Αυτός είναι ο περίεργος λόγος που οι άντρες δεν πρέπει να κουμπώνουν το τελευταίο κουμπί του σακακιού

Απρίλιος 1, 2017 5:59 ΜΜ
More videos

Υπάρχει ένας κανόνας για το κούμπωμα του σακακιού: “Μερικές φορές, πάντα, ποτέ” – αν έχετε ένα σακάκι με 3 κουμπιά, μερικές φορές να κουμπώνετε το πάνω κουμπί, πάντα να κουμπώνετε το μεσαίο και ποτέ το τελευταίο.

Σε ένα σακάκι με 2 κουμπιά, πρέπει να κουμπώνετε το πάνω κουμπί και ποτέ το δεύτερο.

Ανεξάρτητα από το σακάκι που έχετε, ποτέ δεν πρέπει να κουμπώνετε το τελευταίο κουμπί.

Για το γιλέκο υπάρχει ο αντίστοιχος κανόνας: πάντα να αφήνετε το τελευταίο κουμπί ανοιχτό.

Είναι ευαγγέλιο της μόδας για τους άντρες (οι γυναίκες επιτρέπεται να κουμπώνουν το τελευταίο κουμπί). Οι σχεδιαστές των αντρικών κουστουμιών συχνά προσαρμόζουν τα σακάκια και τα γιλέκα, για να φαίνονται πιο κολακευτικά όταν το κάτω μέρος είναι ξεκούμπωτο.

Βέβαια, είναι λίγο παράξενο. Γιατί να υπάρχει ένα κουμπί, αν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε; Από πού προέρχεται αυτή η παράδοση;

Η απάντηση μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο, σε έναν πολύ παχύ βασιλιά: τον βασιλιά Εδουάρδο τον Ζ’. Η ιστορία του Βασιλιά Εδουάρδου, που βασίλεψε από το 1906 έως το 1910, συχνά απορρίπτεται ως μύθος, αλλά είναι απόλυτα αληθινός.

Όπως λένε τα περιοδικά και τα μπλογκ μόδας, υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι ο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’, όταν ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας και τα κουστούμια ήταν πολύ της μόδας, είχε παχύνει τόσο πολύ, που δε μπορούσε να φορέσει πια το γιλέκο του. Έτσι, σταμάτησε να κουμπώνει το τελευταίο κουμπί, για να νιώθει πιο άνετα.

Από σεβασμό προς το πρόσωπό του, το βρετανικό δικαστήριο και μετά όλοι οι υπόλοιποι στη Βρετανία, σταμάτησαν να κουμπώνουν το κάτω κουμπί.

Wikimedia Commons

Η αλήθεια είναι ότι ο Βασιλιάς Εδουάρδος καθόρισε τον κανόνα του να μην κουμπώνουμε το κάτω κουμπί στα σακάκια και τα γιλέκα για 2 πολύ διαφορετικούς λόγους.

Τα σακάκια μένουν ξεκούμπωτα στο κάτω μέρος, γιατί αντικαθιστούν τα σακάκια ιππασίας.

Η ιστορία της “Θεωρίας του Εδουάρδου” ειπώθηκε από τον Σερ Χάρτνι Έιμις, έναν Άγγλο σχεδιαστή μόδας που έντυνε τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πάνω από 4 δεκαετίες.

W. G. Phillips/Phillips/Getty Images

Σε μια διάλεξη που έδωσε το 1992 στο “Η αριστοκρατική κοινωνία για την ενθάρρυνση των τεχνών, των παραγωγών και του εμπορίου”, κατέγραψε την ιστορία του αγγλικού κουστουμιού από το 1670 μέχρι τις μέρες του. Το μονόπετο κουστούμι του σήμερα, παρουσιάστηκε το 1906 και αναφέρεται ως “κουστούμι σαλονιού”.

Είχε 3 κουμπιά και ήταν λίγο διαφορετικό από το σημερινό. Προοριζόταν για καθημερινές και άνετες εμφανίσεις και είχε ένα χαλαρό κόψιμο, ώστε να φαίνεται καλύτερο όταν ο αναβάτης κρατούσε τα ηνία του αλόγου.

Το “κουστούμι σαλονιού” στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τα παραδοσιακά παλτά ιππασίας. Το τρίτο κουμπί του παλτού ιππασίας βρισκόταν χαμηλά στη μέση, για να το ξεκουμπώνουν και να πέφτει πιο σωστά το σακάκι.

Ο Εδουάρδος Ζ’ έκρινε ότι και το πάνω κουμπί έπρεπε να ξεκουμπωθεί, γιατί φαινόταν συνηθισμένο και έτσι έμεινε μόνο το μεσαίο κουμπί, για να ασφαλίζει το παλτό.

erod Harris/Getty Images for National Geographic Channel

Όταν τα σακάκια σαλονιού έγιναν δημοφιλή στην καθημερινή μόδα, ο Εδουάρδος Ζ’ κράτησε το τελευταίο κουμπί ξεκούμπωτο, για να αποτίσει φόρο τιμής στα παλτό που αντικατέστησαν.

Τα γιλέκα ήταν ξεκούμπωτα στο κάτω μέρος, επειδή ο Εδουάρδος Ζ’ ήταν παχύς.

Ο Εδουάρδος Ζ’ είχε μια “θρυλική” όρεξη, σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης.

“Έτρωγε ένα πλήρες γεύμα στο πρωινό, το μεσημεριανό, το τσάι και το βραδινό. Δεν έπινε πολύ, αλλά κάπνιζε 20 τσιγάρα ημερησίως και 12 τεράστια πούρα”, αναφέρει το λεξικό.

Dylan Martinez/Reuters

Επίσης, ο Εδουάρδος έδινε μεγάλη προσοχή και στην αντρική μόδα.

“Ο Εδουάρδος άφηνε ξεκούμπωτο το τελευταίο κουμπί του γιλέκου του, επειδή ήταν παχύς. Του φαινόταν πολύ βολικό και όλοι τον αντέγραψαν. Τα γιλέκα τώρα σχεδιάζονται έτσι ώστε να μην κουμπώνεται το τελευταίο κουμπί”, απάντησε ο Έιμις σε ερώτηση που του τέθηκε.

Σήμερα, τα σακάκια έχουν συνήθως 2 κουμπιά.

Τα σακάκια με 3 κουμπιά είναι επίσης συνηθισμένα, αλλά τα τελευταία 40 χρόνια η τάση της μόδας στρέφεται περισσότερο προς τα σακάκια με 2 κουμπιά.

Ακολουθήστε μας στο facebook: