Αχτσιόγλου: «Βασικός στόχος να βγούμε από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια»

20 Οκτωβρίου, 2017 2:50 ΜΜ
More videos

“Η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία, με την κοινωνία όρθια και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μία ανάπτυξη η οποία θα σέβεται την κοινωνική πλειονότητα, θα γυρνά τον παραγόμενο πλούτο σε αυτήν και δεν θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης” είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα Εργασιακά Δικαιώματα.

Η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε αυτό το σημείο σημαντική διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγο καιρό, ακούσαμε τον πρόεδρο της ΝΔ να ισχυρίζεται ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι στη φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Μάλλον, ξεχνάει ή αγνοεί πως, αν κάτι έχει κερδίσει ο σύγχρονος πολιτισμός, είναι ακριβώς να παρεμβαίνουμε, για να γίνεται αναδιανομή του πλούτου, προκειμένου να αμβλύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και να επιτυγχάνεται η δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Αυτό είναι ένα κέρδος του σύγχρονου πολιτισμού.

Γι’ αυτό, υπάρχουν οι μηχανισμοί αναδιανομής και οι θεσμοί κοινωνικής προστασίας, για να αμβλύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Αυτή η διαχωριστική γραμμή είναι εμφανής στην περίοδο της κρίσης, αλλά θα είναι εμφανής και στην περίοδο της ανάπτυξης» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα για να μετατραπεί ο έχων μπλοκάκι σε μισθωτό. «Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να μετατραπεί αυτός που συνήθως εμφανίζεται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενος (μπλοκάκι) σε μισθωτό, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαρτημένη εργασία. Το πρόγραμμα θα καλύψει περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους με μπλοκάκι» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, στον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσει πρόγραμμα με το οποίο θα ενισχυθούν οι νέοι άνθρωποι, για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και θα επιδοτηθεί η πρώτη πρόσληψη μισθωτού.

Η υπουργός μίλησε και για την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για την πορεία των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). «Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μας παραδόθηκε, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές συντάξεων, με έλλειμμα ένα δισ. εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ευρώ και στα συρτάρια μας παραδόθηκαν 380.000 εκκρεμότητες σε συνταξιοδοτικές παροχές-απλήρωτες συντάξεις. Αυτή ήταν η εικόνα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως μας παραδόθηκε.

Αυτήν τη στιγμή, ο ΕΦΚΑ, μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, έχει πλεόνασμα, με το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών να πληρώνουν λιγότερα στις εισφορές τους, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα, κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, βάζουμε τάξη στο σύστημα, ενοποιούμε μητρώα» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησαν ο υπεύθυνος του τμήματος Εργατικής Πολιτικής Γιάννης Τοπαλιάν και ο εργατολόγος Βασίλης Σαξώνης.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

[real]