Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός – Επικαλείται τον νόμο Παρασκευόπουλου

18 Οκτωβρίου, 2018 1:07 ΜΜ
More videos

Την αποφυλάκιση του αιτήθηκε ο ισοβίτης Σάββας Ξηρός, βάσει του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που τον καθιστούν -σύμφωνα με τη δικηγόρο του- ανάπηρο σε ποσοστό 98%.

Ο Σάββας Ξηρός αναφέρεται στην αίτησή του στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αφού σύμφωνα και με τη συνήγορό του, Άννυ Παπαρούσου, έχει 98% αναπηρία, η οποία προκύπτει και από ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ, που όπως αναφέρει «ισχύει εφ’ όρου ζωής». Μάλιστα, η δικηγόρος του «Μιχάλη» της 17Ν υποστηρίζει πως σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, «ο Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση».

Να σημειώσουμε πως ο Σάββας Ξηρός, που κρατείται από το 2002 όταν εξερράγη στα χέρια του στο λιμάνι του Πειραιά αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ζητεί την αποφυλάκισή του επικαλούμενος το περιβόητο άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε το 2015 με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Με εκείνη την έκρηξη, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση των μελών της 17Ν.

Όταν αρνήθηκε το βραχιολάκι το 2015

Το 2015 ο Σάββας Ξηρός μπορούσε να αποφυλακιστεί με την προϋπόθεση να φορέσει βραχιολάκι, ωστόσο το αρνήθηκε -για θρησκευτικούς λόγους-. «Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δηλαδή αυτό περιγράφεται στην Αποκάλυψη ως μέσον χωρίς το οποίο δεν μπορεί κάποιος να μετέχει στην κοινωνική ζωή και τείνει να επιβληθεί σε όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Αυτό το ζήτημα, αυτός ο τρόπος επιτήρησης προσπαθεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία. Δηλαδή, το να δοκιμάζεται πιλοτικά αυτό το σύστημα σε κατάδικο, σε κρατούμενο, δηλαδή κάνουν ένα πείραμα σε πραγματικές συνθήκες. Τώρα πρέπει να επεκταθεί σε ευαίσθητους τομείς, δηλαδή ποιοι δουλεύουν στα αεροδρόμια, όπως έγινε το 2004 με τα βιομετρικά στοιχεία στα αεροδρόμια, τα οποία σήμερα έχουν επεκταθεί και στις τράπεζες και σε άλλα. Θα υπάρχει μια γενική επιτήρηση και από εκεί που υποτίθεται ότι το σύστημα κοιτάει τον άνθρωπο, ξαφνικά ο κάθε άνθρωπος θα γίνει μια κουκίδα σε μια οθόνη με ένα πλήρη έλεγχο κίνησής του», είχε αναφέρει τότε.

Συνολικά έχει κατηγορηθεί για 78 ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης – φάντασμα που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Στο δικαστήριο δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το σύνολο της δράσης της 17Ν και ως μοναδικός φυσικός αυτουργός την ευθύνη για όλες τις ενέργειες από το 1982 και έπειτα. Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.