Δασκάλα έβαλε μια εργασία στους μαθητές της που θα θυμούνται για πολύ καιρό.

15 Νοεμβρίου, 2016 4:30 ΜΜ
More videos

Αυτή η ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Reader’s Digest πριν από μερικά χρόνια. Στο άρθρο αναφέρεται η ιστορία μιας εξαιρετικής δασκάλας, η οποία κατάφερε να κάνει τους μαθητές της να πιστέψουν στον εαυτό τους με μια μόνο προσεχτικά σχεδιασμένη εργασία.

“Μια μέρα, μια καθηγήτρια μαθηματικών από την Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών προετοίμασε για τους μαθητές της μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία. Ζήτησε από τα παιδιά να κάνουν μια λίστα με τα ονόματα των άλλων μαθητών σε ένα φύλλο χαρτί. Μετά, τους ζήτησε να σκεφτούν το πιο ωραίο και καλό πράγμα για κάθε έναν από τους συμμαθητές τους και να γράψουν. Στο τέλος του μαθήματος όλοι της έδωσαν τα χαρτιά τους. Ήταν Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο η καθηγήτρια διάβασε και ανέλυσε τα αποτελέσματα. Έγραψε το όνομα κάθε παιδιού σε ένα ξεχωριστό χαρτί και έγραψε δίπλα όλα τα όμορφα πράγματα που είχαν πει για αυτόν. Την Δευτέρα έδωσε στο κάθε παιδί την λίστα του.

Τα παιδιά ήταν τόσο ενθουσιασμένα, που η τάξη γέμισε με ψιθύρους και σχόλια όπως: “Αυτό αλήθεια αναφέρεται σε μένα; ή Δεν ήξερα, ότι κάποιος με συμπαθούσε τόσο πολύ!” Δεν συζήτησαν τα αποτελέσματα στην τάξη, αλλά η δασκάλα ήξερε, ότι είχε πετύχει τον στόχο της. Οι μαθητές είχαν πιστέψει στον εαυτό τους.

a

© Summit Entertainment

Μερικά χρόνια αργότερα, ένας από αυτούς τους μαθητές, ο Μαρκ Έκλουντ, σκοτώθηκε στο Βιετνάμ. Η κηδεία έγινε στην Μινεσότα, οπότε οι παλιοί συμμαθητές του και η δασκάλα των μαθηματικών του πήγαν στην τελετή. Μετά την κηδεία, ο πατέρας του θαρραλέου νεαρού πλησίασε την καθηγήτρια και της είπε: “Θέλω να σου δείξω κάτι” και αμέσως έβγαλε ένα κομμάτι χαρτί από το πορτοφόλι του. Ήταν εμφανώς διπλωμένο και ξαναδιπλωμένο πολλές φορές. “Το βρήκαν ανάμεσα στα πράγματα του γιου μου. Ξέρεις τι είναι;” Της έδωσε το χαρτί, που ήταν η λίστα με τα καλά πράγματα που κάποτε είχαν γράψει οι συμμαθητές του για τον Μαρκ.

“Σε ευχαριστώ πολύ που το έκανες αυτό. Ο γιος μας το εκτιμούσε πολύ”, της είπε η μητέρα του νεαρού.

Μετά, συνέβη κάτι εκπληκτικό. Ο ένας μετά τον άλλον, οι συμμαθητές του Μαρκ έβγαλαν από το πορτοφόλι τους την ίδια λίστα. Κάποιοι είχαν βάλει την λίστα στο φωτογραφικό τους άλμπουμ. Μάλιστα, ένας νεαρό είπε: “Νομίζω, ότι όλοι τα έχουμε κρατήσει. Πως θα μπορούσαμε να πετάξουμε κάτι τέτοιο;”

[Helen P. Mrosla, “All the Good Things”]