Αυτό το τεράστιο ρήγμα στην Αφρική θα δημιουργήσει ένα νέο ωκεανό

18 Φεβρουαρίου, 20176:17 ΜΜ
More videos

Ένα καινούργιο σώμα νερού μπορεί να εμφανιστεί στην Αφρική. Το ρήγμα Αφάρ που βρίσκεται στην βόρεια Αιθιοπία αρχίζει να διευρύνεται με εκπληκτικό ρυθμό 2,5 εκατοστών κάθε χρόνο. Με τέτοιο ρυθμό μπορεί να δημιουργηθεί ένας καινούργιος ωκεανός στην αφρικανική ήπειρο μετά από μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Μια ισχυρή σεισμική δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο ηφαίστειο Dabbahu το 2005 οδήγησε σε μια τεράστια ρωγμή στην επιφάνεια της γης. Η σχισμή, η οποία είναι περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά, 8 μέτρα σε πλάτος και 2 σε βάθος, άνοιξε σαν φερμουάρ πάνω στο έδαφος.

Λίγους μήνες αργότερα ανακαλύφθηκαν και άλλες ρωγμές στην έρημο, ενώ το έδαφος βυθίστηκε στο εκτιμώμενο βάθος των 100 μέτρων. Οι επιστήμονες επεσήμαναν, ότι εκείνη την περίοδο αυξήθηκε το μάγμα κάτω από ρήγμα. Φαινομενικά, αυτό που είδαν ήταν την γέννηση ενός ωκεανού.

Το ρήγμα δημιουργήθηκε εξαιτίας μιας έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το κεντρικό τμήμα της ρωγμής που άνοιξε νότια του ηφαιστείου Dabbahu.

Julie Rowland (University of Auckland)

Ένα καινούργιο μέρος της ρωγμής που δημιουργήθηκε μετά την σεισμική δραστηριότητα του ηφαιστείου Dabbahu το 2005.

Derek Keir (National Oceanography Centre Southampton, University of Southampton)

Προφανώς, η αφρικανική ήπειρος αποτελούνταν από μια τεράστια τεκτονική πλάκα πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, ένας τεράστιος όγκος λάβας εκτινάχθηκε από τον φλοιό της γης και αργότερα δημιούργησε τις κοιλότητες που γνωρίζουμε σήμερα ως Ερυθρά Θάλασσα.

Τώρα, η Αφρική αποτελείται από 3 πλάκες την Αραβική, την Αφρικανική και την Σομαλική. Αυτές οι 3 πλάκες διασταυρώνονται σε ένα σημείο γνωστό ως “Η τριπλή διασταύρωση του Αφάρ” και απομακρύνονται η μια από την άλλη 1 με 2 εκατοστά κάθε χρόνο.

Όταν η ρωγμή που χωρίζει την Αραβική και την Αφρικανική πλάκα γίνει αρκετά μεγάλη, το νερό από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν θα χυθούν σε αυτό και θα σχηματίσουν ένα καινούργιο σώμα νερού. Υπολογίζεται, ότι αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί 10 εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Μια απεικόνιση του τριγώνου Αφάρ (σκιασμένη περιοχή) και μερικά από τα ιστορικά ενεργά ηφαίστεια (κόκκινα τρίγωνα) που το περιβάλλουν.

Wikipedia

Πώς δημιουργείται ένας ωκεανός: 1.Σχηματισμός ρήγματος, 2.Το νερό εισέρχεται στην ρωγμή, 3.Συνεχή διαδικασία εξάπλωσης.

Προς το παρόν, οι ορεινές περιοχές που περιβάλλουν το ρήγμα Danakil παρέχουν ένα φυσικό φράγμα, εμποδίζοντας το νερό από την Ερυθρά Θάλασσα να εισχωρήσει. Αλλά μόλις το υψηλότερο σημείο διαβρωθεί ή μετακινηθούν οι τεκτονικές πλάκες, τίποτα δεν θα εμποδίζει το νερό από το να εισχωρήσει.

Η ρωγμή στην επιφάνεια της γης, όπως φωτογραφήθηκε από ψηλά το 2005.

Elizabeth Baker(Royal Holloway, University of London)

Οι σχισμές μοιάζουν με κάποιες που είχαν βρεθεί σε μεσο-ωκεάνια ράχη.

Graham Dawes

Το ρήγμα Αφάρ δίνει στους γεωλόγους την μοναδική εμπειρία να μελετήσουν τον τρόπο δημιουργίας των ωκεανών, που συνήθως γίνεται κάτω από το νερό. Εμείς δεν θα προλάβουμε να δούμε την εξέλιξη και το τέλος αυτής της διαδικασίας, αλλά σίγουρα οι μελλοντικοί επιστήμονες δεν θα χρειαστεί να παλέψουν για απαντήσεις αν θέλουν να μάθουν για την γέννηση ενός ωκεανού.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News