Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
έξυπναΜε αυτή την μέθοδο μπορείτε να μάθετε τα πάντα σε 20 ώρες

Με αυτή την μέθοδο μπορείτε να μάθετε τα πάντα σε 20 ώρες

Όσο και αν θέλετε να αποκτήσετε μια καινούργια δεξιότητα, ποτέ δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να την μάθετε. Αλλά από δω και πέρα μπορείτε να βγάλετε την φράση “Δεν έχω χρόνο” από το λεξιλόγιο σας. Δείτε παρακάτω μια μέθοδο που θα σας επιτρέψει να μάθετε ό,τι θέλετε σε μόλις 20 ώρες.

Ο συγγραφέας Τζος Κάουφμαν, που είναι παθιασμένος με το να μαθαίνει καινούργια πράγματα αποφάσισε να βρει την απάντηση στην ερώτηση πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσουμε μια δεξιότητα. Η απάντηση δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική: 10.000 ώρες.

Οπότε, ο Κάουφμαν έθεσε σαν στόχο να σπάσει το παράδειγμα με έναν ακραίο τρόπο. Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε πραγματικά για να γίνουμε από εντελώς ανίκανοι μέχρι αρκετά καλοί; Και η απάντηση μας δίνει κίνητρο: 20 ώρες.

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 503

© pexels

Ο στόχος δεν είναι να γίνουμε “ειδικοί”, αλλά να γίνουμε αρκετά καλοί σε μια δεξιότητα που επιθυμούμε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι 45 λεπτά κάθε μέρα για περίπου ένα μήνα, αλλά θα πρέπει να φερθείτε έξυπνα στην εξάσκηση και να σιγουρευτείτε, ότι επενδύετε τον χρόνο σας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για αυτόν τον λόγο ο συγγραφέας προτείνει 4 θεμελιώδη βήματα: 

#1. Aποδομήστε την δεξιότητα

Αναλύστε και ανακαλύψτε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε να ξέρετε όταν τελειώσει η “μάθηση.” Πολλές δεξιότητες μπορούν να χωριστούν σε μικρές υποδεξιότητες. Μόλις η δεξιότητα αποδομηθεί είναι πολύ πιο εύκολο να προσδιοριστεί ποιες είναι οι πιο σημαντικές υποδεξιότητες. Μετά, μπορείτε να βρείτε ποιες από αυτές πρέπει να εξασκήσετε πρώτα.

#2 Μάθετε να επιλέγετε τα σωστά εργαλεία

Η επιλογή μιας υπέρογκης βιβλιογραφίας είναι μια καλή δικαιολογία για να αναβάλετε την μάθηση. 3 με 5 αξιόπιστες πηγές είναι αρκετές για να επιτύχετε τον στόχο σας, όπως βιβλία, περιοδικά, DVDs ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.

#3 Απομακρύνετε τα εμπόδια

Ξεφορτωθείτε οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή από την δουλειά σας. Τηλεόραση, διαδίκτυο και άλλοι περισπασμοί μπορεί να σας αποσπάσουν και να σας δυσκολέψουν στην κατάκτηση μιας δεξιότητας. Κάντε καλή χρήση του χρόνου σας.

#4 Κάντε εξάσκηση τουλάχιστον 20 ώρες

Το αίσθημα της ανικανότητας μας κάνει να αισθανόμαστε ηλίθιοι και αυτό λειτουργεί πάντα ως εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου μας. Επενδύστε τουλάχιστον 20 ώρες στην εκμάθηση μιας καινούργιας δεξιότητας και σύντομα θα ξεπεράσετε αυτόματα το φράγμα της απογοήτευσης.

Ο Κάουφμαν αποδεικνύει την θεωρία του με βάση μια προσωπική του εμπειρία στην προσπάθειά του να μάθει το γιουκαλίλι. Πρώτα, ο συγγραφέας άρχισε να ψάχνει σε βάσεις δεδομένων μουσικής για να δει πως να παίζε τα τραγούδια. Στη συνέχεια, παρατήρησε ότι οι χορδές επαναλαμβάνονταν αδιάκοπα και κατάλαβε ότι μόνο με τέσσερις ή πέντε χορδές θα μπορούσε να παίξει οποιοδήποτε τραγούδι.

“Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την απόκτηση δεξιοτήτων δεν είναι πνευματικό. Φοβόμαστε να αποτύχουμε. Φοβόμαστε, ότι θα ξεφτιλιστούμε. Το να αισθανόμαστε ηλίθιοι δεν είναι αστείο”, αναφέρει ο Κάουφμαν.

Πλέον, δεν έχετε δικαιολογία να μην μάθετε κάτι που σας αρέσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσετε 20 ώρες την εβδομάδα για να μάθετε την δεξιότητα που τόσο πολύ επιθυμείτε.

[El Confidencial]

Τα πιο σημαντικά