Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΑλτσχάιμερΑυτή η εικόνα μπορεί να σας αποκαλύψει αν κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ

Αυτή η εικόνα μπορεί να σας αποκαλύψει αν κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ

Μία και μόνο εικόνα μπορεί να σας «προειδοποιήσει» ότι κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ, τη συνηθέστερη αιτία της άνοιας.

Η εικόνα δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ των ΗΠΑ με στόχο να εντοπίζονται τα άτομα που έχουν γενετική (κληρονομική) προδιάθεση να εκδηλώσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο νωρίς, όταν οι φαρμακευτικές και άλλες παρεμβάσεις είναι πιθανότερο να αναχαιτίσουν αποτελεσματικά την εξέλιξή της.

Η εικόνα περιλαμβάνει τέσσερις φιγούρες τοποθετημένες σε διαφορετική κατεύθυνση. Μία από αυτές είναι ελαφρώς διαφορετική από τις άλλες. Μπορείτε να διακρίνετε ποια είναι αυτή;

4020c3334b14cb3878743c44d0702a4b 1

(Δείτε τη σωστή απάντηση παρακάτω)

Τα άτομα που αδυνατούν να ξεχωρίσουν τη φιγούρα που διαφέρει έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, τα άτομα που έχουν προδιάθεση για Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν δυσκολίες στον εντοπισμό ανεπαίσθητων διαφορών σε αφηρημένα σχήματα, όπως αυτά της εικόνας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν μάλιστα ότι τα άτομα αυτά δεν το γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από τη νευροεκφυλιστική πάθηση, αφού αντιλαμβάνονται αντίστοιχες αλλαγές σε πρόσωπα, αντικείμενα στο περιβάλλον τους ή εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει ο Δρ Μπράντον Άλαϊ από το Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ, το παραπάνω σύντομο τεστ μπορεί να αποτελέσει οικονομικά αποδοτικό και εύχρηστο μέσο για τον εντοπισμό των ασθενών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ αλλά και μέσο παρακολούθησης των ασθενών αυτών σε βάθος χρόνου για την αξιολόγηση τυχόν αλλαγών στις γνωστικές τους δεξιότητες. Σε συνδυασμό με τα πρότυπα μέσα διαγνωστικής αξιολόγησης, όπως η μέτρηση βασικών βιοδεικτών και η λήψη κλινικού ιστορικού, το τεστ μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ.

Σωστή απάντηση

Η φιγούρα νούμερο 4 είναι διαφορετική από τις άλλες 3.

Με μια πιο προσεκτική ματιά θα παρατηρήσετε ότι η φιγούρα νούμερο 4 έχει πιο μυτερά «κέρατα» και μεγαλύτερο σε μέγεθος «χέρι».

Τα πιο σημαντικά