Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
διεθνήΑφγανιστάν: Κραυγή αγωνίας από τις γυναίκες – Ένοπλοι Ταλιμπάν τις διώχνουν από...

Αφγανιστάν: Κραυγή αγωνίας από τις γυναίκες – Ένοπλοι Ταλιμπάν τις διώχνουν από τις δουλειές τους

«Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον…» έγραψε Αφγανή φωτογράφος

Δυσοίωνο αναμένεται το μέλλον στο Αφγανιστάν για τις γυναίκες, καθώς στοιχειώδη δικαιώματα, όπως αυτό της εργασίας, φαίνεται να χάνεται μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα.

Ο εφιάλτης που βίωσαν από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, μοιάζει να επιστρέφει παρά τις διαβεβαιώσεις των τελευταίων πως οι γυναίκες στη χώρα θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες «σε συμφωνία με το Ισλαμικό σύστημα», περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων στην μόρφωση και την εργασία.

«Τις θέσεις σας μπορούν να πάρουν άνδρες μέλη της οικογένειάς σας»

Στις αρχές Ιουλίου, μαχητές των Ταλιμπάν με όπλα στα χέρια εισήλθαν στην Τράπεζα Azizi Bank στην πόλη Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το δίκτυο Al Jazeera, τις συνόδεψαν στα σπίτια τους – με την απειλή όπλων – και τις διέταξαν να μην επιστέψουν στην εργασία τους, καθώς τις πληροφορήσαν πως αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν την θέση τους στην τράπεζα.

https://twitter.com/AsvakaNews/status/1427181300054515730?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1427181300054515730%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F7717193%2Fafganistan-kravgi-agonias-apo-tis-gynaikes-enoploi-taliban-tis-diochnoun-apo-tis-douleies-tous

«Είναι πράγματι παράξενο να μην σου επιτρέπουν να εργαστείς, αλλά τώρα αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Reuters η 43χρονη Νουρ Κατέρα, μια από τις εργαζόμενες στην τράπεζα Azizi Bank.

Δύο ημέρες μετά, ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη στην υποκατάστημα της Bank Milli στην Χεράτ. Όπως καταγγέλλουν δύο εργαζόμενες ταμίες, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, τρεις μαχητές Ταλιμπάν με όπλα εισέβαλλαν στην τράπεζα και επιτέθηκαν φραστικά στις εργαζόμενες επειδή δεν φορούσαν μπούργκα. Οι γυναίκες εγκατέλειψαν τη δουλειά τους και στην θέση τους προσελήφθησαν άνδρες συγγενείς τους.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που ρωτήθηκε από το δίκτυο Al Jazeera, αν οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται στις τράπεζες από δω και πέρα στις επαρχίες που έχουν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές, απάντησε πως «μετά την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού συστήματος, θα ληφθεί απόφαση γι’ αυτό σύμφωνα με την νομοθεσία και την θέληση του θεού, δεν θα υπάρξουν προβλήματα».

Κραυγή αγωνίας μέσω των social media

Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, πολλές γυναίκες ζήτησαν υποστήριξη και βοήθεια μέσω των social media. «Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν ανθρώπινα σώματα, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον, πέφτει η Τέχνη και ο Πολιτισμός, πέφτει η ζωή και η ομορφιά, πέφτει ο κόσμος. Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει όλο αυτό», έγραψε στο Twitter η Ράντα Άκμπαρ, Αφγανή φωτογράφος, που μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα στη χώρα της, αλλά αναγκάστηκε να παρουσιάσει on line την τελευταία της έκθεση τον Ιούλιο, μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της.

Τα πιο σημαντικά