Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΑχτσιόγλου: «Αύγουστο επιστρέφουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξάνεται ο κατώτατος μισθός»

Αχτσιόγλου: «Αύγουστο επιστρέφουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξάνεται ο κατώτατος μισθός»

Μετά τον Αύγουστο και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα υπογραφούν νέες συλλογικές συμβάσεις και θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας απόψε σε κομματική εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στο Δημαρχείο του Βόλου. «Γίνεται το καλύτερο δυνατόν» για τους εργαζόμενους, πρόσθεσε η υπουργός.

Αναφερόμενη στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια, η υπουργός είπε ότι «στις 21 Μαΐου θα έχουμε τελειώσει με την αξιολόγηση και από τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα προγράμματα αυστηρής επιτροπείας. Η χώρα θα είναι αυτόνομη χρηματοδοτικά και θα παίρνουμε αέρα ελευθερίας για να ασκήσουμε ελεύθερα την πολιτική μας».

Έκανε λόγο για «οριστική και καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια, αναφέροντας ότι «το μόνο που θα έχουμε από πλευράς θεσμών θα είναι μια χαλαρή εποπτεία, όπως έχει γίνει και με τις άλλες χώρες, δηλαδή την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία, όταν τελείωσαν με τα μνημόνια. Εμείς θα στέλνουμε κάποιες πληροφορίες για τα δημοσιονομικά του κράτους και θα υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες συστάσεις, αν κάτι δεν πάει καλά».

Αναφερόμενη στο δημόσιο χρέος και την επιδιωκόμενη ελάφρυνση, η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε «συζητούμε για την εφαρμογή του γαλλικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας».

Η υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση έβαλε «σε τάξη» τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που υπήρχαν, αν και παρέλαβε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «καμένη γη, βαθιά ελλειμματικά ταμεία, 400.000 συντάξεις να εκκρεμούν και ας είχαν προηγηθεί 11 συνεχείς περικοπές συντάξεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Πηγή: enikonomiaΤα πιο σημαντικά