ΕλλάδαΠέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Φράγκος

Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Φράγκος

gnews image

Η σπουδαία διαδρομή του 

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Χρήστου Φράγκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

1 58

Ο ηθοποιός είχε μακρά παρουσία στο ελληνικό θέατρο, συνεργάστηκε με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του και συμμετείχε σε γνωστές τηλεοπτικές παραγωγές.

Ο Χρήστος Φράγκος πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του.

Γεννημένος στις 10 Ιουλίου 1936 στα Σπάτα, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην υποκριτική και ιδιαίτερα στο θέατρο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας την ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα σε κορυφαίες προσωπικότητες.

Μεταξύ των δασκάλων του ήταν ο Αλέξης Μινωτής, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Θάνος Κωτσόπουλος και η Ελένη Χαλκούση.

2 31

Τα πρώτα βήματα και οι σημαντικές συνεργασίες

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1964, όταν συνεργάστηκε με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ στο έργο «Όταν οι Ατρείδες», στο Θέατρο Κοτοπούλη.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1965, ξεκίνησε συνεργασία με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, συμμετέχοντας σε μια περίοδο έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Η πορεία του δεν περιορίστηκε στην Ελλάδα. Περιόδευσε με θεατρικούς θιάσους στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, μεταφέροντας το ελληνικό θέατρο και ιδιαίτερα το αρχαίο δράμα εκτός συνόρων.

Τα καλοκαίρια του 1966 και του 1967 συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού και την «Ελληνική Σκηνή», συμμετέχοντας σε περιοδείες και παραστάσεις αρχαίου δράματος.

33 2

Η γνωριμία με την Έλσα Βεργή που άλλαξε τη ζωή του

Το 1967 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό τόσο για την προσωπική όσο και για την καλλιτεχνική ζωή του Χρήστου Φράγκου.

Τότε γνώρισε την καταξιωμένη ηθοποιό και θιασάρχη Έλσα Βεργή και ξεκίνησε τη συνεργασία του με το «Θέατρο Βεργή».

Ακολούθησαν παραστάσεις στην Ευρώπη με τις «Μορφές Αρχαίου Δράματος», βασισμένες σε έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Η επαγγελματική σχέση του με την Έλσα Βεργή εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο προσωπικό δεσμό. Οι δυο τους παντρεύτηκαν και παρέμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό της, το 1989, έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για το θέατρο.

Ο Χρήστος Φράγκος υπήρξε παράλληλα συνθιασάρχης στο «Θέατρο Βεργή» για δεκαετίες.

Δείτε την ανάρτηση:

Η παρουσία του στην τηλεόραση

Εκτός από τη σημαντική θεατρική διαδρομή του, ο Χρήστος Φράγκος πέρασε και από τη μικρή οθόνη.

Συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Το Ουράνιο Τόξο», «Το γαλάζιο διαμάντι», «Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», «Η Απόδραση» και «Η Οικογένεια».

Η τηλεόραση τον έφερε πιο κοντά στο ευρύ κοινό, χωρίς όμως ο ίδιος να απομακρυνθεί από τη μεγάλη του αγάπη, που παρέμεινε το θέατρο.

images 32

Οι παραστάσεις για μαθητές

Μια ιδιαίτερη πτυχή της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ήταν η προσπάθεια να έρθουν οι νεότερες γενιές σε επαφή με τη θεατρική τέχνη.

Από το 1996 συνεργάστηκε για κάποια χρόνια με την Άννα Συνοδινού σε παραστάσεις που προσφέρονταν δωρεάν σε μαθητές σχολείων.

Με τον τρόπο αυτό, η πολυετής εμπειρία του στη σκηνή συνδέθηκε και με την προσπάθεια διάδοσης του θεάτρου σε ένα νεότερο κοινό.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία και τις σημαντικότερες συνεργασίες του ηθοποιού.

Στην ανάρτησή του έγραψε μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη θλίψη μάθαμε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Φράγκος».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μαθητεία του στο Εθνικό Θέατρο, στις περιοδείες του, στις συνεργασίες του με σημαντικούς θιάσους και στη σχέση ζωής που δημιούργησε με την Έλσα Βεργή.

Το τελευταίο αντίο στα Σπάτα

Η κηδεία του Χρήστου Φράγκου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί στα Σπάτα, τον τόπο όπου γεννήθηκε, στις 18:00 τη Δευτέρα.

Ο Χρήστος Φράγκος αφήνει πίσω του μια θεατρική διαδρομή που εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες, με παρουσία στο αρχαίο δράμα, περιοδείες στο εξωτερικό, σημαντικές συνεργασίες και συμμετοχές στην ελληνική τηλεόραση.

Από τον Δημήτρη Μυράτ και τον Δημήτρη Ροντήρη μέχρι την Άννα Συνοδινού και την Έλσα Βεργή, η επαγγελματική του πορεία συνδέθηκε με ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου του 20ού αιώνα.

Τα πιο σημαντικά