Αυτός ο άντρας επέζησε από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και γλίτωσε και από το Μπατακλάν!

23 Νοεμβρίου, 2015 12:49 ΜΜ
More videos

Όταν οι ΗΠΑ άλλαζαν για πάντα, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ένας άνδρας που βρισκόταν στο ισόγειο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου για επαγγελματικό ραντεβού, ήταν μεταξύ εκείνων που διασώθηκαν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τη Νέα Υόρκη.

mat032

Ο 36χρονος Αμερικανός Μάθιου- το επώνυμό του δεν έχει γίνει γνωστό- βρισκόταν την περασμένη Παρασκευή στο Μπατακλάν την ώρα της επίθεσης των τζιχαντιστών αλλά τη γλίτωσε με μια σφαίρα στο πόδι. Ογδόντα εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί στον πολυχώρο του Παρισιού εκείνο το βράδυ.

bataclan-911-2

Όπως αφηγείται, όταν άκουσε τους πυροβολισμούς κατάλαβε πως κάποιος είχε ανοίξει πυρ και έτρεξε προς την έξοδο. «Ίσως είναι η αμερικανική μου κουλτούρα…», λέει.

mat012

Όταν χτυπήθηκε από τη σφαίρα έπεσε κάτω αλλά κατάφερνε να συρθεί προς την έξοδο κάθε φορά που οι δράστες σταματούσαν να πυροβολούν για να ξαναγεμίσουν τα Καλάσνικοφ. Έτσι βρέθηκε «τρία με τέσσερα μέτρα από την έξοδο με δύο- τρεις ανθρώπους πάνω του».

bataclan-911-3

«Πλησίαζε εκατοστό το εκατοστό. Κάποια στιγμή είδα την έξοδο σε απόσταση αφής. Την άγγιξα με το ένα δάχτυλο, μετά και με δεύτερο», περιγράφει.

Μόλις έφτασε έξω, εξαντλημένος, κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο όπου έσπευσαν να τον βοηθήσουν ο δημοσιογράφος της Le Monde Daniel Psenny κι ένας άλλος άνδρας.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Μάθιου τη γλιτώνει στο παρά πέντε από τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς είχε γλιτώσει και όταν το αεροπλάνο της United Airlines έπεφτε πάνω σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, πριν από 14 χρόνια.

mat022

«Έτρεξα το μισό Μανχάταν», περιγράφει, «αλλά αυτό που έζησα στο Μπατακλάν ήταν χίλιες φορές χειρότερο».

Ο Psenny κατάφερε να σύρει τον Μάθιου σε ασφαλές μέρος και στην προσπάθειά του αυτή χτυπήθηκε και ο ίδιος από σφαίρα των τζιχαντιστών.

«Έκανα τον νεκρό», λέει ο Μάθιου στη Le Monde. «Όταν ένιωσα κάποιον να με τραβά από τα χέρια δεν σήκωσα καν το κεφάλι μου να δω. Είπα, τουλάχιστον από μέσα μου, “σε αγαπώ, άγγελέ μου”».

Πηγή: telegraph (h/t: newsbeast)