Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΑχέροντας: Η πύλη για τον Κάτω Κόσμο με την μοναδική ομορφιά

Αχέροντας: Η πύλη για τον Κάτω Κόσμο με την μοναδική ομορφιά

Γνωρίζετε που βρίσκεται; Βουτήξτε στα καθαρά και θρυλικά νερά του και νοιώστε την ενέργεια που διηγούνται οι μύθοι για το ποταμού του Άδη.

Ο Αχέρων είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους Νομούς Πρεβέζης, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. Το όνομα του προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη και αναφέρεται στη θλίψη του θανάτου.

Ο ποταμός συνδέεται με τη μυθολογία, την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαογραφία. Σύμφωνα με τη μυθολογία η πεδιάδα του Αχέροντα ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών.

Ο ποταμός ήταν ο δρόμος μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη Λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Άδη.

Στο βορειοανατολική όχθη της Αχερουσίας λίμνης ιδρύθηκε ο σπουδαιότερος χώρος λατρείας των θεών του Κάτω Κόσμου και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

shutterstock_40976956_650x434

Οι επισκέπτες θέλοντας να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους που έφυγαν από τη ζωή υποβάλλονταν σε πολυήμερη προετοιμασία που περιελάμβανε πλήρη απομόνωση και ειδική διατροφή. Έπειτα οδηγούνταν στις υπόγειες αίθουσες του Νεκρομαντείου, όπου επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των αγαπημένων τους που προφήτευαν το μέλλον.

shutterstock_146436896_650x434

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση λοιπόν, ο Αχέρων κατέληγε στην παγωμένη και έρημη Αχερουσία λίμνη, χωρίς ίχνος ζωής γύρω της. Τις Πύλες του Άδη φρουρούσε ο άγριος και άσπλαχνος σκύλος Κέρβερος που είχε τρία κεφάλια, χαίτη από φίδια και αγκαθωτή ουρά. Ο βαρκάρης-χάροντας παραλάμβανε τις ψυχές των νεκρών και τις μετέφερε με τη βάρκα του στον Κάτω Κόσμο.

Το αντίτιμο για το ταξίδι στον Άδη ήταν ένας οβολός, γι” αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες ενταφίαζαν τους νεκρούς τους με το αντίστοιχο ποσό. Η ψυχή που δεν μπορούσε να πληρώσει ήταν καταδικασμένη να περιπλανιέται και να βασανίζεται αιώνια στις όχθες του ποταμού. Εκτός από τον Αχέροντα, στον Άδη οδηγούσαν ο Κωκυτός και ο Πυριφλεγέθοντας, οι οποίοι συμβόλιζαν τα μαρτύρια που περνούσε μια ψυχή όταν κατέβαινε στον Άλλο Κόσμο.

shutterstock_158614364_650x981

Οι μύθοι δε σταματούν όμως εδώ, στη μυθολογία επίσης αναφέρετε ότι κατά την τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του.

Τα νερά του ποταμού παρέμεναν πικρά λόγω ενός «στοιχειού» που ζούσε στις πηγές του και δηλητηρίαζε τα νερά. Ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το στοιχειό και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά, έτσι πήρε και το όνομά του το χωριό Γλυκή.

shutterstock_24860368_650x974

Το φαράγγι του Αχέροντα ταυτίζεται με τις Πύλες του Άδη ενώ επίσης αποτελεί ένα μέρος με τεράστια περιβαλλοντική σημασία συνθέτοντας ένα τοπίο μεγάλης οικολογικής και ιστορικής αξίας. Μυθολογία και φυσικό περιβάλλον μετατρέπουν τον Αχέροντα σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της πατρίδας μας που αξίζει να επισκεφθούμε.

shutterstock_215166484_650x434

shutterstock_215439448_648x448

Οι ορεινοί όγκοι των βουνών της Παραμυθιάς και του Σουλίου δημιουργούν μικρές λίμνες και νερόλακκοι, ιδανικοί για εξαγνιστικά μακροβούτια σε ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης. Τι θα λέγατε να περπατήσετε ή να κολυμπήσετε στα νερά του μυθικού αυτού ποταμού και να νιώσετε ένα κομμάτι της πλούσιας ιστορίας του;

Που να μείνετε:

Πηγές Αχέροντα

Παραδοσιακό κατάλυμα στη καρδιά της φύσης. Η αρχιτεκτονική του προσεγγίζει τα σπίτια μιας παλιότερα εποχής. Βρίσκεται τόσο κοντά στις πηγές που από τα μπαλκόνια του, μπορεί να δει κανείς το φαράγγι και τις πηγές. www.acheronsprings.gr

Αρχοντικό Ρίγγα

Προσεγμένος ξενώνας στο χωριό Παραμυθιά. Μπορεί να γίνει το ιδανικό σας ορμητήριο για τις πανέμορφες παραλίες του Ιουνίου που βρίσκονται στη Περιοχή στην ακτογραμμή που ενώνει τη Πρέβεζα μέχρι και τη Πάργα και τα Σύβοτα.

via



Τα πιο σημαντικά