Αυτή είναι η ελληνική βότκα από το 1895 που σίγουρα δεν γνωρίζατε ότι υπάρχει!

7 Φεβρουαρίου, 2015 1:30 ΜΜ
More videos

Με το όνομα 40/41 και καταγωγή την Πάτρα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών στην Ελλάδα παράγονται κυρίως ποτά όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το Μεταξά, λικέρ όπως Μαστίχα Χίου, τεντούρα, κίτρο Νάξου, κουμ κουάτ, μπράντυ και ρακόμελο.

Σε μια συζήτηση αναρωτιόμασταν αν υπάρχουν άλλου είδους ποτά που να παράγονται στην Ελλάδα, έως ότου πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη ελληνικής βότκα!

Το όνομα αυτής 40/41. Διαβάζοντας περισσότερα μάθαμε πως παράγεται στοοινοπνευματοποιείο Β.Γ. Σπηλιόπουλος που βρίσκεται στην Πάτρα, ιδρύθηκε το 1895 (!) και είναι ένα από τα πρώτα αποστακτήρια που έχουν συσταθεί στην Ευρώπη.

Η εταιρεία εξελίχθηκε από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε μια σύγχρονη καινοτόμα εταιρεία που συνεχίζει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και να επεκτείνεται. Το 2013 σηματοδοτείται μια καινούργια προσθήκη: η βότκα 40/41!

Δοκιμάζοντας τη βότκα 40/41 νιώθουμε πως αφήνει μια γλυκιά επίγευση στο τέλος. Στο site αναφέρεται πως η γεύση είναι απαλή, φίνα και βελούδινη, ενώ για το άρωμα ότι περιλαμβάνει τόνους μελιού, βανίλιας και γιασεμιού, πράγμα όχι εύκολα αναγνωρίσιμο για εμάς τους μη-γνώστες.

Πάντως αρκετοί barman προτιμούν (εκτός από σκέτη με πάγο) να τη χρησιμοποιούν και σε cocktails, οπότε αυτοί κάτι περισσότερο γνωρίζουν.

Φυσικά και υπάρχει η σχετική επεξήγηση της ονομασίας που προκαλεί απορία: Η βότκα 40/41 πήρε το όνομα της από τις κολώνες απόσταξης με τους κωδικούς αριθμούς 40 και 41.

Οι αποστακτικές αυτές κολώνες είναι οι δυο τελικές από τις έξι που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής και δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τη βότκα 40/41.

Η μοναδικότητα στις κολώνες αυτές βρίσκεται στον ειδικό σχεδιασμό τους και στην εξειδικευμένη τεχνοτροπία κατασκευής τους, στοιχεία που συμβάλουν στη δημιουργία ενός αγνού αποστάγματος.

Ως fun fact αναφέρεται επίσης ότι μετά από ατελείωτες συναντήσεις και ψηφοφορίες για τα πιθανά ονόματα, το όνομα 40/41 εμπνεύστηκε κάποιος κοιτώντας το οινοπνευματοποιείο από την πλαγιά ενός βουνού του Παναχαϊκού πάνω σε ποδήλατο!

Στο site αναφέρονται αναλυτικά οι κάβες που μπορεί κάποιος να βρει τη βότκα 40/41. Επίσης διατίθεται στα super market Θανόπουλος, ενώ εντάσσεται όλο και σε περισσότερες λίστες bars και clubs.

Στη σελίδα στο Facebook ενημερωνόμαστε για τα parties και events που διοργανώνει ή συμμετέχει η βότκα 40/41.
*Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά από την Β.Γ. Σπηλιόπουλος και το πρώτο Ελληνικό gin!

Θα ονομάζεται Blue Bay Dry Gin και από ότι μάθαμε θα έχει ως βάση του το φυτό juniper σε συνδυασμό με κάρδαμο, ελληνικά εσπεριδοειδή και ένα μυστικό συστατικό.

Όλα του τα συστατικά συνδυασμένα με εξαιρετική αρμονία του χαρίζουν μία τόσο δεμένη γεύση με φρουτώδη και έντονα αρώματα. Ανυπομονούμε να το δοκιμάσουμε!

via

Ακολουθήστε μας στο facebook: