Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
διεθνήΑδιανónτη τpαγωδία σε σχολείο: Νεκpóς 12χpονος μαθητής, τον σκóτwσε ο συμμαθητής του

Αδιανónτη τpαγωδία σε σχολείο: Νεκpóς 12χpονος μαθητής, τον σκóτwσε ο συμμαθητής του

Ένα τραγικό συμβάν σημειώθηκε σε σχολείο της Φινλανδίας, όπου ένα παιδί έχασε τη ζωή του και άλλα δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα από πυροβολισμούς. Ο φερόμενος ως δράστης είναι ένας 12χρονος.

Σύμφωνα με δηλώσεις γονέων που μεταφέρθηκαν από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, οι πυροβολισμοί εκδηλώθηκαν εντός τάξης του σχολείου Viertola, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Βαντάα, βόρεια της Ελσίνκι. Η αστυνομία της Φινλανδίας ενημέρωσε ότι κλήθηκε να ανταποκριθεί στο περιστατικό στις 09:08 τοπική ώρα και ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους.

Ο ύποπτος, μετά το συμβάν, απομακρύνθηκε τρέχοντας από το σημείο και συνελήφθη “με ήρεμο τρόπο” σε μια βόρεια συνοικία του Ελσίνκι, πέρα από έναν ποταμό, κατέχοντας ένα πυροβόλο όπλο το οποίο και κατασχέθηκε.

Η Βαντάα, όπου εκτυλίχθηκε αυτό το δραματικό γεγονός, αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας με περίπου 240.000 κατοίκους. Το σχολείο Viertola φιλοξενεί 800 μαθητές, ηλικίας επτά έως 16 ετών, που παρακολουθούν τόσο πρωτοβάθμια όσο και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε δύο διαφορετικά κτίρια, με περίπου 90 μέλη προσωπικού. Οι πυροβολισμοί πραγματοποιήθηκαν στον χώρο Jokiranta του σχολείου, όπου διδάσκονται μαθητές ηλικίας 9 έως 13 ετών.

Η Φινλανδία, χαρακτηριζόμενη ως ένας τόπος κυνηγών και φανατικών οπαδών των όπλων, φιλοξενεί στον πληθυσμό της 5,5 εκατομμυρίων περίπου 430.000 αδειούχους κατόχους όπλων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στη χώρα, δεν υπάρχει καθορισμένο όριο στον αριθμό των όπλων που μπορεί κάποιος να κατέχει, με το υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει ότι στην κυκλοφορία βρίσκονται περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια όπλα. Τα δραματικά αυτά γεγονότα έρχονται να ρίξουν φως στη σκοτεινή πλευρά της ελευθερίας κατοχής και χρήσης όπλων, προκαλώντας συζητήσεις για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Ο τρόπος που η Φιλανδία έλυσε το πρόβλημα των αστέγων πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλες τις χώρες

Πρόβλημα αστέγων: Ο Τόμας Σάλμι υπήρξε ένα άστεγος του Ελσίνκι. Μέχρι και την ηλικία των 21 χρόνων υπήρξε άστεγος. Εκτός από αυτό έγινε αλκοολικός και καταθλιπτικός. Πέρα από αυτό, ο ίδιος δήλωσε πως «Έχασα την αίσθηση μιας κανονικής ζωής. Σκεφτόμουν πως δεν με νοιάζει να μπω φυλακή. Θα αποφύγω το κρύο και το χιόνι».

Κάποτε επικοινώνησε με το Ινστιτούτο Deaconess του Ελσίνκι. Δηλαδή, ένα φινλανδικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες, που τον βοήθησαν να μετακομίσει σε σπίτι του, το Aurora-Tola. Πλέον, βρίσκεται στην ηλικία των 25 ετών και ζει στο δικό του διαμέρισμα όπου και εργάζεται ως επιστάτης.
«Πλέον κανείς δεν έρχεται να με διώξει ή να μου πει τι να κάνω. Αν θέλω να χορέψω στο σπίτι μου, μπορώ». Το πρόγραμμα «Πρώτη Στέγη» που συμμετείχε και ο Σάλμι έχει ως εξής: Παραχωρεί ένα σπίτι σε άστεγο για πάντα και με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Αυτό, γίνεται για να μπορέσει, ο ένοικος, να ανταποκριθεί.
Μάλιστα, πέρα από την ψυχολογική υποστήριξη, στον ένοικο εξασφαλίζεται εργασία. Άρα, το μόνο που έχει να κάνει ένας άστεγος είναι να ακούσει τις συμβουλές του ιδρύματος. Ειδικά διαμορφωμένα κτίρια παραχωρούνται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
pos i finlandia elyse to provlima ton astegon 2

 

Τα πιο σημαντικά