Α. Τσίπρας: «Τεράστια ανθρωπιστική κρίση σε περίπτωση Grexit»

26 Αυγούστου, 2015 7:55 ΜΜ
More videos

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlpha παραχώρησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως είναι περήφανος για την επιλογή της μη εξόδου από το ευρώ, σημειώνοντας ότι το αντίθετο θα συνεπαγόταν μία ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για το δίλημμα που είχε μετά την πολύωρη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα ως ήρωας αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, μια σύγκρουση εμφύλια στη χώρα, ή να επιλέξει να πάρει την ευθύνη να μη γίνει ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή -με πολιτικό κόστος στο κόμμα του και τον κόσμο που τον στήριξε- να αποτρέψει μια συνολική καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και την πλειοψηφία της κοινωνίας που είχαν αφήσει τα χρήματά τους στο εσωτερικό.

Σημείωσε ότι ενάμιση μήνα μετά αισθάνεται περήφανος για την επιλογή του, «γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης» και δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή.

«Το «όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «ναι» σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική», σημείωσε.

«Αισθάνομαι άνετα να δώσω στον λαό τον λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι μετά τη 12η Ιούλιου το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών και αυτό κάνει.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

«Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου», τόνισε.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα το χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη και επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του.

Εκτίμησε, επίσης, ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το «Όχι» μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε μας στο facebook: