Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024
χρήσιμαΑλάνθαστο κóλπо: Έτσι θα καταλάβεις αν το ελαιóλαδο που αγóρασες είναι νоθευμένо,...

Αλάνθαστο κóλπо: Έτσι θα καταλάβεις αν το ελαιóλαδο που αγóρασες είναι νоθευμένо, για να μην σε κоρоιδεύоυν

Το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας, με την τιμή του στα ελαιοτριβεία της Ελλάδας να κυμαίνεται στα 8,50 με 9 ευρώ και τη λιανική ξεκινάει από 9 έως 17 ευρώ το λίτρο, ενώ αυξημένα είναι τα περιστατικά νοθείας.

Παράλληλα, εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά νοθείας του ελαιολάδου, με σπορέλαιο, ηλιέλαιο, φινικέλιο και πυρηνέλαια, τα οποία έχουν χαμηλή τιμή. Γίνεται παράνομη πρόσμειξη, στη συνέχεια τα αρωματίζουν, τα χρωματίζουν και τέλος εξαπατούν καταναλωτές, πουλώντας το για ελαιόλαδο.

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο από τη γεύση και τη μυρωδιά, που πρέπει να είναι σαν την ελιά. Ως εκ τούτου, αν το ελαιόλαδο είναι άοσμο, άχρωμο και δεν έχει γεύση ελιάς τότε είναι νοθευμένο, υπογραμμίζει ελαιοπαραγωγός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιτήδειοι το πωλούν στην τιμή του ελαιολάδου, βγάζοντας πάρα πολλά χρήματα.

Ένας πιο απτός τρόπος για να καταλάβει κάποιος αν είναι νοθευμένο είναι να βάλει ένα μπουκαλάκι ελαιολάδου στο ψυγείο. Επειδή το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολλά μονοκόρεστα λιπαρά, παγώνει. Έτσι το φυσικό ελαιόλαδο γίνεται σαν βούτυρο, ενώ τα νοθευμένα λάδια δεν παγώνουν.

Μεγάλη βαρύτητα στην πορεία της τιμής διεθνώς έχει η σημαντική πτώση στην παραγωγή της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάλυπτε περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης το 2021.

O κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, επεσήμανε πως στο νησί φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 20000 – 25.000 τόνους.

«Οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές γιατί εδώ σε εμάς δεν έχει βρέξει. Η παραγωγή μας θα είναι στο 1/6 της περσινής χρονιάς. Επίσης λόγω δάκου είναι πολύ υψηλές οι οξύτητες στο προϊόν μας», σημείωσε στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης και συμπληρώνει «όσον αφορά τις τιμές αυτή την στιγμή τα ελαιοτριβεία έχουν ξεκινήσει από τα 7 ευρώ αλλά η τιμή του τενεκέ κυμαίνεται από 170 – 200 ευρώ. Η συγκομιδή θα διαρκέσει πολύ λίγο και δεν θα ξεπεράσει τον ένα μήνα από τότε που θα μπούμε στο φουλ της παραγωγής μας».

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης τόνισε ότι η μείωση τελικά είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αρχικά υπολόγιζαν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί να αναγκάζονται να αγοράζουν λάδι για τις ανάγκες της οικογένειάς τους από τον συνεταιρισμό.

«Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πέρσι ο συνεταιρισμός μας πήγε στο εργοστάσιο 1.945 τόνους και φέτος δεν θα πάμε πάνω από 270 τόνους. Επιπλέον ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι οι παραγωγοί δεν θα βγάλουν μεροκάματο και σίγουρα δεν θα έχουν κέρδος αφού στην ουσία αυτό που θα γίνει είναι να αγοράζουν οι έμποροι φετινό λάδι και να το αναμιγνύουν με περσινό – που το αγοράζουν 6,50 ευρώ – και να το πουλάνε ακριβά στον καταναλωτή στα 14 και 15 ευρώ το λίτρο», ανέφερε ο κ. Μπατσάκης και συμπληρώνει ότι σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει λάδι στην ελληνική αγορά και από κει και μετά θα δούμε και άλλες ανατιμήσεις στον καταναλωτή.

«Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι και επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα δέντρα δεν εξελίσσονται κανονικά και θα έχουμε πρόβλημα», κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.

Αυξανόμενα τα κρούσματα νοθείας στο ελαιόλαδο

Την τιμή του λίτρου προς τα επάνω, σύμφωνα και πάλι με τους παραγωγούς, έχει παρασύρει και η αύξηση του εργατικού κόστους, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεροκάματο για τη συγκομιδή της ελιάς μπορεί να φτάσει φέτος ακόμα και τα 70 ευρώ, τη στιγμή που η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά.

Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, η συγκομιδή της ελιάς έχει ήδη ξεκινήσει. Στα συνεργεία, που έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν είναι οι ίδιοι παραγωγοί με τις οικογένειες τους, που φέτος μαζεύουν τις ελιές και αυτό λόγω του κόστους.

Σε μηνιαία βάση, από την κατηγορία των τροφίμων πρωταθλητής στην ακρίβεια είναι το ελαιόλαδο με αύξηση 14,1% και ακολουθούν τα φρούτα με 8%.

Αναλυτικά:

(Οκτ. 2022 – Οκτ. 2023)

Έλαια-λίπη: +26%

Φρούτα: +20,5%

Μεταλλικό νερό-χυμοί-αναψυκτικά: +14,3%

Λαχανικά: +12,3%

Κρέατα: +8,3%

(Σεπτ. 2023 – Οκτ.2023)

Ελαιόλαδο: +14,1%

Πετρέλαιο θέρμανσης: +12,7%

Φρούτα νωπά: +8%







Τα πιο σημαντικά