Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΓαλλίαΑυτό το μικρό νησάκι αλλάζει διοίκηση κάθε έξι μήνες.

Αυτό το μικρό νησάκι αλλάζει διοίκηση κάθε έξι μήνες.

Το νησί Pheasant είναι ένα μικρό νησί κοντά στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας. Εδώ συναντήθηκαν εκπρόσωποι από την Ισπανία και την Γαλλία για να υπογράψουν τη Συνθήκη των Πυρηναίων, με την οποία ολοκληρώθηκε επίσημα ο Τριακονταετής Πόλεμος του 1659 και χαράχτηκαν επίσημα τα σύνορα μεταξύ των δυο αυτών χωρών.

Το φυσικό σύνορο που επέλεξαν ήταν ο ποταμός Bidasoa και στη μέση του ποταμού ήταν τα επίσημα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Το μόνο πρόβλημα ήταν η ύπαρξη ενός μικρού νησιού έκτασης 1,6 στρεμμάτων, που ονομαζόταν Pheasant. Αντί να χωρίσουν το μικρό νησί στην μέση, η Συνθήκη των Πυρηναίων καθόριζε, ότι το νησί θα διοικούνταν και από τα δυο κράτη.

Το νησί Pheasant ήταν συγκυριαρχία, αλλά όχι με την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας σήμερα.

1

Armada.mde.es

Η συγκυριαρχία, όπως οριζόταν στην Συνθήκη, ήταν μια περιοχή στην οποία πολλά έθνη είχαν ίσα δικαιώματα κυριαρχίας, χωρίς να χρειάζεται η διαίρεσή της σε διαφορετικές περιοχές. Αυτό σήμαινε, ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Γαλλία είχα ίση δικαιοδοσία πάνω στο νησί και μπορούσαν να ασκούν εξουσία σε αυτό εναλλάξ ανά έξι μήνες.

Μια αστεία δήλωση των New York Times ανέφερε: “είναι σαν την μπάλα σε ένα εξαιρετικά αργό παιχνίδι πινγκ πονγκ μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.”

2

Google Maps

Πριν από την υπογραφή της Συνθήκης, η κατάσταση του νησιού Pheasant δεν ήταν σαφής. Ήταν ένας ουδέτερος χώρους, στον οποίο συναντιούνταν οι Ισπανοί και Γάλλοι μονάρχες. Κατά συνέπεια, ήταν ένα μέρος στο οποίο είχαν λάβει χώρα πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ειδικά όταν οι μονάρχες συναντούσαν εκεί τις μελλοντικές συζύγους τους.

Το νησί Pheasant ήταν ένα ουδέτερο μέρος στο οποίο συναντιούνταν οι Γάλλοι και Ισπανοί μονάρχες.

3

Eugenio Perez/Panoramio

Το 1615, ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ο 13ος συνάντησε την Ισπανίδα σύζυγό του, Άννα της Αυστρίας στο νησί Pheasant. Την ίδια εποχή, ο αδερφός της Φίλιππος ο 4ος συνάντησε εκεί την μελλοντική σύζυγό του και αδερφή του βασιλιά Λουδοβίκου του 13ου, Ελισάβετ της Γαλλίας.

Αργότερα το 1659, ο γιος του Λουδοβίκου του 13ου, Λουδοβίκος ο 14ος συνάντησε εκεί την μελλοντική γυναίκα του, Τερέζα της Ισπανίας

Σε αυτόν τον πίνακα απεικονίζεται η συνάντηση του βασιλιά Λουδοβίκου του 13ου και του Φίλιππου του 4ου με τις μελλοντικές συζύγους τους στο νησί Pheasant.

4

Altesses

Σήμερα, κανείς δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί το νησί Pheasant, παρόλο που οι τουρίστες και οι περίεργοι ντόπιοι επισκέπτονται τις κοντινές πόλεις της Ιρούν στην ισπανική πλευρά και Hendaye στη γαλλική πλευρά.

Τα πιο σημαντικά