Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024
διάφοραΑκίνητα, βαπόρια, καταθέσεις: Τι απέγινε η αμύθητη περιουσία του Ζάχου Χατζηφωτίου- Γιατί...

Ακίνητα, βαπόρια, καταθέσεις: Τι απέγινε η αμύθητη περιουσία του Ζάχου Χατζηφωτίου- Γιατί έμενε στο ενοίκιο

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή στα 99 του χρόνια, έζησε μια γεμάτη ζωή για την οποία είχε μιλήσει ανοιχτά.

Ο «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής, καταγόταν από τα Ψαρά, από όπου η οικογένειά του έφυγε το 1824, μετά την καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα.

Εκεί γεννήθηκε ένας σπουδαίος δημοσιογράφος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923, σε ένα σπίτι με θεόρατη βεράντα, που αγαπούσε, και σοφέρ τον Θανάση, που πήγαινε την οικογένεια στις βεγγέρες της εποχής.

Ζάχος Χατζηφωτίου: Πούλησε όλα του τα σπίτια και έμενε στο… ενοίκιο

Σε μία συνέντευξή του το 2016 στον ALPHA και στο protothema.gr στην Νάνσυ Παραδεισάνου, ανέφερε ότι έφυγε από την Πλάκα καθώς το κέντρο «άρχισε να χαλάει», τονίζοντας ότι: «Μένω στο ενοίκιο. Δίνω 600 ευρώ το μήνα για το σπίτι μου και είμαι ήσυχος».

«Ένα πρωί ξύπνησα και αποφάσισα να πουλήσω τα σπίτια μου. Λίγο μετά ξέσπασε η κρίση. Είχα έμπνευση μου φαίνεται. Ήμουν τυχερός. Είχα τρία σπίτια στη Μύκονο και άλλα τρία στην Κηφισιά. Έφυγαν όλα», είχε αποκαλύψει τότε, δηλώνοντας ικανοποιημένος με την επιλογή του.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του το 2020 στο «Λοιπόν» είχε σπίτια και στο Κολωνάκι, αλλά τα είχε πουλήσει: «Δεν τα ήθελα, διότι όταν πέσαμε στην αριστερή κυβέρνηση είπα εδώ δεν θα μείνει τίπο­τα όρθιο, θα βάλουν τέτοιους φόρους που δεν θα μπορούν να τους πληρώσουν οι άνθρωποι».

Πούλησε και τα βαπόρια -«Δεν είναι αστεία η θάλασσα»

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου είχε εξομολογηθεί τι συνέβη την εποχή που είχε γίνει εφοπλιστής και για το πώς έχασε τα τρία πλοία που είχε αγοράσει.

«Δεν είναι αστεία η θάλασσα. Εφοπλιστής, εφοπλιστής, αλλά πολλή δουλειά και η δυσκολία μεγάλη. Ατυχίες, η τράπεζα έκανε πτώχευση, μια τράπεζα πτωχεύει κάθε… 500 χρόνια, αλλά η δική μου πτώχευσε. Έκλεισε και για τρία χρόνια η διώρυγα του Σουέζ και από εκεί είχα μεγάλη ζημιά, πολλά εκατομμύρια δολάρια και τα πούλησα τα βαπόρια», είπε ο Ζάχος Χατζηφωτίου.

«Η Τζένη Καρέζη με χώρισε από την πριγκίπισσα» -Ο θυελλώδης έρωτάς τους

Αναμφισβήτητα κάτι που σημάδεψε τη ζωή του Ζάχου Χατζηφωτίου ήταν ο γάμος και ο έρωτας του με την σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Τζένη Καρέζη.

«Η Τζένη Καρέζη με χώρισε από την πριγκίπισσα, λύσσαξε… Έπαιρνε κάθε Δευτέρα το αεροπλάνο και ερχόταν σε μένα για μια νύχτα για να το μάθει η πριγκίπισσα. Συνέχεια αυτό έκανε. Μέχρι κάποια στιγμή θύμωσε η πριγκίπισσα και μου δήλωσε ότι θα φύγει», ανέφερε σε συνέντευξή του το 2019.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1961 και ξαναβρέθηκαν το 1962 όπου μετά από μόλις 4 μήνες σχέσης αποφάσισαν να παντρευτούν. «Έτσι, κεραυνοβόλα, βιαστικά, αμερικάνικα αν θέλετε, το συναποφασίσαμε να χορέψουμε στη Φιλοθέη» συνήθιζε να λέει η αξέχαστη ηθοποιός για τον πρώτο της γάμο.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε πέντε φορές, όπως πέντε ήταν και τα διαζύγια. «Κληρονομιά» του ήταν μία κόρη η Μανίτα, τρία εγγόνια και δύο δισέγγονα.

Οι γάμοι και τα διαζύγια

Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Δανάη Σωσσίδη, γόνος της οικογένειας Κύρου, με την οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους, Μανίτα. Στο Παρίσι έκανε και τον τρίτο γάμο του με μια Γαλλίδα, την Ιρέν, η οποία δούλευε σε μεγάλο οίκο μόδας.

Η Τζένη Καρέζη ήταν μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του Ζάχου Χατζηφωτίου. Παντρεύτηκαν στις 7 Μαΐου του 1962 και χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να δουν το λαμπερό ζευγάρι από κοντά. Μετά το διαζύγιό του με την Τζένη Καρέζη, ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε το μοντέλο, Κατερίνα Παπαδημητρίου.

Ο έρωτάς του για την Τζένη ήταν τόσο δυνατός, που σε συνέντευξή του μάλιστα, είχε αναφέρει: «Το πρόσωπο της Τζένης ήταν πιο όμορφο από της Αλίκης», ενώ είχε αποκαλύψει και την διετή σχέση που είχε με τη Μιμή Ντενίση.

Πάντως, κάθε φορά που έπαιρνε διαζύγιο ο ίδιος έφευγε από το σπίτι: «Εγώ φεύγω μόνος μου από κάθε γάμο. Αφήνω ό,τι έχω εγκαταστήσει εκεί, τους τα χαρίζω».

Τα πιο σημαντικά