Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΆγρια κόντρα Μητσοτάκη-Πολάκη στη Βουλή: «Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ»

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Πολάκη στη Βουλή: «Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ»

Με πυρά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν άκουσα καμία πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα, που είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Για να μην έχουμε πρόσθετη επιβάρυνση στο ΕΣΥ, ότι αν με έναν μαγικό τρόπο φτάναμε στα ποσοστά αυτά, θα θέλαμε δύο μήνες για να σταματήσει η πίεση στο ΕΣΥ. Το θέμα μας δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ, αλλά να μη φτάνουν οι άνθρωποι σε αυτές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και πρόσθεσε: «Μην παραπλανείτε την κοινή γνώμη. Αν είχαμε τα ποσοστά της Δανίας και της Πορτογαλίας, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα. Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους, λες και αν πάμε εσείς και εγώ θα τους πείσουμε. Εκτός και αν θέλετε να στείλετε τον κ. Πολάκη, που έχει μεγάλη πειθώ. Εδώ κάνατε έναν χρόνο να φτιάξετε ένα σποτάκι» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Πείτε μου τι έχετε κάνει ως κόμμα».

«Ας είμαστε σοβαροί και επειδή μας κατηγορήσατε, σας λέω ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρέπει να σκεφτούμε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Δεν θέλαμε να φτάσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι τα κρεβάτια, τα ντουβάρια και τα μόνιτορ. Το πρόβλημά μας είναι οι γιατροί. Και σταματήστε να περιγράφετε το ΕΣΥ ως ένα αχούρι, γιατί αδικείτε τις προσπάθειες των γιατρών» τόνισε, πάλι απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και κάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους αν έχουν ενδείξεις ότι δεν έχουν σωστή περίθαλψη, να το πουν.

«Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, για να συμπληρώσει:

«Αλλά δεν έχουμε το ίδιο στην Αθήνα, την Κρήτη, στη Λάρισα, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα νούμερα της πανδημίας δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

«Αυτή είναι η κατάσταση. Όχι αυτά που λέγατε ότι θα δίνουμε οξυγόνο σε ανθρώπους στα αυτοκίνητα ή ότι θα κάνουμε λοκντάουν. Πού τα είδατε αυτά να συμβαίνουν;» τόνισε, απευθυνόμενος ξανά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι, υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Είναι σε κρεβάτι με φροντίδα. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς; Δεν έχω… Αν έχετε, να τη φέρετε» είπε, και απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη, που φώναζε από τη θέση του «είσαι άσχετος», ανέφερε:

«Τι είπατε; Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ. Και ανεβάστε τη μάσκα σας, παρακαλώ πολύ. Κύριε Τσίπρα, σας τιμά αυτή η εικόνα; Ενός βουλευτή, τέως υπουργού Υγείας, με χυδαίο και αγοραίο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών. Αυτό κάνει και αυτός είναι. Είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Και έρχεστε και μιλάτε για την ανάγκη συνεννόησης… Καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με τον κ. Πολάκη. Και δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σας και ελάτε μετά να ξαναμιλήσουμε».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός:

«Μη σας θυμίσω πόσες ΜΕΘ μας παραδώσατε. Και ξέρετε ότι το πρόβλημα είναι οι γιατροί. Επαναλαμβάνετε τα ίδια ψέματα. Μας παραδώσατε τα λιγότερα κρεβάτια σε όλη την Ευρώπη και μας κουνάτε το δάχτυλο! Ντροπή σας».

Για τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ανδρέα Ξανθό, αν θέλουν τα σχολεία να κλείνουν νωρίτερα, αλλά να το πουν ξεκάθαρα.

«Μας είπατε ότι τα πρόστιμα πρέπει να είναι αναλογικά. Όταν σας κόβουν πρόστιμο για παραβίαση του ΚΟΚ είναι αναλογικό το πρόστιμο;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Το πρόστιμο είναι διοικητικό μέτρο το οποίο αφορά όλους ανεξαιρέτως και δεν διαφέρει από άλλα πρόστιμα».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση Γεροτζιάφα:

«Συμφωνείτε με την άποψη από τον κ. Γεροτζιάφα στην επιτροπή των σοφών την οποία φτιάξατε; Τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού και έχει την ιδέα να μην έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι στα μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα. Οφείλω να ρωτήσω αν οι απόψεις απηχούν τις δικές σας και του κόμματός σας, ή προτίθεστε να καταθέσετε άλλη τροπολογία για να αντιμετωπιστεί το θέμα της αύξησης του εμβολιασμού στους άνω των 60», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Πολάκης αμφισβήτησε τα εμβόλια

Νωρίτερα, στη Βουλή, ο Παύλος Πολάκης έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια αμφισβήτησης -έστω και εμμέσως- του εμβολιασμού, ως μέσου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια λίγο-πολύ χειμαρρώδη τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και την τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη: «Η μεγαλύτερή σας αποτυχία είναι ότι με βάση επίσημα στοιχεία του κ. Τσιόδρα που ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 701! Στις 7/11 οι νεκροί είναι 1.047! Δηλαδή από τις 10/10 μέχρι τις 7/11 πέθαναν, δυστυχώς, 346 πλήρως εμβολιασμένοι! Πόσοι πέθαναν ακριβώς το ίδιο διάστημα συνολικά στη χώρα; 1.118! Τι ποσοστό είναι οι 346 στους 1.118; Αυτό είναι η επιτυχία σας;».

Οι αναφορές του πρώην υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Πλεύρη, ο οποίος τον έψεξε για το μήνυμα που περνούν οι φράσεις του στην κοινωνία, με τον κ. Πολάκη να επανέρχεται και να λέει: «Άσε το μήνυμα, Πλεύρη, έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους, εδώ κάνετε καταστροφική διαχείριση και μιλάω με στοιχεία, κόφτε τις μπούρδες».

Αποστάσεις Τσίπρα από τον Γεροτζιάφα

Στη δευτερολογία του πάντως, ενώ ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε ευθέως από τον πρωθυπουργό για το εάν συμφωνεί με την πρόταση του συμβούλου του, Γρ. Γεροτζιάφα, για καθολικό εμβολιασμό, απέφυγε να τοποθετηθεί.

Τριτολογώντας, αναφερόμενος στην πρόταση Γεροτζιάφα, πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τον σύμβουλό του, δηλώνοντας πως οι απόψεις των συμβούλων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και θέσεις του κόμματος ή του αρχηγού του.

Τα πιο σημαντικά