Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΆδωνις Γεωργιάδης: «Όποιος έχει λeφτά θα χειρουργεiται πιο γρήγορα»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Όποιος έχει λeφτά θα χειρουργεiται πιο γρήγορα»

Επί πληρωμή τα απογευματινά χειρουργεία – Ασθενείς πρέπει να έχουν χρήματα αν θέλουν να προχωρήσει πιο γρήγορα η επέμβασή τους

Το νέο μέτρο στη δημόσια Υγεία, αυτό των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα γίνονται επί πληρωμή, θεωρείται από πολλούς μια δυσάρεστη έκπληξη για το Εθνικό Σύστημα και τα ελληνικά νοσοκομεία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένα ισχυρό πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, με το μέτρο να λέει ότι «αν μπορείς να πληρώσεις, τότε αλλάζει η διαδικασία της αναμονής και χειρουργείσαι πιο γρήγορα».

Δείτε το βίντεοΑλλαγή στη δημόσια Υγεία

Από τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που μίλησε στον ΑΝΤ1, μπορεί κανείς να συμπεράνει και ότι από μια τέτοια αγορά (χρόνου για την υγεία) ωφελούνται και άλλοι, αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν για βγουν εκτός λίστας. Μικραίνει, δηλαδή, η δική τους λίστα αναμονής – κερδίζουν θέσεις στη «ουρά».

Πολλοί κάνουν λόγο για κατηγοριοποίηση ασθενών στο ΕΣΥ (σε έχοντες και μη έχοντες λεφτά), για ωμό διαχωρισμό τους, για μια νέα «κοινωνία» δύο ταχυτήτων -και- στο πεδίο της Υγείας. Λένε, επίσης, ότι δυστυχώς θεωρείται πια δεδομένο ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λεφτά αν θέλουν να κάνουν πιο γρήγορα την επέμβαση που χρειάζονται.

Παράδειγμα

Δίνοντας παράδειγμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε λοιπόν ότι «εγώ που περιμένω να χειρουργηθώ, παραδείγματος χάρη, για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω, αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα. Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα».

Κόστος

Σχετικά με το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) τα οποία στις αρχές Μαρτίου θα επικαιροποιηθούν. «Έχουμε, δηλαδή, για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», προσέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το 70% του κόστους της επέμβασης και το υπόλοιπο 30% ο ασθενής.

Τα πιο σημαντικά