Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
Ελλάδα«Αδικήθηκα πάρα πολύ, νιώθω ότι έχω πάρει μια αναπνοή»: Οι πρώτες δηλώσεις...

«Αδικήθηκα πάρα πολύ, νιώθω ότι έχω πάρει μια αναπνοή»: Οι πρώτες δηλώσεις της Γεωργίας Μπίκα μετά τη δικαίωση

Η Γεωργία Μπίκα, που ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα βιασμού, σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2022, δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του ελληνικού κράτους. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις στον απόηχο αυτής της απόφασης ενώ η Γεωργία Μπίκα σήμερα από την εκπομπή «Καλύτερα Δε Γίνεται» έδωσε και την απάντησή της.

Γεωργία Μπίκα: «Μακάρι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για μια φορά»

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερεύνησε όλες τις παραλείψεις, όλα τα στοιχεία που δώσαμε, και έκανε παραδεκτή την προσφυγή μου, δηλαδή έκρινε πως όλα όσα λέμε από την αρχή έχουν βάση και ότι έγιναν πολλές παραλείψεις από την πρώτη στιγμή (…) Μου πρότειναν μια αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο λόγω ηθικής βλάβης, αλλά δεν την έχω δεχτεί γιατί θέλω να πάω δικαστικά. Σκοπός μου είναι να μην χάνουμε ποτέ την αλήθεια μας και το δίκιο μας, να συνεχίσουμε μέχρι τέλος τον αγώνα. Αδικήθηκα πάρα πολύ, νιώθω ότι έχω πάρει μια αναπνοή. Μακάρι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για μια φορά»

Όσα είπε ο δικηγόρος της Γεωργίας Μπίκα

Γεωργία Μπίκα: To χρονικό της υπόθεσης

Η καταγγελία της προκάλεσε πανικό στα social media, λόγω της εμπλοκής γνωστών προσώπων της συμπρωτεύουσας, αλλά στο στάδιο της ανάκρισης οι ισχυρισμοί της δεν αποδείχθηκαν και αργότερα, ο 27χρονος κατηγορούμενος για τον βιασμό της Γεωργίας Μπίκα απαλλάχθηκε με βούλευμα του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο έκανε δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα όσα κατέθεσε η εγκαλούσα «αποτελούν μυθεύματα και ασύστολα ψεύδη».

«Έπλασε μια ιστορία με ηρωίδα θύμα την ίδια, διανθίζοντάς την κάθε φορά κατά το δοκούν με χονδροειδέστατα ψεύδη, ώστε να προσδώσει μεγαλύτερη αληθοφάνεια στην περιγραφή των γεγονότων, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα βιασμού από τον κατηγορούμενο και όχι μόνον» υπογράμμιζε η εισαγγελική πρόταση και έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2022 η υπόθεση του βιασμού της μπήκε στο αρχείο.

Από τη στιγμή που η Ελληνική Δικαιοσύνη έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, απαλλάσσοντας από την κατηγορία του βιασμού τον γόνο γνωστής επιχειρηματικής οικογενείας, η 24χρονη -διά του δικηγόρου της Νίκου Διαλυνά- προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Γεωργία Μπίκα: Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Με μία πρώτη απόφαση του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάνει παραδεκτή την προσφυγή της νεαρής κοπέλας και αποδέχεται πως υπάρχει νομικό ζήτημα και ισχυρή και επαρκής αιτιολόγηση εκ μέρους της όσον αφορά την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της.

Αποδέχεται, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Δικαστική Αρχή πως ευσταθεί η αιτιολόγηση των κατηγοριών για μία σειρά από ολιγωρίες και λανθασμένες ενέργειες, αλλά και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά με συστηματική επίδειξη αμέλειας, εκ μέρους των αστυνομικών, ιατροδικαστικών και δικαστικών Αρχών στην Ελλάδα, σχετικά με την υπόθεση του βιασμού της.

Η Γεωργία Μπίκα δεν δέχεται φιλικό διακανονισμό

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αυτήν του την απόφαση και κατά την πάγια διαδικασία που ακολουθείται, εισηγείται την δυνατότητα «φιλικού διακανονισμού» με την απόδοση εκ μέρους του ελληνικού κράτους κάποιας αποζημίωσης.

Ήδη η Γεωργία Μπίκα απέρριψε κάθε σκέψη για φιλικό διακανονισμό και αποδοχή αποζημιώσεως, αφού αυτό που θέλει είναι η πλήρης δικαίωσή της από την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση λοιπόν εισήλθε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας όπως προβλέπεται από τις διατάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε έναν πρακτικό οδηγό με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να καταστεί παραδεκτή μία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Στον οδηγό αυτό επισημαίνεται πώς το 92% των προσφυγών που κατατίθενται απορρίπτονται ως απαράδεκτες. Αυτή η λεπτομέρεια καταδεικνύει πως τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα είναι τόσο αξιόπιστα και οι παραλήψεις των ελληνικών αρχών τόσο εξόφθαλμες, που η προσφυγή αυτή έγινε αποδεκτή εντασσόμενη στο ισχνότατο 8% των παραδεκτών προσφυγών.




Τα πιο σημαντικά