Αυτό είναι το χωριό με την πιο χαμηλή θερμοκρασία στον κόσμο.

15 Ιανουαρίου, 20171:12 ΠΜ
More videos

Δύο μέρες δρόμο από το Γιακούτσκ. στα βάθη της Σιβηρίας η μικρή πόλη Οϊμιακόν–σημαίνει μη παγωμένο νερό–έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο του πιο κρύου μέρους στον πλανήτη που κατοικείται μόνιμα από ανθρώπους.

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που πέφτουν συνήθως κάτω από τους 55° Κελσίου υπό το μηδέν. Με τέτοιες θερμοκρασίες, αν ένας άνθρωπος βγει έξω γυμνός θα πεθάνει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από το κρύο.

Το χειμώνα η μέρα δεν διαρκεί πάνω από 3 ώρες (και βέβαια όχι με λαμπερό ήλιο) ενώ το καλοκαίρι ο Ήλιος δεν δύει παρά για 3 ώρες (δηλαδή δεν προλαβαίνει να σκοτεινιάσει).

Οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού είναι εξαιρετικά σκληραγωγημένοι: δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καμία σοδειά και η διατροφή τους συνίσταται κυρίως σε κρέας αλόγου και ταράνδου. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο μέχρι το θερμόμετρο να δείξει – 52° Κελσίου.

Περιέργως μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους είναι ο τουρισμός: κάθε χρόνο επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας για να κυνηγήσουν ταράνδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές του νησιού.

Δείτε το βίντεο

[weather] [dailymail]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News