Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΣύψας: «Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο - Φοβάμαι τον κορονοϊό»

Σύψας: «Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο – Φοβάμαι τον κορονοϊό»

Για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας αλλά και τα πιθανά σενάρια γύρω από αυτόν, μίλησε σήμερα ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι. Μην μπλέκουμε με αριθμούς» τόνισε αρχικά.

Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού που επικρατούν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες εν μέσω γιορτών, ο κ. Σύψας επισήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους καθώς όπως είπε είναι εικόνες που είδαμε και στο Λονδίνο νωρίτερα και τελικά οδήγησαν σε σκληρό lockdown.

«Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη».

Για το άνοιγμα των σχολείων με πιθανή ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου ο κ. Σύψας επισήμανε πως είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα σίγουρος και πως πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.

«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό. Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Στην συνέχεια, ο Νίκος Σύψας ανέφερε πως ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ο κορονοϊός να έρχεται ξανά κάθε χειμώνα, όμως, όπως είπε θα έχει τη μορφή που έχει τώρα η εποχική γρίπη και δεν θα ζήσουμε ξανά τα όσα ζούμε τον τελευταίο χρόνο, μιας και πλέον υπάρχει το εμβόλιο.

«Κάθε παρενέργεια του εμβολίου καταγράφεται» δήλωσε ο κ. Σύψας αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως σταδιακά το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, και πολύ πιο ασφαλές από όλα όσα έχουμε κάνει στην παιδική μας ηλικία. Είναι η μόνη διέξοδος, ένα θείο δώρο που θα μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε» είπε καταλήγοντας.

Τα πιο σημαντικά