Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
διάφοραΑιμοδότης με μοναδική ομάδα αίματος έσωσε 2,4 εκ. μωρά: «Ο άνθρωπος με...

Αιμοδότης με μοναδική ομάδα αίματος έσωσε 2,4 εκ. μωρά: «Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι»

Ο Τζέιμς Χάρισον υπήρξε δωρητής αίματος για 60 χρόνια καθώς το αίμα του είναι σπάνιο και σωτήριο για εκατομμύρια ανθρώπους.

Το αίμα του 81χρονου περιέχει ένα σπάνιο και πολύτιμο αντίσωμα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του Anti-D, το φάρμακο που χορηγείται σε μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να προσβάλει τα αγέννητα μωρά τους.

Στην Αυστραλία, τον χαρακτηρίζουν ως «άνθρωπος με το χρυσό χέρι» καθώς βοήθησε να σωθούν τα μωρά περισσότερων από 2 εκατομμυρίων γυναικών, σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό.

894e1635114e0a181fae26ffcdf68907

Ο Χάρισον έδωσε αίμα 1.117 φορές. Την Παρασκευή έκανε την τελική του δωρεά, έχοντας φτάσει τη μέγιστη ηλικία που επιτρέπεται για δωρητές στην Αυστραλία.

bn jk297 progre p 20150715165131

Αρκετές μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά τους ήταν στο πλευρό του όταν έκανε δωρεά για να τον ευχαριστήσουν προσωπικά. «Ελπίζω ότι είναι ένα ρεκόρ που κάποιος θα σπάσει, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει αφοσίωση στην αιτία», δήλωσε συγκινημένος ο ηλικιωμένος.

bfff70342a4818289ba685e1beb4d8e4

Όταν ήταν 14 ετών, ο Χάρισον υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και εξαρτήθηκε σε μεταγγίσεις αίματος για να σώσει τη ζωή του. Παρά την αποστροφή του για τις βελόνες, υποσχέθηκε να γίνει συστηματικός δωρητής μετά την ενηλικίωσή τους και τελικά τήρησε την υπόσχεσή του.

fe

Περίπου μια δεκαετία αργότερα, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το αίμα του περιείχε ένα σημαντικό αντίσωμα που απαιτείται για να γίνει η ανοσοσφαιρίνη Anti-D, μια ένεση που βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου ρέζους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που αναπτύσσεται όταν μια γυναίκα έχει ρέζους αρνητικό και κυοφορεί μωρό με θετική ομάδα αίματος.

c415d04dbc4e09fc268d09b88e2d16f0

Οι ενέσεις Anti-D δρουν εμποδίζοντας το σώμα της γυναίκας να αναπτύξει δυνητικά επιβλαβή αντισώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επόμενη εγκυμοσύνη της. Χωρίς τις ενέσεις, το επόμενο μωρό θα μπορούσε να υποφέρει από αιμολυτική ασθένεια, δυνητικά θανατηφόρα. Η ανακάλυψη των αντισωμάτων στο αίμα του Χάρισον ήταν μια δραματική αλλαγή στην ιατρική, σύμφωνα με αξιωματούχους της Αυστραλίας.

94a6ee2bf7d2df668e111575ad01bca8

«Στην Αυστραλία, μέχρι το 1967, υπήρχαν κυριολεκτικά χιλιάδες μωρά που πέθαιναν κάθε χρόνο, οι γιατροί δεν γνώριζαν το γιατί και ήταν φριχτό αυτό που συνέβαινε. Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές και πολλά μωρά γεννήθηκαν με εγκεφαλική βλάβη», δήλωσε η Jemma Falkenmire του Ερυθρού Σταυρού.

«Η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανακάλυψαν έναν δότη αίματος με αυτό το αντίσωμα, οπότε ήταν αρκετά επαναστατικός εκείνη τη στιγμή», αναφέρει σε δήλωσή της στο CNN. Το 1999, ο Χάρισον έλαβε το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για την συνεχή υποστήριξή του στο πρόγραμμα αιμοδοσίας και Anti-D. «Η καλοσύνη του αφήνει μια αξιοσημείωτη κληρονομιά», δήλωσε ο Αυστραλός Ερυθρός Σταυρός σε δήλωσή του με την οποία αποχαιρετά τον πιο σημαντικό του δότη.

Τα πιο σημαντικά