Νίκος Τζανάκης: «Τα κρούσματα κορωνοϊού στις 5 Μαρτίου θα αγγίξουν τα 2.400»

7 Φεβρουαρίου, 2021 1:39 ΜΜ
More videos

Στα 2.000 με 2.4000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως θα φτάσουμε σε έναν μήνα από τώρα όπως προκύπτει από τα προβλεπτικά μοντέλα που παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως εκτιμά, την επόμενη Κυριακή, τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου τα 1.800, ενώ στις 5 Μαρτίου θα έχουν φτάσει τα 2.400.

«Τα μοντέλα γίνεται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 – 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», τόνισε, μιλώντας στο Open.

Ένα lockdown τύπου Μαρτίου θα καταστρέψει την οικονομική και κοινωνική ζωή

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή. «Από το Δεκέμβριο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου κύματος, αλλά αυτή τη φορά μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ» είπε.

Όπως δείχνουν τα στοχαστικά μοντέλα, η καμπύλη ανεβαίνει με πιο ελεγχόμενο τρόπο, και αυτή η ελεγχόμενη κλίση ανόδου της ανόδου των κρουσμάτων θα βοηθήσει ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα το σύστημα υγείας, εξήγησε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι δεν αντικατοπτρίζονται καλά στο μοντέλο και είναι ένας παράγοντας που μπορεί να διαψεύσει το μοντέλο και να είναι χειρότερη η εικόνα, αλλά αν ληφθούν μέτρα, να ανατραπεί η εικόνα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: