Άγιος Νικόλαος: Η κοσμοπολίτικη πόλη της Κρήτης!

15 Ιουλίου, 2015 4:33 ΜΜ
More videos

Ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, είναι κτισμένος στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμπέλλου και διακρίνεται για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, τα σύγχρονα τουριστικά κέντρα και τη μεγάλη εμπορική κίνηση.

Η ονομασία του προέρχεται από το βυζαντινό εκκλησάκι στον όρμο του Αγίου Νικολάου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η παλαιότερη ονομασία της πόλης ήταν Μαντράκι.

01Μια βόλτα στο γραφικό λιμάνι της πόλης και στη λίμνη Βουλισμένη είναι επιβεβλημένη, τα δε κοντινά νησάκια του Μικρού και Μεγάλου Νησιού αποτελούν top επιλογές επίσκεψης λόγω της ομορφιάς τους.

Επίσης, η μεγάλη δυνατότητα που παρέχεται για κοντινές αποδράσεις σε περιοχές πλούσιου φυσικού κάλλους, ιστορίας και παράδοσης αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Αγίου Νικολάου, συνεπώς ο επισκέπτης της πόλης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μείνει ανικανοποίητος.

Agios-NikolaosΟ Άγιος Νικόλαος είναι κτισμένος στο σημείο στο οποίο βρίσκονταν κατά την αρχαιότητα η πόλη «Λατώ προς Καμάραν» η οποία διέθετε δικό της νόμισμα και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων.

shutterstock_255224431Σημαντική χρονολογία για τον Άγιο Νικόλαο αποτελεί το 1206 όταν οι Γενουάτες πειρατές έκτισαν το φρούριο Mirabello το οποίο έδωσε την ονομασία του στον κόλπο και την επαρχία, πέρασε δε αργότερα στα χέρια των Βενετών και εν συνεχεία καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους.

53e1f-shutterstock_48358303Ο Άγιος Νικόλαος, λόγω και της γεωγραφικής του θέσης, εξελίχθηκε σε σημαντικότατο εμπορικό σταθμό κατά της διάρκεια της Ενετοκρατίας, πέρασε δε στην τουρκική κυριαρχία το 1645, όπως άλλωστε συνέβη και με ολόκληρη την Κρήτη.

agios-nikolaos-lake-voulismeniΟ σημερινός οικισμός δημιουργήθηκε με την επανάσταση του 1866 και αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1881 ως Μαντράκι. Το 1900 ο Άγιος Νικόλαος έγινε έδρα του δήμου Κριτσάς και τέσσερα χρόνια αργότερα έδρα του δήμου Λασιθίου.

shutterstock_213884398Σήμερα ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για άτομα κάθε ηλικίας, διαθέτει εξαιρετική τουριστική υποδομή, η δε πληθώρα επιλογών που παρέχει είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη του.

shutterstock_242545774Ο Άγιος Νικόλαος (Άγιος όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από τους περισσότερους Κρητικούς) είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμπέλλου.

shutterstock_198142094Η απόσταση που χωρίζει τον Άγιο Νικόλαο από το Ηράκλειο είναι περίπου 63 χιλιόμετρα, από δε το Ρέθυμνο και τα Χανιά 145 και 200 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

shutterstock_255272542

Δείτε το βίντεο με το υπέροχο αφιέρωμα:

Ακολουθήστε μας στο facebook: