Tο άγνωστο καταφύγιο του δικτάτορα Παπαδόπουλου στην Πάρνηθα

17 Νοεμβρίου, 20173:37 ΜΜ
More videos

Χτίστηκε στην εποχή της παντοδυναμίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου από το 1967 έως το 1973 μέσα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας με σκοπό να γίνει το ορεινό του εξοχικό.

Αποτελούσε το τρίτο κατά σειρά σπίτι του δικτάτορα μετά την έπαυλη στο Λαγονήσι και την μονοκατοικία της οδού Αδριανού στο Ψυχικό.

 Η βίλα στο Λαγονήσι ήταν η αγαπημένη κατοικία του δικτάτορα, δώρο του μεγιστάνα Ωνάση. Βρισκόταν πάνω στην θάλασσα σε ένα ιδιόκτητο ακρωτήρι.

 

Η Πάρνηθα που επέλεξε για εξοχικό, του προσέφερε απομόνωση, ασφάλεια και ορεινές διαδρομές. Εξάλλου ο ίδιος ήταν λάτρης του κυνηγιού

Η βίλα της Πάρνηθας ήταν απλησίαστη λόγω της στρατιωτικής φρουράς και του αποκλεισμού της περιοχής από κάθε πρόσβαση. Για πολλά χρόνια επικρατούσε μυστήριο γύρω από την ακριβή θέση και το μέγεθός της. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε χτιστεί σε δύο επίπεδα και ότι ήταν γύρω στα 400 τετραγωνικά….

Η δαπάνη για την ανέγερση της βίλας έφτασε σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Βραδυνή (1 Δεκεμβρίου 1973) στα 100 εκατομμύρια δραχμές. Το σπίτι εξοπλίστηκε από γνωστό οίκο επίπλων της εποχής.

Όπως διαβάζουμε «το φρούριον διαθέτει υπόγειες διαβάσεις με διαφυγές» και μη ορατό ελικοδρόμιο. Επίσης πληροφορούμαστε ότι διέθετε «σύστημα ραντάρ με οθόνη ακριβέστατης εμβέλειας» που μπορεί να καταγράφει τα πάντα σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων

 Φτάσαμε στην βίλα μέσω του εγκαταλελειμμένου ασφαλτόδρομου που αρχίζει από την αγία τριάδα και σταματάει για τα οχήματα με απαγορευτικές μπάρες στις δεξαμενές του καζίνου.

Είσοδος στην βίλα
Μπήκαμε στην βίλα με κάποια επιφύλαξη από την πλαϊνή πόρτα και περιηγηθήκαμε στον ισόγειο χώρο, τον όροφο και τέλος στο υπόγειο του κτηρίου.
Δωμάτιο του ισογείου πιθανόν το γραφείο του δικτάτορα και στο βάθος το μπάνιο με τα πλακάκια της εποχής.
Ενα από τα κατεστραμμένα δωμάτια του ισογείου…
Ο διάδρομος μεταξύ των δωματίων,διακρίνουμε το μάρμαρο που έχει απομείνει σε κάποια σημεία του πατώματος.
Το μεγάλο σαλόνι του ισογείου εδώ ήταν ο χώρος υποδοχής.
Ο σκελετός του παρκέ που είχε κάποτε η βίλα διακρίνετε σε πολλά σημεία του κτιρίου.
Η κουζίνα του ισογείου.
 Βοηθητικοί χώροι και δωμάτια.
 Τα μεγάλα παράθυρα σε αρκετά δωμάτια, χαρίζουν απλόχερα την θεά προς την φύση…
Σημάδια πυρκαγιάς σε αρκετούς τοίχους  του ισογείου.
Ένα μικρό μπάνιο
Οι σκάλες για τον όροφο της μεζονέτας.
Ενα κομμάτι της οροφής λείπει…
Δωμάτιο με μεγάλο παράθυρο προς την φύση, στον όροφο της βίλας. Από αυτό το παράθυρο η θέα φτάνει μέχρι τον Πειραιά!
Το μπάνιο του ορόφου διασώζεται σε αρκετά σημεία του.
 Η μικρή βεράντα του ορόφου.
Το πάτωμα του ορόφου γεμάτο ελαφρόπετρα σε όλα τα σημεία του.
Οι σκάλες για το υπόγειο… Προχωρήσαμε με επιφύλαξη γιατί ακούσαμε κάτι σαν βήματα, τελικά ήταν πουλιά που είχαν κάνει εκεί την φωλιά τους.
Το πρώτο δωμάτιο του υπογείου, εδώ ήταν το ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις, είδαμε πολλά καλώδια και πίνακες με χιλιάδες ασφάλειες.
 Το μπάνιο του υπογείου με τα χαρακτηριστικά πλακάκια της εποχής.

Τα χρόνια μετά την πτώση της χούντας το κτίριο λεηλατήθηκε. Σε κοντινή απόσταση μπορεί κανείς να διακρίνει τα υπολείμματα του στρατώνα της φρουράς και το ελικοδρόμιο. Η καταστροφική φωτιά του 2007 έκαψε όλο το δάσος τριγύρω του.

Δείτε το εσωτερικό της βίλας, στο βίντεο που ακολουθεί:

[patrisnews] [MEMORY LIFE MAGAZINE] [UP DRONES]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News