Αυτή είναι η πιο τεμπέλικη χώρα του κόσμου

Ιούλιος 13, 2017 6:33 ΠΜ
More videos

Ο μέσος όρος των ημερήσιων βημάτων που κάνουν οι άνθρωποι ανέρχονται σε 4.961, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών ερευνητών του πανεπιστημίου Στάνφορντ. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα στοιχεία από τις ανάλογες εφαρμογές των κινητών, οι οποίες μετρούν τα βήματα του χρήστη. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν πόσο ενεργός κινητικά είναι ο πληθυσμός.

Το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στην κορυφή, με 6.880 βήματα την ημέρα, ενώ η Ινδονησία κατατάχθηκε τελευταία με 3.513 βήματα. Τα ευρήματα, βέβαια, έφεραν στην επιφάνεια και σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Τα περισσότερα smartphones, πλέον, έχουν εφαρμογή- μετρητή βημάτων, η οποία και μετρά τα βήματα του χρήστη. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ανώνυμα στοιχεία περισσότερων από 700.000 ανθρώπων, που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Argus και η συγκεκριμένη μελέτη είναι μεγαλύτερη κατά 1.000 φορές από οποιαδήποτε άλλη έχει γίνει για την ανθρώπινη κίνηση, σύμφωνα με τον Σκοτ Ντελπ, καθηγητή βιοτεχνολογίας και μέλος της ομάδας ερευνητών.

«Έχουν γίνει άρτιες έρευνες στο παρελθόν, αλλά η δική μας νέα μελέτη παρέχει στοιχεία από περισσότερες χώρες και μετρά τα ανθρώπινα βήματα σε καθημερινή και συνεχή βάση». «Αυτό ανοίγει την πόρτα σε νέους πόρτες της επιστήμης».

Ποια είναι η κατάταξη των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτός του Χονγκ Κονγκ και της Ινδονησίας; Η Κίνα έχει καθημερινό μέσο όρο βημάτων 6.189, η Ιαπωνία 6.010, η Ισπανία 5.936, το Ηνωμένο Βασίλειο 5.444, η Βραζιλία 4.289 και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 4.516.

Τα ευρήματα ρίχνουν περισσότερο φως στο πως μπορεί η ανθρώπινη υγεία να βελτιωθεί. Το κλειδί στην έρευνα είναι η «ανισότητα δραστηριότητας», με διαφορές ανάμεσα στους πιο αθλητικούς και στους πιο τεμπέληδες.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ανισότητα δραστηριότητας, τόσο υψηλότερα είναι και τα ποσοστά παχυσαρκίας.
Για παράδειγμα, η Σουηδία είχε ένα από τα μικρότερα κενά ανάμεσα στους δραστήριους και στους μη δραστήριους, ενώ είχε και τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Οι ΗΠΑ και το Μεξικό, είχαν τον ίδιο μέσο όρο βημάτων, αλλά οι ΗΠΑ είχαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως οι ανισότητες στην δραστηριότητα, είχαν μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες.

Σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι γυναίκες και οι άντρες αθλούνταν σε παρόμοια επίπεδα. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ και στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες αθλούνταν λιγότερο.

Μέλος της ομάδας ερευνητών εξήγησε ότι «όταν η ανισότητα δραστηριότητας είναι μεγαλύτερη, η δραστηριότητα των γυναικών μειώνεται δραματικά σε σχέση με αυτή των αντρών. Έτσι, η αρνητική επίπτωση της παχυσαρκίας επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες».

Επίσης, οι άνθρωποι περπατούσαν περισσότερο σε χώρες που είναι πιο εύκολο να περπατήσει κανείς, κάτι που φυσικά, δεν προκαλεί έκπληξη. Σε χώρες όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες είναι φιλικές προς τον πεζό, σημειώθηκε «υψηλό ποσοστό περπατήματος». Αντιθέτως, στο Χιούστον και στο Μέμφις, που χρειάζεται κανείς αυτοκίνητο για να μετακινηθεί, σημειώθηκε «χαμηλό ποσοστό περπατήματος».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό πόλεων που θα ενδείκνυνται για περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

[dailymail] [vima]

Ακολουθήστε μας στο facebook: