Αυτά είναι τα 15 μεγαλύτερα πράγματα πάνω στον πλανήτη μας

31 Αυγούστου, 2017 6:26 ΜΜ
More videos

Υπήρχαν περίοδοι που ο πλανήτης μας κατοικούταν από πλάσματα πολύ μεγαλύτερά μας – ήταν πραγματικά προϊστορικοί γίγαντες. Όμως, ακόμη και σήμερα, η φύση μπορεί να μας εκπλήξει με τις γιγαντιαίες δημιουργίες της.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά από τα μεγαλύτερα πράγματα στον κόσμο μας και η αλήθεια είναι ότι αισθανόμαστε πολύ μικροί μπροστά τους.

#15 Σεκοϊάδενδρο το γιγαντιαίο

© pixabay

Είναι τα ψηλότερα δέντρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορούν να φτάσουν τα 84 μέτρα σε ύψος και τα 8 μέτρα σε διάμετρο.

#14 Αμφικοίλιος 

© Meridas/wikimedia

Είναι το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στη Γη. Αυτοί οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι ζούσαν 145-161 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μπορούσαν να φτάσουν τα 58 μέτρα σε μήκος και ένας από τους σπονδύλους τους άγγιζε τα 2,5 μέτρα.

#13 Τιτανοβόας

© imgur

Είναι στενός συγγενής του βόα, αλλά πολύ μεγαλύτερος. Ζούσε 58-61 εκατομμύρια χρόνια πριν και μπορούσε να φτάσει τα 13 μέτρα σε μήκος. Ένας δικτυωτός πύθωνας του σήμερα, μπορεί να αγγίζει μόλις τα 7,5 μέτρα.

#12 Τζάκφρουτ

© pixabay

Είναι το μεγαλύτερο φρούτο που μεγαλώνει σε δέντρο στον κόσμο. Μπορεί να φτάσει τα 90 εκατοστά σε μήκος και τα 50 εκατοστά σε διάμετρο.

#11 Αρτζεντάβις 

© genesispark

Ζούσε 5-8 εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πτηνά στην ιστορία του πλανήτη. Το άνοιγμα των φτερών του μπορούσε να αγγίξει τα 7 μέτρα και τρεφόταν με τρωκτικά.

#10 Σπήλαιο Χανγκ Τιεν Ντουόνγκ (Η σπηλιά του παραδείσου)

© rdeboodt/instagram

Μία από τις σπηλιές του εθνικού πάρκου Να-Κε Μπανγκ του Βιετνάμ, θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο όμορφη σπηλιά του κόσμου. Το μεγαλύτερο δωμάτιο έχει περισσότερο από 5 χιλιόμετρα σε μήκος, 200 μέτρα σε ύψος και 150 μέτρα σε πλάτος.

#9 Ραφλέσια

© wikimedia

Είναι το μεγαλύτερο λουλούδι στη Γη. Μπορεί να αγγίξει τα 100 εκατοστά σε διάμετρο και είναι γνωστή για τη μυρωδιά της, που μοιάζει με σάπιο κρέας.

#8 Μεγαλόκερος

© imgur

Έκανε την εμφάνισή του 2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Όταν τα δάση ξεκίνησαν να εξαπλώνονται σε ανοιχτούς χώρους, άρχισαν να εξαφανίζονται, επειδή τα μεγάλα τους κέρατα -πάνω από 5 μέτρα σε πλάτος- δεν τους επέτρεπαν να κινηθούν ανάμεσα στα πυκνά κλαδιά.

#7 Μύκητας χούμονγκους  

© wikimedia

Το μελένιο μανιτάρι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Καλύπτει 8,4 τ.χλμ. του Εθνικού Δάσους Μαλέρ του Όρεγκον και κρύβεται κυρίως κάτω από το έδαφος.

#6 Μερόστομο

© National Geographic

Είναι το μεγαλύτερο αρθρόποδο. Μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 2,5 μέτρα και ζούσε 248-510 εκατομμύρια χρόνια πριν.

#5 Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

© wikimedia

Είναι η μεγαλύτερη κατασκευή χτισμένη από ζωντανούς οργανισμούς. Βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών, επεκτείνεται σε πάνω από 2.300 χιλιόμετρα, σε μια περιοχή περίπου 344.400 τ.χλμ.

#4 Κοντοπρόσωπη αρκούδα

© imgur

Όταν σηκωνόταν στα πίσω πόδια, μπορούσε να αγγίξει τα 4,5 μέτρα σε ύψος. Με τα πανίσχυρα σαγόνια της, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα θηλαστικά που έζησαν στη Γη κατά τη διάρκεια των παγετώνων. Εξαφανίστηκαν πριν 14.000 χρόνια.

#3 Γιγαντοπίθηκος

© imgur

Ήταν ο μεγαλύτερος πίθηκος όλων των εποχών και ζούσε 1 εκατομμύριο χρόνια πριν. Δεν μπορούν να βγουν σίγουρα συμπεράσματα, γιατί υπάρχουν λίγα απομεινάρια. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έφτανε τα 4 μέτρα σε ύψος, τα 550 κιλά σε βάρος και τρεφόταν κυρίως με μπαμπού.

#2 Κέτζαλκουοτλ

© Mark Witton and Darren Naish/wikimedia

Ζούσε 66-68 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ήταν ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος και το μεγαλύτερο ιπτάμενο ζώο στην ιστορία του πλανήτη. Το άνοιγμα των φτερών του άγγιζε τα 12-15 μέτρα και τρεφόταν με κουφάρια και μικρά σπονδυλωτά.

#1 Γαλάζια φάλαινα

© pixabay

Είναι το μεγαλύτερο ζώο που ζει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Φτάνει τα 33 μέτρα σε μήκος και τους 150 τόνους σε βάρος. Τη δεκαετία του 1960, είχαν απομείνει μόλις 5.000. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 10.000 και το να τις βλέπεις στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι ένα υπέροχο θέαμα.