Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΑλ. Τσίπρας: «Κύριε Μητσοτάκη επτωχεύσατε ηθικά, παραιτηθείτε»

Αλ. Τσίπρας: «Κύριε Μητσοτάκη επτωχεύσατε ηθικά, παραιτηθείτε»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

«Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς κύριε Μητσοτάκη τη μάχη απέναντι στο 5ο κύμα της πανδημία που θα έρθει την άνοιξη. Με ποια στρατηγική θα δώσετε εσείς στήριγμα στη κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Έχετε όμως σήμερα, μια δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε σε αυτό εδώ το βήμα και αντί για δικαιολογίες, για ψέματα, για ύβρεις προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Και μια είναι μόνο η διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη. Να προκηρύξετε εκλογές. Να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων.

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό, είπε: «Εσείς που βρίσκεστε πολιτικά και ιδεολογικά σε έναν κόσμο που αλλάζει; Έχετε αγκυροβολήσει σε χρεοκοπημένες και καταστροφικές πρακτικές του χθες.. Το μόνο που κάνετε με συνέπεια είναι οι συμφωνίες με ιδιωτικά συμφέροντα».

Το μεγάλο δίλημμα σήμερα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αυτό ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου. «Θέλουμε τις συνταγές του χθες ή τις συνταγές της στήριξης του κοινωνικού κράτους και του κόσμου της εργασίας;» τόνισε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ δεν βρίσκεται σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Δεσμευτήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας ότι η Ελλάδα με τα τόσο μεγάλα κοινωνικά τραύματα που άφησαν τα μνημόνια θα είναι η χώρα, που θα κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Και το ερώτημα είναι, γιατί; Ποιος σε ανάγκασε να το κάνετε αυτό;» είπε χαρακτηριστικά.

Για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια 

Προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης του προβλήματος και έλλειψη στρατηγικής καταλόγισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων της ενέργειας. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέες παρεμβάσεις όχι για να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά, αλλά για να έχει δώσει τίτλους στα δελτία ειδήσεων. «Ό,τι και να ανακοινώσετε, θα έχει ούτως ή άλλως σε 20 ημέρες εξανεμιστεί» είπε.

Για τα κονδύλια της πανδημίας και τον προϋπολογισμό 

«Για ποιο λόγο εν μέσω πανδημίας κόβετε 820 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια για το συστήμα υγείας; Ποιος σας ανάγκασε; Κανείς. Είναι σχέδιο. Να αφήνετε σήμερα κενό στο ΕΣΥ, για να φέρετε αύριο ιδιώτες» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε η παράταξη της Ν.Δ. συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο: πελατειακό κράτος, φοροελαφρύνσεις σε λίγους, με τον κόσμο να μένει ξεκρέμαστος. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόταση για κατώτατο μισθό και διαγραφή χρέους

«Δεσμευόμαστε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμυντικές δαπάνες

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αλόγιστη αύξηση των αμυντικών δαπανών, χωρίς σχέδιο και χωρίς διαφάνεια, σε επίπεδα, που θα αντιστοιχούσαν σε υπερδύναμη.

Για μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Για ψεύδη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το εάν γνώριζε η κυβέρνηση τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. «Μας λέγατε ότι δεν έχετε στοιχεία για τη θνητότητα στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ είχατε τη μελέτη του πιο στενού συμβούλου σας στην πανδημία» είπε χαρακτηριστικά. «Εσείς δεν δηλώνατε σε συνέντευξή σας ότι ο κος Τσιόδρας σας ενημερώνει τρείς φορές τη βδομάδα για όλα τα δεδομένα της πανδημίας; Και τώρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία της θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Δεν σας είπε ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν;» τόνισε.

«Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείται για επικίνδυνη αμερμνησία εν μέσω πανδημίας. Εάν τα ξέρατε και λέτε ψέματα θα έπρέπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ξέρατε και δεν θέλατε να χαλάσετε το αφήγημα της επιτυχίας» κατέληξε.

naftemporiki.gr 

Τα πιο σημαντικά