Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
συμβουλέςΑν δείτε ένα τέτοιο σπυράκι στη μέση σας μπορεί να είναι μία...

Αν δείτε ένα τέτοιο σπυράκι στη μέση σας μπορεί να είναι μία κύστη κόκκυγος

Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε ξανακούσει για την κύστη κόκκυγα. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό εσείς ή κάποιος γνωστός να είχατε μία τέτοια.

Η κύστη κόκκυγα είναι απλά ένας ιατρικός όρος για το σπυράκι που μπορεί να εμφανιστεί στο άνω μέρος των οπισθίων σας. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν γιατί εμφανίζεται αυτό το σπυράκι ή πόσο σημαντικό είναι το να το ξεφορτωθούμε.

Μάλιστα, πολλοί μπορεί να έχουν κύστη κόκκυγα και να μην το ξέρουν, αφού μεταμφιέζεται πολύ καλά ως εσωτερικό σπυράκι ή τρίχα που έχει γυρίσει προς τα μέσα. Επίσης, είναι εύκολο να τη μπερδέψουμε και με σμηγματογενή κύστη, η οποία έχει παρόμοιες θρομβώσεις κάτω από το δέρμα.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πολλές γνωστές και χρήσιμες πληροφορίες για να αντιμετωπίσουμε μια κύστη κόκκυγα.

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 66

Laura Caseley

Όπως είπαμε και παραπάνω, η κύστη κόκκυγα είναι ένα σπυράκι που μοιάζει πολύ με εσωτερικό σπυράκι ή τρίχα που γυρίζει προς τα μέσα.

Η Mayo Clinic το περιγράφει ως: “Μια ανώμαλη τσέπη στο δέρμα, που συνήθως περιέχει τρίχες και δερματικά υπολείμματα. Επίσης, πάντα βρίσκεται στον κόκκυγα στην κορυφή της σχισμής των γλουτών.”

Ακόμη, μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν και στα χέρια, κυρίως σε κομμωτές, σύμφωνα με μελέτη του Maimonides Medical Center.

Πώς βγάζουμε μια κύστη κόκκυγα;

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 62

Laura Caseley

Συνήθως, η κύστη κόκκυγα προκύπτει από μια διαδικασία 2 βημάτων.

Σύμφωνα με την παιδιατρική κλινική της Βοστώνης, πρώτα αναπτύσσουμε μια μικρή ανοιχτή πληγή, που συνήθως προκύπτει μετά από παρατεταμένη καθιστική ζωή ή από δραστηριότητες, όπως η ιππασία.

Μόλις αναπτυχθεί η πληγή, είναι εύκολο να κολλήσουν εκεί υπολείμματα από τρίχες και δέρμα.

Όταν συμβεί αυτό, το σώμα ανταποκρίνεται, αναπτύσσοντας ένα προστατευτικό στρώμα δέρματος γύρω από τα ξένα αντικείμενα, παγιδεύοντας τα υπολείμματα στο εσωτερικό και δημιουργώντας μια κύστη.

Ποια αίσθηση αφήνει;

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 59

Laura Caseley

Μπορεί να νιώσετε μια μικρή πίεση όταν κάθεστε πάνω στο σπυράκι, αλλά γενικά το κύριο σύμπτωμα είναι απλά η εμφάνιση της κύστης.

Βέβαια, η κύστη κόκκυγα μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα και σε αυτή την περίπτωση θα βιώσετε πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο.

Επίσης, μπορεί να μοιάζει και με σπυράκι που βγάζει πύον, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Υπάρχουν επιπλοκές;

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 56

Laura Caseley

Η μόλυνση είναι η πρώτη επιπλοκή της κύστης κόκκυγα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μολύνσεις μπορεί να ξεκινήσουν από μικρές και να εξελιχθούν σε πολύ επικίνδυνες, αν τις αφήσουμε χωρίς θεραπεία.

Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα, δηλαδή ένα μείγμα από πύον κάτω από το δέρμα ή μια ανοιχτή πληγή.

Οι χρόνιες κύστεις μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, έναν τύπο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη στη Βραζιλία.

Μπορώ να τη σπάσω;

e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 50

Laura Caseley

Σίγουρα πρέπει να αποφύγετε να σπάσετε την κύστη κόκκυγα.

Σπάζοντας το σπυράκι, μπορεί να νιώσετε μια παροδική ανακούφιση, αλλά ανοίγετε δρόμο για να μπουν μικρόβια στον οργανισμό σας, που μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Πώς μπορώ να την ξεφορτωθώ στο σπίτι;

1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 49

Laura Caseley

Αντί να το σπάσετε, δοκιμάστε να το ξηράνετε με σπιτικές θεραπείες.

Χρησιμοποιώντας ζεστές κομπρέσες, μπορείτε να βοήθησε την κύστη να ανοίξει από μόνη της και να απελευθερώσει τις τρίχες και τα υπολείμματα που βρίσκονται μέσα της.

Η καλύτερη σπιτική θεραπεία, είναι να προλάβετε την κύστη όσο είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή και να τη θεραπεύσετε πριν εγκλωβιστούν μέσα τρίχες και υπολείμματα.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό;

8f14e45fceea167a5a36dedd4bea2543 43

Laura Caseley

Μπορείτε να τη θεραπεύσετε μόνοι σας αν συμβεί μια ή δυο φορές, αλλά αν έχετε χρόνια κύστη κόκκυγα, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Επίσης, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια μικρή επέμβαση για να αφαιρέσει ξένα αντικείμενα και να καθαρίσει καλά την κύστη, σύμφωνα με το Summit Medical Group.

Πώς μπορώ να πάρω προληπτικά μέτρα για το μέλλον;

c9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d 39

Laura Caseley

Αν κάνετε μια καθιστική δουλειά, θα πρέπει να σηκώνεστε και να τεντώνεστε όποτε μπορείτε.

Επίσης, πλύνετε καλά την περιοχή και ξεφορτωθείτε τυχόν περιττές τρίχες.

Τα πιο σημαντικά