Αγόρασαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας την ίδια εργασία 106 φοιτητές

Σεπτέμβριος 12, 2017 5:12 ΜΜ
More videos

Εκατόν έξι φοιτητές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, να  έχουν αντιγράψει και καταθέσει την ίδια εργασία στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα». Η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους φοιτητές, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ υποστήριξε τους φοιτητές και ετάχθη κατά της απόφασης αυτής, ενώ το ίδιο έπραξε και η ΠΑΣΠ. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ζήτησε άρση της ποινής, καθώς ο αποκλεισμός από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, θα έχει άσχημες συνέπειες για την ομαλή συνέχεια των σπουδών των εν λόγω φοιτητών, οι οποίοι φαίνεται πως αγόρασαν την ίδια εργασία.

Τοπικοί παράγοντες και βουλευτές του μητρικού κόμματος αποδοκίμασαν τη στάση αυτή, ενώ ιδιαίτερα ενοχλημένος φάνηκε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι απόψεις περί ατιμωρησίας δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τη νεολαία.

Την παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ζήτησαν η ΝΔ και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος

«Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, όσο και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων καταδίκασαν το περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης Σχολής. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία απαιτεί τον σεβασμό των κανονισμών από όλους, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να εφαρμοσθούν οι κανονισμοί της σχολής και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τους 106 φοιτητές της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι παρέδωσαν τις ίδιες εργασίες, αλλά και την αντίδραση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Πάτρας, σχετικά με την ποινή που επιβλήθηκε, για αποκλεισμό τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου .

Παράλληλα, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ζήτημα, τονίζει ότι «το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και διέπεται από κανόνες, που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους τους φοιτητές, διότι έτσι μόνο θα το προστατεύσουμε από την απαξίωση, για την οποία κάποιοι κύκλοι παλεύουν εδώ και αρκετά χρόνια».

Στο μεταξύ, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Ανδρουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα έγιναν, αλλά και στις ποινές που επιβλήθηκαν.

Ειδικότερα, μιλώντας για το περιστατικό ο Γιώργος Ανδρουλάκης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι 106 πιάστηκαν να αντιγράφουν στο κομμάτι των ασκήσεων που παρέδωσαν» και όπως εξήγησε « οι εργασίες αυτές μπαίνουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και αντιστοιχούν στο 30% της τελικής βαθμολογίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, «αυτές οι εργασίες αποτελούνταν από τέσσερα σετ ασκήσεων και οι 106 φοιτητές παρέδωσαν από το 1 έως και το 4 το ίδιο σετ». Σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο Γιώργος Ανδρουλάκης εξήγησε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών, η ποινή μπορεί να επιληφθεί, ή από την γενική συνέλευση του τμήματος ή από την σύγκλητο».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η σύγκλητος είναι αρμόδια για τις μεγάλες ποινές και η γενική συνέλευση για τις πιο μικρές ποινές» και όπως εξήγησε «ο αποκλεισμός μέχρι και τρεις εξεταστικές επιβάλλεται από την γενική συνέλευση του τμήματος».

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον Γιώργο Ανδρουλάκη, «επιβλήθηκε αποκλεισμός από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου» και όπως είπε σχετικά με τη λήψη της απόφασης για την ποινή, «εμείς το σκεφτήκαμε πάρα πολύ, γιατί η πλειοψηφία των συγκεκριμένων φοιτητών είναι πρωτοετείς».

Πρακτικά, συνέχισε ο πρόεδρος του τμήματος, «οι φοιτητές αυτοί δεν θα έχουν σημαντική καθυστέρηση στην χρονική πρόοδο των σπουδών τους, γιατί στα επόμενα έτη μπορούν να μαζέψουν αυτό που χάσανε.» Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «πάρα πολλές φορές στα πρώτα δύο έτη οι φοιτητές δεν περνάνε έτσι και αλλιώς πολλά μαθήματα.» Όσον αφορά την ποινή που επιβλήθηκε από την γενική συνέλευση του τμήματος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι ίσως η πιο η πιο χαμηλή από τις αυστηρές ποινές, που θα μπορούσαν να επιβληθούν.»

Επίσης ο Γιώργος Ανδρουλάκης είπε ότι «οι νέοι φοιτητές έρχονται με φόρα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι λίγο πιο χαλαροί στα πρώτα έτη των σπουδών τους.»

Όσον αφορά την ΠΑΣΠ, με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η πρόσφατη ένταση που υπήρξε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου μας , σχετικά την τιμωρία για τους φοιτητές που αντέγραψαν έφερε στην επιφάνεια, εκτός από το θέμα της τιμωρίας που προβλέπεται για τέτοιους είδους παραβάσεις και το σοβαρό ζήτημα της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα λήψης των αποφάσεων.»

Η ΠΑΣΠ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «στέκεται απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά και στα αιτήματα όσων θέλουν, να ξεχαστεί το θέμα, χωρίς καμία τιμωρία».

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο facebook: