Αυτό το ροζ αυτοκίνητο ήταν ο κρυφός πόθος κάθε νοικοκυράς του 1950!

30 Νοεμβρίου, 2015 7:13 ΜΜ
More videos

Τα  τελευταία χρόνια γίνεται πολλή συζήτηση γύρω από μάρκετινγκ με βάση το φύλο, και αν είναι καλό ή όχι.

Σήμερα, μπορεί να αμφισβητούμε την ιδέα των “κοριτσίστικων” χρωμάτων, αλλά μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε ένα καινούργιο και τολμηρό τομέα του μάρκετινγκ.

Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα οι γυναίκες ήταν αυτές που είχαν τον έλεγχο του νοικοκυριού τους και διαχειρίζονταν τα χρήματα, αποφασίζοντας που θα τα ξοδέψουν. Οπότε, οι εταιρίες έπρεπε να στοχεύσουν στο γυναικείο αγοραστικό κοινό, αν ήθελαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Το 1955 και 1956 η Dodge κυκλοφόρησε το La Femme, ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο και διαφημισμένο αποκλειστικά για γυναίκες. Αναρωτιέστε, πως είναι δυνατό αυτό; Έκαναν απόλυτα ξεκάθαρο σχετικά με το κοινό στο οποίο απευθύνονταν.

Αρχικά, το αυτοκίνητο ήταν ροζ μέσα και έξω. Όλα από το τιμόνι, το ταμπλό και την ταπετσαρία ήταν ροζ. Επίσης, είχε και μια σειρά από αξεσουάρ, όχι απαραίτητα για το αμάξι.

Ωστόσο, ενώ το ύφος του αμαξιού αυτού και οι διαφημίσεις του μπορεί να είναι ξεπερασμένες για αυτή την εποχή, το ροζ χρώμα στο αυτοκίνητο παραμένει εντυπωσιακό.

femme-1-600x450

Εδώ βλέπετε το αυτοκίνητο Dodge La Femme του 1955 με το ροζ χρώμα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ειλικρινά, απορούμε που δεν είναι ροζ και η μηχανή!

femme-again-4-600x384

Μάλιστα, οι πελάτες μπορούσαν με επιβάρυνση 143 δολαρίων να βάψουν όλο το αυτοκίνητο ροζ και να απολαύσουν το πακέτο με τα αξεσουάρ.

femme-2-600x387

Κυκλοφόρησε και ένα μοντέλο του ίδιου αυτοκινήτου το 1956, αλλά μετά προς έκπληξη πολλών, η παραγωγή των La Femme διακόπηκε.

femme-4-600x450

Το μοντέλο του 1956 παρείχε την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να ελέγχει την μετάδοση με το πάτημα ενός κουμπιού και όχι με τον συμπλέκτη. Αυτό τότε θεωρούνταν το μέλλον της οδήγησης και η Dodge είχε δίκιο σε αυτό.

femme-3-600x450

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν το πρώτο προϊόν που στόχευε αποκλειστικά στο γυναικείο αγοραστικό κοινό. Εδώ βλέπεται τα αξεσουάρ, που δίνονταν μαζί με το αυτοκίνητο και είχαν τον τίτλο “Γυναίκα” στα γαλλικά.

Κάθε τσάντα με αξεσουάρ είχε το κατάλληλο μέγεθος για να χωράει στο πίσω μέρος του καθίσματος. Η τσάντα είχε μέσα μια πούδρα, ταμπακιέρα, χτένα, πορτοφόλι αλλαγής και θήκη για κραγιόν Και φυσικά όλα ήταν ροζ.

femme-8-600x450

Μπορεί σήμερα να μας φαίνεται περίεργη η ιδέα του αυτοκινήτου, που απευθύνεται μόνο σε γυναίκες, αλλά εκείνη την εποχή ήταν απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γυναίκες εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό και έτσι άρχισαν να μετακινούνται και να ταξιδεύουν.

femme-again-2-600x473

Οι μαμάδες που μεγάλωναν τα παιδιά τους, οι περισσότερες από τις οποίες ζούσαν στα προάστια, χρειάζονταν αυτοκίνητα για να κάνουν τα διάφορα θελήματα που ήθελαν. Οι γυναίκες αποτελούσαν για πρώτη φορά αγοραστικό κοινό και η Dodge ήθελα να το εξαργυρώσει αυτό.

Και μετατρέποντας λίγο ένα μοντέλο που ήδη είχαν, θα μπορούσαν να προσελκύσουν αυτό το νέο αγοραστικό κοινό.

femme-5

Υπολογίζεται, ότι φτιάχτηκαν περίπου 2,500 αμάξια La Femme. Τα διαφημιστικά φυλλάδια, όπως αυτό που βλέπετε παρακάτω, έδιναν έμφαση στις γυναικείου τύπου δυνατότητες που παρείχε το συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου.

femme-6-600x512

Όσο, όμως, και αν προσπάθησε η Dodge να προσελκύσει το γυναικείο αγοραστικό κοινό, δεν το κατόρθωσε στον βαθμό που θα ήθελε.

femme-7-600x1048

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν επέτρεπε την διάθεση των 143 δολαρίων, για το βάψιμο του αυτοκινήτου σε ροζ χρώμα και μια τσάντα με αξεσουάρ.

femme-again-5

60 χρόνια αργότερα υπάρχουν μόνο λιγοστά αυτοκίνητα La Femme. Κάποια έχουν ανακαινισθεί, ενώ κάποια άλλα, όπως αυτό εδώ χρειάζονται λίγη φροντίδα.

femme-again-1-600x473

Για τους λάτρεις των βίντατζ το La Femme αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

femme-again-3-600x450

Σήμερα, η ιδέα ενός ροζ αυτοκινήτου αποκλειστικά για γυναίκες φαντάζει τουλάχιστον αστεία.

Ως αντίκα, όμως, σίγουρα έχει μεγάλη αξία. Άλλωστε, ένα ροζ αυτοκίνητο θα είναι πάντα εντυπωσιακό.

Ακολουθήστε μας στο facebook: