Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024
σημαντικάΑυτό το έπιπλο από τα ΙΚΕΑ ευθύνεται για το θάνατο έξι παιδιών.

Αυτό το έπιπλο από τα ΙΚΕΑ ευθύνεται για το θάνατο έξι παιδιών.

Στην απόσυρση 29 εκατ. συρταριέρων προχωρά ο σουηδικός όμιλος ΙΚΕΑ, μετά τις καταγγελίες για έξι θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα παιδιά σε διάστημα 17 χρόνων.

Οι καταναλωτές καλούνται είτε να επιστρέψουν τα έπιπλα και να αποζημιωθούν μερικώς ή ολικώς για αυτά, είτε να προμηθευτούν δωρεάν από τα καταστήματα ΙΚΕΑ το ειδικό κιτ στήριξης προκειμένου να ασφαλίσουν τα έπιπλά τους.

Η ανάκληση, η οποία ανακοινώθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας τα ξημερώματα, αφορά στις συρταριέρες της σειράς MALM, καθώς και κάποια ακόμη μοντέλα τα οποία είναι πιθανό να ανατραπούν καταπλακώνοντας μικρά παιδιά. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για προαιρετική ανάκληση των προϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις απόδοσης του σχετικού προαιρετικού προτύπου στις ΗΠΑ (ASTM F2057-14).

Η συρταριέρα Malm

in__3102_5717971c4de6e

ikea

Παρότι στην Ελλάδα δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων, η εταιρεία συστήνει στους πελάτες της να στηρίξουν τα εν λόγω έπιπλα στον τοίχο με το κιτ στήριξης που μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης, από τα καταστήματα της αλυσίδας. Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, η ΙΚΕΑ έχει ξεκινήσει διεθνώς εκστρατεία με την οποία προτρέπει τους καταναλωτές να στηρίζουν όλα τα ψηλά και βαριά έπιπλα στον τοίχο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ένα από τα θύματα ο 22 μηνών Ted McGee

stip17

philly/philly

Η τελευταία ανάκληση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ και του σουηδικού ομίλου. Επί σειρά ετών, καταναλωτικές ενώσεις πίεζαν τις ομοσπονδιακές αρχές να αναγκάσουν την ΙΚΑ σε ανάκληση των συγκεκριμένων επίπλων για τα οποία είχαν καταγραφεί θανατηφόρα ατυχήματα με νήπια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙΚΕΑ στις ΗΠΑ Lars Petersson διευκρινίζει, πάντως, ότι οι συγκεκριμένες συρταριέρες προορίζονταν εξ’ αρχής για στερέωση στον τοίχο με τα ειδικά εξαρτήματα που παρέχονται στη συσκευασία. «Εάν συναρμολογηθεί σωστά, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασφαλές προϊόν», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη.

Πηγή: BBC

Τα πιο σημαντικά