Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
υγείαΑυτές οι μάρκες τσαγιού περιέχουν τα πιο επικίνδυνα χημικά.

Αυτές οι μάρκες τσαγιού περιέχουν τα πιο επικίνδυνα χημικά.

Παρά το γεγονός ότι το τσάι πιστεύεται να είναι μια από τις πιο υγιεινές πηγές καφεΐνης, σε σύγκριση με τον καφέ, ή τα ενεργειακά ποτά, διάσημες και δημοφιλείς εταιρείες τσαγιού έχουν αποδειχθεί ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως το φθόριο και τα φυτοφάρμακα.

Τα επίπεδα που βρέθηκαν σε αυτά τα προϊόντα είναι τόσο υψηλά ώστε να θεωρούνται μη ασφαλή για κατανάλωση. Όπως με τα περισσότερα προϊόντα, όλο το τσάι δεν είναι ίδιο. Η επιλογή, για να εξοικονομήσετε μερικά χρήματα, για φθηνότερο τσάι μπορεί να σας κοστίσει πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την υγεία σας.

Το συμβατικό τσάι μπορεί να περιέχει φθόριο και φυτοφάρμακα

Το περισσότερο τσάι δεν πλένεται πριν διανεμηθεί σε σακούλες. Εάν το τσάι ήταν ψεκασμένο με φυτοφάρμακα, τα παρασιτοκτόνα θα καταλήξουν απευθείας στο φλιτζάνι σας. Πολλές εταιρείες με μη βιολογική ένδειξη, έχει βρεθεί στο τσάι τους να περιέχονται φυτοφάρμακα που είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες.

Οι δημοφιλείς εμπορικές ονομασίες τσαγιού συχνά  ξεφεύγουν παρέχοντας μια λίστα από ‘φυσικές γεύσεις’ ως συστατικά,κάνοντας πολλούς καταναλωτές να πιστεύουν ότι αγοράζουν καλύτερα και καθαρότερα συστατικά. Αλλά υπάρχει μια ολόκληρη λίστα με το τι θα μπορούσε να σημαίνει ‘φυσικές γεύσεις’.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Research International διαπίστωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε κατά πολύ τη συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη σε φθόριο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Προσδιορίστηκε ότι η κατανάλωση του τσαγιού ήταν η αιτία για την υπερβολική πρόσληψη. Η υπερβολική έκθεση σε φθόριο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα οστά και στα δόντια, καθώς και προβλήματα στα νεφρά.

Από που προέρχεται το φθόριο;

Τα φυτά του τσαγιού απορροφούν το φθόριο από το έδαφος και συσσωρεύεται καθώς μεγαλώνουν, έτσι τα μεγαλύτερα φύλλα περιέχουν το περισσότερο φθόριο. Τα φθηνότερα τσάγια συχνά περιέχουν τα μεγαλύτερα φύλλα τσαγιού, που περιέχουν περισσότερο φθόριο. Αυτά τα τσάγια περιέχουν επίσης λιγότερα  -οξειδωτικά, μειώνοντας τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση τσαγιού.

Ποιες μάρκες περιέχουν τις περισσότερες τοξίνες;

Η Canadian Broadcasting Corporation διέταξε μια έρευνα σε διάφορες δημοφιλείς διεθνείς εταιρείες τσαγιού, μεταξύ των οποίων:

 • Tetley
 • Lipton
 • Twinnings
 • No Name
 • Uncle Lee’s Legends of China
 • King Cole
 • Signal

Ανησυχητικά, η CBC διαπίστωσε ότι οι μισές από τις μάρκες τσαγιού περιείχαν ένα επίπεδο τοξινών που υπερέβαινε το νόμιμο όριο. Οι χειρότεροι παραβάτες ήταν:

King Cole, η οποία περιείχε monocrotophos – μια χημική ουσία που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της απαγόρευσης, καθώς προκαλεί καρδιακή αρρυθμία, ακόμη και κώμα.

Uncle Lee’s Legends of China,περιείχε περισσότερα από 20 είδη φυτοφαρμάκων.Το ένα ήταν το endosulfan,που προκαλεί βλάβες του νευρικού συστήματος.

No Name, η οποία περιείχε πάνω από 10 τύπους φυτοφαρμάκων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες μάρκες τσαγιού ήταν απόλυτα ασφαλείς, ωστόσο. Στην πραγματικότητα, μόνο το τσάι Red Rose βρέθηκε να μην περιέχει φυτοφάρμακα καθόλου.

Πώς να αποφύγετε τις τοξικές χημικές ουσίες στο τσάι

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να πίνετε τσάι εντελώς, για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή από τις βλαβερές τοξίνες ή τα φυτοφάρμακα που μπορεί να παραμονεύουν στο φλιτζάνι σας. Στο κάτω κάτω, το τσάι είναι πηγή από μερικά καταπληκτικά οφέλη για την υγεία. Έτσι ποια είναι η λύση;

Προσπαθήστε να αλλάξετε σε λευκό τσάι. Έχει τη μικρότερη ποσότητα  φθορίου, επειδή είναι κατασκευασμένο από νεαρά φύλλα.

Βεβαιωθείτε ότι  αγοράζετε φύλλα τσαγιού ή ετοιμάστε το δικό σας τσάι από το μηδέν.

Αγοράστε οργανικά! Επιλέξτε μια μη ΓΤΟ πιστοποιημένη μάρκα τσαγιού.

Ελέγξτε τον κατάλογο συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει προσθήκη γεύσης ή συστατικά ΓΤΟ  στα φύλλα τσαγιού.

Πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν μάρκες τσαγιού που είναι γνωστό ότι είναι γεμάτες φυτοφάρμακα, οπότε να είστε προσεκτικοί σχετικά με τι τσάι παραγγέλνετε έξω.

Να γνωρίζετε τους σωστούς χρόνους βρασίματος για ορισμένα είδη τσαγιού. Το  μαύρο ή Pu-reh τσάι θα πρέπει να το βράζετε για 3-5 λεπτά. Το λευκό ή πράσινο τσάι για 2-3 λεπτά. Το τσάι Oolong για 4-7 λεπτά και το τσάι από βότανα θα πρέπει να αφεθεί να βράζει για πέντε λεπτά τουλάχιστον, και περισσότερο, για πιο δυνατό τσάι.

Να μια λίστα τσαγιών που είναι ασφαλή!

 • Red Rose
 • Numi Tea
 • Rishi Tea
 • EDEN Organic
 • Organic Stash
 • Choice Organic Teas
 • Two Leaves
 • Organic Tazo
 • Organic Traditional Medicinals

Πηγές:Τα πιο σημαντικά