα διευθύντρια κ. Γύγου δεν έχει ακόμη συντάξει την έκθεσή της, ενώ έχουν περάσει από τότε σχεδόν τέσσερις μήνες, εμποδίζοντάς με έτσι να υποβάλω νέα αίτηση. Τη στιγμή που αυτή είναι τυπική, αποτελείται κυρίως από την αναφορά της κοινωνικής λειτουργού κι αν ήταν αρνητική δεν θα ’χαν δεχτεί τις τέσσερις προηγούμενες.

Σε παράσταση που έκανε η δικηγόρος μου στα μέσα Ιουλίου στη γραμματεία της απάντησαν ότι αιτία είναι η καθυστέρηση απ’ την κοινωνική λειτουργό. Ομως τον ίδιο χρόνο, σε ερώτησή μου, αυτή με πληροφόρησε ότι η διευθύντρια δεν της είχε αναθέσει τέτοια εργασία. Δηλ. μας εμπαίζουν κανονικά.

Σε νέα παράσταση στην κ. διευθύντρια στα τέλη Ιουλίου αυτή δεν απάντησε.

Επειτα απ’ αυτά ο καθένας αντιλαμβάνεται πώς αντιμετωπίζουν τη μάζα των κρατουμένων που δε γνωρίζει τη γλώσσα ή δε γνωρίζει γραφή κι ανάγνωση (μέρος τους Ρομά). Τα δικαιώματά τους καταπατούνται καθημερινά, σε μία φυλακή που βασιλεύουν η διαφθορά, η αθλιότητα και το αλαλούμ.»

Τα πιο σημαντικά