Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΕλένη Τοπαλούδη: Το Διδυμότειχο τιμά τη μνήμη της και θα δώσει το...

Ελένη Τοπαλούδη: Το Διδυμότειχο τιμά τη μνήμη της και θα δώσει το όνομά της σε δρόμο

Το όνομα της άτυχης και αδικοχαμένης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που το 2018 έφυγε τόσο βίαια και βάναυσα από τη ζωή, θα πάρει ένας δρόμος στο Διδυμότειχο, στην περιοχή στην οποία διέμενε με την οικογένειά της.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΗΣ ΕΛΕΝΗΣ, ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Ο Γιάννης Τοπαλούδης, πατέρας της αδικοχαμένης Ελένης, μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και σημείωσε πως την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Διδυμότειχο στη μνήμη της κόρης του.

Μεταξύ άλλων, έχει προγραμματισθεί να δοθεί το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη σε δρόμο της περιοχής, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου.

Ταυτόχρονα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, την οποία φιλοτέχνησε ντόπιος καλλιτέχνης, που θα τοποθετηθεί σε χώρο μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.

Σε αυτό θα χαραχθούν δυο αποφθέγματα όπως ανέφερε ο πατέρας της Ελένης, το ένα θα είναι απόσπασμα από τα λόγια της Εισαγγελέως, Αριστοτελίας Δόγκα, στο Πρωτόδικο και το δεύτερο θα είναι στίχοι από το τραγούδι «Μαύρο Τριαντάφυλλο», που δημιουργήθηκε για την Ελένη σε στίχους και μουσική, Κώστα Γερμανού, με την συμμετοχή Ελένης Δήμου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης «με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους ως αυριανά ενήλικα μέλη της κοινωνίας που θα πάρουν την τύχη της, στα χέρια τους».

ΕΛΕΝΗ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ, Η ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Η υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, το Νοέμβριο του 2018 στην Ρόδο, συγκλόνισε το πανελλήνιο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις φεμινιστικών κινημάτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Ο όρος «γυναικοκτονία» χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την αμεσότερη περιγραφή της δολοφονίας, με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας εις βάρος των γυναικών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν φοιτήτρια Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο με καταγωγή από το Διδυμότειχο Έβρου. Στις 28 Νοεμβρίου 2018 βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε από δύο άντρες.

Το άψυχο σώμα της βρέθηκε την ίδια ημέρα από λιμενικούς στην περιοχή «Φώκια», λίγες ώρες αφότου δύο νεαροί αντέδρασαν μπροστά στην άρνησή της να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ιατροδικαστικής μελέτης, η Ελένη βιάστηκε ομαδικώς πριν δεχθεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι, το οποίο την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της αφού της προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία. Οι δύο άνδρες στη συνέχεια τη μετέφεραν σε κοντινή περιοχή και την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα. Τότε έχασε εντελώς τις αισθήσεις της και τελικά πνίγηκε στη θάλασσα.

Η σύλληψη των δραστών

Λίγες ώρες μετά την ανεύρεση της σορού ξεκίνησε έρευνα, η οποία οδήγησε στα ίχνη των δύο νεαρών, καθώς στο αυτοκίνητο του ενός βρέθηκε DNA της Ελένης Τοπαλούδη.

Παράλληλα, εξετάστηκε οπτικοακουστικό υλικό που οδήγησε στον εντοπισμό τους στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Οι δύο άνδρες ομολόγησαν τις πράξεις τους, αλλά ο αλβανικής καταγωγής νεαρός κατέθεσε ότι μετά το χτύπημα η Ελένη τούς παρακαλούσε να την πάνε στο νοσοκομείο και το ίδιο προέτρεπε και εκείνος, αλλά ο 21χρονος Έλληνας τον πίεσε να την πετάξουν στα βράχια ζωντανή.

Τα πιο σημαντικά