Ζευγάρι σκελετών θάφτηκε μαζί πριν 6000 χρόνια να κοιτάει ο ένας τον άλλον

17 Απριλίου, 20176:18 ΜΜ
More videos

Το 2007, σε νεολιθικό τάφο στο Σαν Τζόρτζο, κοντά στη Μάντοβα της Ιταλίας, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια συναρπαστική ανακάλυψη – τους Εραστές του Βάλνταρο. Το ζευγάρι σκελετών πιστεύεται ότι χρονολογείται 6.000 χρόνια πίσω. Οι δύο σκελετοί, σε μια αιώνια σφιχτή αγκαλιά, φαίνεται ότι έχουν ταφεί αντικριστά.

Η αρχαιολόγος Έλενα Μαρία Μενότι, ηγήθηκε της ανασκαφής των σκελετών. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το ζευγάρι αποτελείται από έναν αρσενικό και έναν θηλυκό σκελετό, όχι πάνω των 20 ετών και ύψους περίπου 1,57. Η Μενότι αποφάσισε ότι το ζευγάρι δεν πρέπει να χωριστεί και ότι η μοναδική του θέση πρέπει να διατηρηθεί. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, η ομάδα έσκαψε και έβγαλε ολόκληρο το κομμάτι της γης, στο οποίο βρήκαν τους σκελετούς και το τοποθέτησαν σε ένα κουτί.

Οι Εραστές του Βάλνταρο, ανακαλύφθηκαν στο Σαν Τζόρτζο κοντά στη Μάντοβα της  Ιταλίας, το 2007.

Dagmar Hollmann

Ο αρσενικός σκελετός ανακαλύφθηκε με ένα βέλος πυριτίου κοντά στο λαιμό, ενώ ο θηλυκός είχε μια μακριά λάμα κατά μήκος του μηρού και δύο λάμες κάτω από τη λεκάνη. Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα αντικείμενα πιθανότατα συνόδευαν τους δύο ανθρώπους στον τάφο τους, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις βίαιου θανάτου, όπως κατάγματα και μικροτραυματισμοί.

Το ζευγάρι των σκελετών, πιστεύεται ότι αποτελείται από έναν άνδρα και μία γυναίκα, κάτω των 20 ετών.

Dagmar Hollmann

Πιστεύεται ακράδαντα ότι το ζευγάρι θάφτηκε το ένα απέναντι στο άλλο. Αλλά αυτό που είναι συναρπαστικό, είναι ότι κατά τη νεολιθική εποχή, όπου πιστεύεται ότι ανήκουν, οι διπλές ταφές ήταν πολύ ασυνήθιστες. Αυτό καθιστά τη θέση των Εραστών του Βάλνταρο μοναδική. Είναι η μόνη περίπτωση διπλής ταφής που ανακαλύφθηκε στη Βόρεια Ιταλία. Από την περιοχή της ανακάλυψής τους, οι εραστές στάλθηκαν στο Μουσείο Τσίβιτσι, στο Κόμο.

Μια αγκαλιά, 6.000 χρόνων.

Giacomo Scardua

Τον Σεπτέμβριο του 2011, οι Εραστές του Βάλνταρο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δημόσια στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μάντοβα. Μια ένωση που ονομάζεται “Lovers in Mantua” (Εραστές στη Μάντοβα), αναζητά έναν μόνιμο χώρο για τους δύο σκελετούς. Η πρόεδρος της οργάνωσης, η καθηγήτρια Σίλβια Μπανιόλι, κινεί τα νήματα, ώστε οι δύο αρχαίοι εραστές να βρουν τη μόνιμη εκθεσιακή τους θέση.

Η στάση τους διατηρήθηκε ακόμα και μετά την ανασκαφή.

Giacomo Scardua

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, περίπου 250.000 ευρώ είναι αρκετά για το εκθεσιακό κέντρο και άλλα 200.000 ευρώ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έναν χώρο πολυμέσων, μέσω του οποίου οι άνθρωποι θα μπορούν να μάθουν την ιστορία των αρχαίων εραστών.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News