Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
Ελλάδα«Aδειάζουν» τον Ερντογάν: «Άξεστος ηγέτης που κανείς δεν θέλει να κάθεται δίπλα...

«Aδειάζουν» τον Ερντογάν: «Άξεστος ηγέτης που κανείς δεν θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο»

Ως «άξεστο αυταρχικό ηγέτη που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δίπλα στον οποίο δεν θέλει να καθίσει κανείς» περιγράφει στους Times τον Ερντογάν, συνεργάτης δυτικοευρωπαίου ηγέτη.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times αναφέρεται στη συνάντηση στην Πράγα που θα έχει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας με 43 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής για την ίδρυση μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» αφιερωμένης στην ειρήνη.

Ζητούμενο εκτός από την γενικότερη ειρήνη φαίνεται όμως να είναι και η ειρήνη… κατά τη διάρκεια του γεύματος. «Ποιος κάθεται πού είναι μια πολύ λεπτή ερώτηση», είπε ένας Ευρωπαίος βοηθός. «Είναι ο εφιάλτης ενός δείπνου. Υπάρχουν πολλές εντάσεις που είναι προς εκτόνωση».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια επικείμενη ενεργειακή κρίση, οι συνομιλίες στη μεγάλη αίθουσα του κάστρου της πόλης έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορική στιγμή και επισημαίνει ότι όπως συμβαίνει με όλες τις ευρωπαϊκές συνόδους, η πολιτεία και η διπλωματία εξαρτώνται από το αποψινό δείπνο και το σχέδιο θέσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους, το οποίο ήταν ένας «εφιάλτης».

Οι «χωροταξικοί» πονοκέφαλοι

Η «δυσκίνητη» ομάδα των 44 ηγετών θα μιλήσει για «ειρήνη και ασφάλεια» καθώς και για «ενέργεια, κλίμα και οικονομική κατάσταση», ενώ το βράδυ θα δειπνήσουν όλοι μαζί.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταστήσει τη διατήρηση της ενότητας ενάντια στον πρόεδρο Πούτιν μια νέα διπλωματική επιταγή, αλλά έχει επίσης ενισχύσει τους ανταγωνισμούς, έχει αναζωπυρώσει συνοριακές συγκρούσεις, από τα Βαλκάνια μέχρι το Αιγαίο και την Κασπία Θάλασσα.

Όλοι οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί έχουν πλήρη επίγνωση του παιχνιδιού εξουσίας πίσω από ένα σχέδιο θέσεων που πρέπει να αντιμετωπίζει εθνικούς ανταγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων βίαιων συγκρούσεων, και να κρατά τους πάντες ευχαριστημένους αποφεύγοντας διπλωματικά επεισόδια.

Ένας από τους πονοκεφάλους είναι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε βίαιη σύγκρουση, με τις μάχες στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να έχουν φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Η σημαντική αλλά δύσκολη παρουσία Ερντογάν

Ιδιαίτερος… μπελάς αποδεικνύεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος ως γνωστόν είναι ένας δύσκολος επισκέπτης του διπλωματικού δείπνου καθώς φημίζεται για την «αγένεια» και την «κακεντρεχή του μεταχείριση» στους άλλους, ιδιαίτερα στις γυναίκες, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Ευρωπαίου ηγέτη.

Η παρουσία του λοιπόν εκτός από σημαντική, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, είναι και εξαιρετικά δύσκολη ειδικά μετά τη δήλωσή του ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα, επισημαίνεται.

Επίσης η Τουρκία υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στη Σουηδία για μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή που κορόιδευε τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντας στους Σουηδούς ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον οι Φινλανδοί, επίσης, βασίζονται στον Ερντογάν για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιος θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο; Κανείς», επεσήμανε συνεργάτης δυτικοευρωπαίου ηγέτη.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα, σημειώνει ότι η Λιζ Τρας εξέπληξε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες με το να προσφερθεί να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο σε μια βρετανική πόλη.

Έτσι του χρόνου, αν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα… επιβιώσει από το δείπνο στην Πράγα απόψε, το ερώτημα ποιος κάθεται δίπλα σε ποιον είναι πιθανό να είναι ο δικός της πονοκέφαλος.

Τα πιο σημαντικά